Beleggen: beleggen in opties

Beleggen: beleggen in opties Op de beurs wordt veel gehandeld in opties. Dit is het recht om een bepaald aantal aandelen te kopen of te verkopen tegen een bepaalde koers. De risico's die met de handel in opties gepaard gaan zijn hoog, maar er kan ook veel geld mee worden verdiend. Daarom is het een populaire manier van beleggen. Sommige mensen maken van opties gebruik om het risico af te dekken van investeringen. Lees alles over hoe het kopen en verkopen van opties in zijn werk gaat. Een veel voorkomende vorm van beleggen is het beleggen in opties. Daarbij belegt u niet echt in aandelen, maar belegt u in het recht om in de toekomst aandelen te kopen of te verkopen. U speculeert als het ware op de aandelenkoersen die in de toekomst liggen. Het recht om aandelen te kopen staat onder beleggers bekend als de zogeheten call-optie, het recht om de aandelen te verkopen staat bekend als put-optie. Beide vormen van beleggen zijn zeer risicovol, maar dat betekent ook dat er makkelijk een groot rendement mee te halen valt, veel meer dan bij gewoon beleggen. Wanneer u een optie koopt wordt er vooraf een prijs afgesproken waartegen u de onderliggende aandelen kunt verkopen of kopen. Dit is de zogeheten uitoefenprijs. Ook wordt er afgesproken tot welk moment u het recht heeft om de aandelen te verkopen. Voor dit recht betaald u een bepaald bedrag, de zogeheten premie. Deze premier is afhankelijk van de uitoefenprijs en de looptijd. Andere factoren die invloed hebben op de prijs van de premie zijn de rente en de volatiliteit van het betreffende aandeel. In Nederland loopt de handel in aandelen via de effectenbeurs. Een optie heeft altijd betrekking op 100 aandelen en loopt standaard af op de derde vrijdag van de maand.

Hoe werkt het kopen van opties?

Als u gaat handelen via de beurs, dan krijgt u te maken met ingewikkelde afkortingen. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld BAM C Dec 15 5.00 Deze code betekent het volgende: de calloptie geeft u tot de derde vrijdag van december 2015 het recht om 100 aandelen van de BAM Groep te kopen voor 5.00 euro. Vaak staat er achter de formulering een bedrag. Dat is de premie die u betaald om u zelf het recht te verschaffen de aandelen te kopen. U betaald dus bijvoorbeeld 0,15 voor het recht om 100 aandelen van BAM te kopen. De koers van het aandeel moet tegen die tijd dus zeker op 5.15 euro staan als u winst wilt maken. Als de koers lager is dan 5.00 euro vervalt het recht automatisch. Het heeft bovendien weinig zin, omdat u het aandeel dan ook gewoon beter rechtstreeks op de beurs kunt kopen.

Risico's van opties kopen en verkopen

Opties bieden voor veel beleggers zekerheid dat ze niet opeens al hun geld kwijt zijn als de koers daalt. Het is een soort van verzekering. Wat het aantrekkelijk maakt is dat opties op hun beurt ook weer verhandeld kunnen worden. De waarde van de opties stijgt en daalt mee met de aandelenkoers. Als een aandeel meer waard wordt daalt de koers van de zogeheten calloptie, omdat de kans groter wordt dat mensen het aandeel beter rechtstreeks van de beurs kunnen kopen. Callopties krijgen een intrinsieke waarde – een waarde op basis van de verwachtingen – als het aandeel hoger is dan de uitoefenprijs. Putopties krijgen een intrinsieke waarde als de koers van het aandeel boven de uitoefenprijs ligt. Er worden drie termen gebruikt om verhouding tussen de koers en intrinsieke waarde weer te geven. De eerste is: In-the-Money. Dat betekent dat bij de calloptie de koers van het aandeel boven de uitoefenprijs ligt. Bij At-the–Money is de koers gelijk aan de uitoefenprijs. Bij Out-of-the-Money heeft de optie geen intrinsieke waarde. De koers van het aandeel ligt dan ver boven de uitoefenprijs.

Waar u rekening mee moet houden bij het kopen van opties

Bij het kopen van aandelen moet met een aantal zaken rekening houden. Ten eerste met de looptijd. Des te langer deze looptijd is, des te groter de kans is dat u op een gegeven moment de koers van het aandeel ligt boven het punt dat u winst gaat maken. U kunt het aandeel dan verkopen met winst. Ook moet u er op letten wat de uitoefenprijs is en of dit het de moeite waard maakt. Als deze prijs volgens u te hoog ligt kunt u het beter niet doen. Een laatste ding waar u op moet letten is volatiliteit van het aandeel. Dit gaat over de beweeglijkheid van de koers. Als een aandeel veel beweging heeft in de koers is de kans groter dat het aandeel op een gegeven moment boven de uitoefenprijs komt en neemt de kans op een hoger rendement toe.
© 2010 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen; wat is een putoptie?Beleggen; wat is een putoptie?Een putoptie geeft het recht om aandelen tegen een vooraf vastgestelde prijs te verkopen. Degene die een putoptie koopt…
Beleggingsvormen toegelichtBeleggingsvormen toegelichtBeleggen is risico lopen. Er zijn verschillende beleggingsvormen die een groot of klein risico met zich meebrengen. Bij…
Geld verdienen met het schrijven oftewel verkopen van optiesGeld verdienen met het schrijven oftewel verkopen van optiesMet opties zijn mooie winsten te behalen zonder dat je hiervoor grote investeringen hoeft te doen. Met het schrijven van…
Beleggen in opties en warrantsBeleggen in opties en warrantsWat houdt beleggen in opties (put optie of call optie) en beleggen in warrants (gedekte warrant of ongedekt) in? Wat zij…

Beleggen in landbouwgrondBeleggen in landbouwgrondSinds de beurscrisis in het najaar van 2008 zijn veel beleggers op zoek gegaan naar alternatieve vormen van beleggen. Ee…
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 12-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.