Beleggen in Afrika

Beleggen in Afrika Beleggen in Afrika kan veel winst opleveren. Veel particulieren en bedrijven gaan beleggen in het Afrikaanse continent. Uit onderzoeken blijkt dat de economie van het continent harder groeit dan veel westerse economieën. Dat komt omdat het aantal conflicten aan het afnemen is. Tegelijkertijd is er een toenemende vraag naar grondstoffen en laat dat nu het belangrijkste exportproduct van Afrika zijn. Het rendement op beleggingen in Afrika is hoog. Er zijn steeds meer bedrijven en particulieren die willen gaan beleggen in Afrika. Het staat boven twijfel dat de economieën in opkomende markten harder groeien dan de traditionele westerse markten. De afgelopen decennia hebben vooral landen als Brazilië, China en India daar de vruchten van geplukt. Afrika is echter voor veel beleggers nog een onbekend continent. Misschien met als enige uitzondering Zuid-Afrika, maar dat komt omdat het land altijd een sterk ontwikkelde blanke middenklasse had. Ook het WK Voetbal droeg bij aan een hernieuwde aandacht voor het land.

Economische groei in Afrika

In aanloop naar het voetbaltoernooi zijn er echter ook een aantal studies verschenen die de nadruk leggen op de snelle economische groei van de rest van het continent. Zo kwamen de Amerikaanse economen Xavie Sala-i-Martin en Maxim Pinkovskiy tot de conclusie dat de armoede in Afrika in snel tempo terugloopt. Het National Bureau of Economic Research publiceerde een studie waarin gesteld werd dat de groei bijdroeg aan een verkleining van de kloof tussen arm en rijk. Het meeste geld ging niet naar de machthebbers, maar naar de bevolking waardoor in sommige landen een redelijk zelfstandige middenklasse aan het ontstaan is. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) becijferde voor 2010 een gemiddelde groei van 4,5 procent en voor 2011 van 5,2 procent.

Beleggen in Afrika

Een reden voor de groei is dat het aantal conflicten langzaam aan het teruglopen is. Dit stelde het adviesbureau McKinsey ook in een rapport. Doordat conflicten zijn beëindigd kon de macro-economische positie van sommige landen verstevigd worden, waardoor er iets gedaan werd aan de idioot hoge inflatie. Een andere reden is dat sommige overheden moesten ingrijpen omdat zij geld leenden bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daardoor moesten zijn soms bepaalde bedrijven privatiseren of forse bezuinigingen doorvoeren. Dit kwam uiteindelijk de economie van veel landen ten goede.

Groeiende economieën in Afrika

Er zijn vier leidende markten in Afrika, namelijk Zuid-Afrika, Egypte, Marokko en Nigeria. Daarna volgt een categorie met landen als Kenia, Botswana, Tunesië en Mauritius. De laatste categorie bestaat uit landen waar een oorlog woedt of die nog herstellende zijn van een economie. In deze landen is nauwelijks sprake van een stabiele economie. De landen waar het wel goed gaat zijn ook niet altijd even stabiel. Een goed voorbeeld is Nigeria, waar regelmatig gevechten plaats vinden tussen christenen en moslims, en Tunesië waar in januari 2011 de regering werd afgezet.

Beleggen op Afrikaanse beurzen

Een ander nadeel is dat ook alle beurzen niet even goed toegankelijk zijn. In Ghana is er bijvoorbeeld een groot pensioenfonds dat de gehele aandelenmarkt heeft opgekocht. Via Nederlandse banken is het mogelijk op steeds meer internationale markten te beleggen, maar nog niet rechtstreeks op Afrikaanse beurzen, soms met uitzondering van de Zuid-Afrikaanse beurs. Een van de weinige mogelijkheden die beleggers dus hebben is door gebruik te maken van beleggingsfondsen die zich op de Afrikaanse markt richtten. Deze maken tegelijkertijd wel een spectaculaire groei door.

Robeco Afrika Fonds

Het Robeco Afrika Fonds maakte bijvoorbeeld de laatste jaren een zeer snelle groei door. Het jaarlijks rendement van 2008 tot 2010 was meer dan 12 procent. Dit was in een periode dat de meeste fondsen in waarde verminderden, mede als gevolg van de kredietcrisis. Afrika heeft vooral veel grondstoffen. Dat is het belangrijkste exportproduct. Juist de vraag naar grondstoffen neemt enorm toe en zal in de toekomst alleen maar meer toenemen. Daar zal Afrika van profiteren. Een land als China investeert nu al miljarden in de Afrikaanse infrastructuur.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jongeren en geld beleggenHeb je je geld een tijdje niet nodig? En kun je wel wat extra geld gebruiken? Dan is beleggen misschien wel wat voor jou…
Robeco One - een eenvoudig beleggingsproductRobeco One - een eenvoudig beleggingsproductRobeco One is een product van de vermogensbeheerder Robeco. Dit product is vooral bedoeld voor beleggers die zich niet v…
Beurs: risico's beperken bij beleggen in aandelenBeurs: risico's beperken bij beleggen in aandelenBeleggen op de beurs houdt altijd risico's in. Vandaar dat men dit dan ook een risicovolle belegging noemt, omdat het ni…
Beurs: toelichting beurstermenBeurs: toelichting beurstermenBelangrijke beurstermen zijn onder meer: aandelen, beleggen, beurs, beursindex, beurskosten, beursorder, dividend, grens…
Keytrade Bank als online broker in Nederland?Keytrade Bank als online broker in Nederland?De Keytrade bank is vooral groot en populair in België. Zoals Nederland inmiddels te klein is voor de Binck bank, geldt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Baluda, Pixabay
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 18-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.