Succesvol beleggen

Succesvol beleggen Niet alleen door eigen ervaring, maar ook door veel te lezen over topbeleggers ben ik gekomen tot mijn gouden regels als zelfstandig belegger. Ik wil er graag een aantal met u delen!

Blunders

Voor de meeste grote handelaren zijn blunders bij de start eerder een regel dan een uitzondering. "you've got tot learn how to fall, before you can fly".

Vroeg uitstappen

Een fout die ook vaak gemaakt wordt is te vroeg uitstappen in een trade die winstgevend is. Of wat te denken van bijkopen bij verlies: "if you don't stay with your winners, you are not able to pay for the losers".

Eén paard

Vaak zie je dat er te veel wordt gewed op één paard: "never commit more than 5% of your money to a single trade idea".

Stop-losses

Zorg altijd dat je een eerste koersdoel bepaalt en natuurlijk een exitpoint. Werk met een stop-loss en laat die eventueel meelopen met de koers. Volg daarin altijd je eigen gevoel (strategie) en niet die van andere handelaren: meestal worden dan de slechtste elementen van beiden gecombineerd. "Place your stops at that point, that wil indicate that the trade is wrong": als die stop je teveel kost, handel dan met minder contracten.

Geduld

Wees aggressief maar ook geduldig en wacht op die trades, waarin alle sleutelelementen in dezelfde richting wijzen. Veel handelen met marginale winsten is eerder entertainment, dan succesvol beleggen.

Risicospreiding

Probeer meerdere posities te nemen die niet of weinig gecorreleerd zijn met elkaar, omdat anders het overall-risico te groot kan worden. Trades met de grootste foutkans zijn daarbij die trades die impulsief (niet te verwarren met intuïtief) gedaan worden.

Niet altijd handelen

Uit analyse blijkt dat in 70% van de tijd koersen niet of nauwelijk van hun plaats komen (ze trenderen) en dat je in de overige 30% er moet zijn (tradingtime). Naar schatting wordt 95% van je winst gemaakt in slechts 5% van de trades. En let wel: "it's allways easier te get back in than to get out".

Risicomanagement

Veel handelaren zijn gefocust op wat ze kunnen verliezen, niet op wat ze eventueel verdienen (ik spreek hier expres niet over 'winnen'): "play great defense, not great offense".

Trend

Tot slot nog een zeer belangrijke wijsheid: handel nooit in tegen de trend.

Succes met de handel en weet dat "one man's ceiling is another man's floor"!
© 2007 - 2024 Senger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips Startende/ Beginnende BeleggerBen jij een beginnende belegger en vraag je je af wat de dingen zijn die een startende belegger moet weten en moet doen?…
Risicoprofiel bepalen als belegger: doe de testRisicoprofiel bepalen als belegger: doe de testBeleggen, het lijkt wel als of de hele wereld er mee bezig is. Nochtans houdt beleggen veel risico's in. Daarom is het b…
Zelf beleggen (of via de bank)?Zelf beleggen (of via de bank)?Als je gaat beleggen en je bent een beginnende belegger ga je je verdiepen in de ins en outs van beleggen. Dan is de vra…

Spreads in optiesSpreads in optiesEen spread is het tegelijkertijd kopen van een optie en verkopen van een andere optie op dezelfde aandeel, met verschill…
Hoe veilig is uw geld bij de bank?Hoe veilig is uw geld bij de bank?Hoe veilig is uw spaargeld bij de bank in 2020? De meest recente faillissementen van banken in ons land zijn die van Ind…
Senger (41 artikelen)
Gepubliceerd: 05-06-2007
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.