Wat met je aandelen tijdens je vakantie?

Wat met je aandelen tijdens je vakantie? De echte belegger die speculeert op de beurs weet hoe belangrijk het is om dagelijks alle koersen in de gaten te houden, om zoveel mogelijk winst te maken of zo weinig mogelijk verlies te boeken. Maar wat doe je met je aandelen als je op vakantie gaat? Hoe beperkt je het risico om een goede deal te mislopen? En wat doe je als de beurs plots spectaculair daalt? Beleggers die aandelen hebben op één of meerdere beurzen, zijn meestal erg met hun aandelenportefeuille begaan. Ze volgen dagelijks de koersen op, bekijken de beursadviezen en proberen op het ideale moment te kopen of te verkopen.
Als je als plichtsgetrouwe belegger 2 weken op vakantie vertrekt, bestaat de kans natuurlijk dat je goede deals zal mislopen, of erger nog, dat de beurs fiks gedaald is bij terugkomst! Hoe pak je dit aan?

Verkopen

Heb je nachtmerries over dalende koersen en crashende beurzen? Dan kan je overwegen om je aandelen van de hand te doen voor je het vliegtuig in stapt. Zo loop je zeker niet het risico dat je aandelenportefeuille gedurende je aanwezigheid spectaculair in waarde daalt. Nadeel is wel dat je misschien op een ongunstig moment moet verkopen, en dat je na de vakantie terug met een lege portefeuille moet beginnen. Door het verkopen en kopen op korte termijn, betaal je twee keer transactiekosten en misschien moet je je aandelen wel tegen een hogere koers terugkopen. Op die manier kan het zijn dat je zelfs meer betaalt dan als je je aandelen had behouden, zelfs als de koersen een stukje waren gedaald.
Dit lijkt dus geen ideale oplossing!

Limieten bepalen

Om je aandelenportefeuille tegen grote verliezen te beschermen, kan je limieten bepalen. Met een "stop loss order" geef je een opdracht tot verkopen van zodra de koers van een aandeel onder een bepaalde waarde gezakt is. Het nadeel van deze stop loss orders is dat het kan zijn dat je aandelen verkocht worden in een periode van vrije val, die zich evengoed de dag nadien weer kan herstellen.

Een andere mogelijkheid is het "stop limit order". Als de koers onder een bepaalde waarde daalt, wordt een limietorder geactiveerd waarbij je nog kan bepalen tegen welke prijs je de aandelen wil verkopen.

Putoptie

Een andere mogelijkheid is om een putoptie te kopen, gekoppeld aan je aandeel. Dit afgeleid product zorgt ervoor dat je een bepaald effect op bepaalde tijdstippen en tegen een vooraf bepaalde prijs kan verkopen. Als de koers dan onder een bepaald punt zakt, wordt de putoptie meer waard.

Deze vorm van bescherming is meer geschikt voor beleggers met een vrij beperkte portefeuille. Voor beleggers met een uitgebreide aandelenportefeuille wordt dit een dure aangelegenheid. Zij kunnen beter een putoptie op een index kopen.

Langetermijnbeleggers

Voor de langetermijnbelegger is een vakantie van 2 of 3 weken niet zozeer een probleem. Zij hebben hun aankopen gebaseerd op analyses en hopen niet op snelle superwinsten. Deze beleggers hoeven in principe niets te doen wanneer ze op vakantie vertrekken, en passen dan ook best de "buy and hold" strategie toe.
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
In aandelen beleggen beschermd met een straddleWat ik jullie hier wil uitleggen is het minimaliseren van het verlies op je aandelen (portefeuille) door je winst te max…
Beginnen met aandelenJe hebt flink gewerkt en wat centen opzij gezet en besluit dat je wel eens een gokje wilt wagen, en wel met aandelen. Ma…
Beleggen in aandelen, hoe doe je dat?Beleggen in aandelen, hoe doe je dat?De lage spaarrentes hebben ervoor gezorgd dat steeds meer mensen er voor kiezen om te investeren in aandelen. Het kopen…
Economie: De AEX-index uitgelegdDe meeste mensen komen als ze aan de AEX denken niet verder dat het iets met de aandelenbeurs in Amsterdam te maken heef…

Rijk worden met grondstoffenRijk worden met grondstoffenNiemand die er met pikhouweel en schop op uittrekt om grondstoffen te vinden, zal zijn doel, rijk worden met grondstoffe…
VastgoedobligatieVastgoedobligatieVeel mensen hebben een aardig bedrag op de bank staan en zijn van plan hier in de komende jaren iets mee te doen. Je kun…
Bronnen en referenties
  • www.netto.tijd.be
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 20-06-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.