Beursintroductie; een goudmijn voor beleggers?
Wie wil dit nu niet, snel geld verdienen zonder al te veel inspanningen. Dat kan met het deelnemen aan beursintroducties, een bijzonder fenomeen. Mensen die zich in dit fenomeen hebben verdiept hebben ontdekt dat hier voor beleggers veel geld aan te verdienen is. Het is namelijk gebleken dat de aanbiedingsprijs van het uit te geven aandeel veelal veel lager is dan de daadwerkelijke waarde van het aandeel. En dit resulteert in winst voor de belegger al na de eerste dag van handelen.
Achtergrond
De Engelse benaming voor een beursintroductie (eerste uitgifte van aandelen van een onderneming op de aandelenmarkt) is Initial Public Offering, oftewel IPO. Deze term wordt gehanteerd in nationale en internationale wetenschappelijke literatuur geschreven over dit onderwerp. Reeds sinds de jaren zestig zijn IPO’s onderwerp van gesprek geweest. Dat komt met name door het fenomeen underpricing. Met underpricing wordt bedoeld dat het aandeel dat bij de beursintroductie op de markt wordt gebracht na de eerste dag van handelen veel meer waard is dan op het moment van de beursintroductie zelf (introductieprijs). Met andere woorden, de belegger die zich had ingeschreven voor deze beursintroductie heeft zijn aandelen na de eerste dag van handelen veel meer waard zien worden (internationaal gezien 15 à 20%).
Waarom doen ondernemingen dit?
Er zijn diverse theorieën die dit gedrag verklaren. Om potentiële beleggers aan te trekken dient de onderneming aan te kunnen tonen dat zijn onderneming in de toekomst positieve resultaten kan behalen waardoor de belegger eveneens een positief rendement behaalt op zijn aandelenportefeuille. Het aantonen van de goede kwaliteit van de onderneming is echter zeer lasting omdat de onderneming niet teveel informatie kan vrijgeven in verband met concurrentie etc. Er wordt dan ook veelal gesproken over informatie asymmetrie tussen de onderneming en potentiële belegger. Om de potentiële belegger tegemoet te komen kan de onderneming diverse signalen afgeven om aan te tonen dat de onderneming van goede kwaliteit is. Bij deze signalen kan je bijvoorbeeld denken aan de aankondiging dat de onderneming een deel van het uit te geven aandelenkapitaal zelf behoudt en hier mee aangeeft zelf voldoende vertrouwen te hebben in de toekomstige resultaten van de onderneming. Dit signaal is echter niet sterk genoeg. Om toch voldoende beleggers aan te trekken en de beursintroductie daarmee te laten slagen dient de introductieprijs aantrekkelijk te worden gemaakt. Indien de onderneming vertrouwen heeft in de kwaliteit van zijn eigen onderneming vindt hij het minder erg om verlies te maken op de beursintroductie omdat hij weet dat hij uiteindelijk positieve resultaten zal behalen en daarmee het verlies omdraait in winst.
Handig om te weten
In Nederland vinden er relatief weinig beursintroducties plaats. Wetenschappelijk is overigens wel vastgesteld dat Nederlandse beursintroducties underpriced zijn waardoor het zeker aantrekkelijk blijft om op beursintroducties in te schrijven. Uit de onderzoeken is gebleken dat het gemiddelde rendement na 1 dag handelen al 15% kan zijn. Voor wie niet wil wachten op Nederlandse beursintroducties kan beter naar de Verenigde Staten of Azie kijken waar beursintroducties veel vaker voorkomen. Ook hier geldt dat underpricing wetenschappelijk is vastgesteld. Onthou echter wel dat niet alle beursintroducties winst opleveren, er zijn altijd uitzonderingen op de regel en zoals iedereen weet, resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.
© 2010 - 2024 Rosendal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jongeren en geld beleggenHeb je je geld een tijdje niet nodig? En kun je wel wat extra geld gebruiken? Dan is beleggen misschien wel wat voor jou…
Goud blinkt niet altijdGoud. Dit edelmetaal spreekt al eeuwen tot de verbeelding van beleggers en andere beursfanaten. De belangstelling voor g…