Goud blinkt niet altijd

Goud blinkt niet altijd Goud. Dit edelmetaal spreekt al eeuwen tot de verbeelding van beleggers en andere beursfanaten. De belangstelling voor goud gaat gestaag in stijgende lijn, en dan zéker in tijden van economische crisis. Maar is het al goud wat blinkt? Is het wel écht zo glanzend en voor beleggers even intressant én winstgevend als het zo dikwijls wordt voorgesteld? Goud oefent ook vandaag nog steeds een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op al diegenen die een appeltje voor de dorst willen opzij leggen. Dat geldt even zo voor dié beleggers die hun geld zo vlug en stabiel mogelijk willen laten renderen.

Maar, wat moet een belegger aanvangen in perioden van pessimistische economische vooruitzichten zoals we die nu al enige tijd beleven? Velen van hen kiezen ook vandaag nog steeds overtuigend voor het beleggen in goud, maar is dit wel zo'n verstandige beslissing. Biedt dit edelmetaal wel écht zoveel financiële zekerheid dan meestal wordt voorgesteld? Is het werkelijk zo dat de prijs van het goud alleen maar de hoogte ingaat en dan zeker in periodes van economische zwakte?

Goudprijs steeg met 400 procent in tien jaar

Als gevolg van de opeenvolgende recordkoersen van de jongste jaren, dromen vele beleggers van waanzinnige superwinsten bij hun beleggingen in het tot ieders verbeelding sprekende goud. Maar is dit werkelijk zo? Als we de naakte cijfers mogen geloven, is dat inderdaad zo. In een tijdspanne van amper tien jaar steeg de goudprijs met maar liefst vierhonderd procent. Dit cijfer staat in schril contrast met het rendement van de aandelen, dat in dezelfde periode zelfs in de rode cijfers ging. Maar elke (gouden) medaille heeft echter ook een keerzijde, en dat is ook hier niet anders. Op lange termijn verliest goud inderdaad heelwat van zijn glans. De jongste twintig jaar verdrievoudigde de prijs van het edel metaal. Daartegenover staat echter de index van de vijfhonderd grootste Amerikaanse bedrijven, die in dezelfde periode de hoogte in ging met maar liefst 350 procent. Vergelijken we met de prestatie's van dertig jaar terug, dan blijft er van de gouden glans weinig of niets meer over. Terwijl de goudprijs de voorbije dertig jaar verdubbelde, steeg de index van de top 500 der grootste Amerikaanse bedrijven met... 2300 procent. Ondanks de verschillende economische en financiële crisissen, renderen de aandelen op lange termijn spectaculair beter dan goud.

Dat de prijs van het goud op lange termijn traag maar gestaag de hoogte ingaat, is dus evenmin waar. Dertig jaar geleden bedroeg de goudprijs een recordhoogte van 850 dollar. Daarna ging het sterk bergaf, om op een stabiel niveau te blijven tussen zo'n 250 en 500 dollar.

Rhodium duurste edelmetaal

De voorbije decennia liet de goudprijs indrukwekkende records optekenen, maar toch is het beslist niet het duurste edelmetaal ter wereld zoals dikwijls wordt beweerd. Die eer is inderdaad weggelegd voor rhodium, een edelmetaal dat vergelijkbaar is met platinum en dat vandaag maar liefst eens zo duur is op de wereldmarkt als het goud. Rhodium is een heel hard edelmetaal met goede lichtweerkaatsende eigenschappen dat hoofdzakelijk in de industrie en bij het vervaardigen van juwelen wordt gebruikt.

Wie aan goud denkt om te beleggen, denkt in de allereerste plaats aan goudstaven of aan gouden munten. Voor de échte beleggers zijn deze "gouden beleggingsvormen" al lang voorbij gestreeft en vervangen door fondsen die rechtstreeks de goudprijs volgen, de in beleggerskringen genoemde trackers. Zij zijn voor de moderne beleggers het belangrijkste instrument om te beleggen in goud.Vorig jaar belegde men voor maar liefst 17 miljard dollar in deze trackers, terwijl de teller voor goudstaven bleef staan op 5,5 miljard.

Goud veilig voor inflatie?

Vele beleggers zoeken hun toevlucht tot goud, om zich op die manier te beschermen tegen eventueel stijgende inflatie. Toch is het zeker niet altijd zo dat de prijs van het goud steeds de inflatie volgt. Vraag dat maar eens aan Amerikaanse beleggers, die bijvoorbeeld tussen 1987 en 2001 met een dalende goudprijs kregen af te rekenen dit terwijl de inflatie tijdens dezelfde periode maar liefst 3 procent bedroeg. Het tegenovergestelde kan evenzeer. In 1980 bedroeg de inflatie in de vs maar liefst 15 procent. De goudprijs steeg in dezelfde periode met 150 dallar, tot een voor die jaren recordwaarde van 800 dollar.
© 2010 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fysiek goud kopenFysiek goud kopenGoud in de vorm van gouden munten of goudstaven mag eigenlijk niet ontbreken in het kader van goed vermogensbeheer en pe…
Goud als beleggingGoud als beleggingWie in goud wil beleggen heeft heel wat mogelijkheden. Voor de doorsneebelegger vallen goudstaven van 12,5 kg uiteraard…
Goud kopen? Investeren en beleggen in goudGoud kopen? Investeren en beleggen in goudSteeds meer mensen kopen goud, vaak bij wijze van belegging, bijvoorbeeld omdat de goudprijs in de loop der jaren enorm…
Wat is inflatie en wat zijn de gevolgen?Wat is inflatie en wat zijn de gevolgen?In het nieuws horen we vaak berichten over de inflatie. Maar wat is inflatie precies? En hoe wordt het berekend? En wat…

Beursintroductie; een goudmijn voor beleggers?Wie wil dit nu niet, snel geld verdienen zonder al te veel inspanningen. Dat kan met het deelnemen aan beursintroducties…
Succesvol beleggen zoals Warren BuffettSuccesvol beleggen zoals Warren BuffettWarren Buffett is de absolute top voor beleggers. Hij is de meest succesvolle belegger uit de hedendaagse geschiedenis m…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 25-08-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.