Investeren in gouden munten

Investeren in gouden munten De goudprijs is de laatste decennia gigantisch gestegen. Zeker in tijden van crisis stijgt de prijs van goud omdat het edelmetaal bekend staat als waardevast. Veel mensen investeren daarom de laatste tijd in gouden munten. Wilt u ook gaan investeren in goud? In welke munten kunt u dan het beste investeren? De antwoorden op deze vragen en meer kunt u lezen in onderstaand artikel.

Waarom investeren in goud?

Waarom zou men investeren in goud? Hiervoor zijn tal van goede redenen te verzinnen. Zo is goud een waardevast edelmetaal wat de laatste decennia alleen maar meer waard is geworden. Zeker in tijden van crisis stijgt de prijs van dit soort waardevast edelmetaal gigantisch, gezien het feit dat goud al sinds de Grieken en Romeinen bekend staat als duur en waardevast. Vanzelfsprekend brengt beleggen een risico met zich mee, maar goud laat zien dat dit risico lang niet altijd groot hoeft te zijn. Beleggen in goud is daarom uitermate geschikt voor beleggers die graag gebruik willen maken van de mogelijkheden van beleggen, maar hierbij niet teveel risico willen lopen! Nog een groot verdeel is, dat voor een belegging in goud, vaak geen BTW hoeft worden betaald. Wanneer men namelijk een belegging wilt doen in bijvoorbeeld aandelen, opties, of in goud, dan is het niet nodig om hier BTW over te betalen.

Waarom investeren in gouden munten?

Het kopen van gouden munten om te beleggen in goud is het meest voordelig. Aangezien de munten dus zijn vrijgesteld van BTW, zijn ze relatief goedkoop en kam men meer goud aanschaffen voor dezelfde prijs. Verder hebben gouden munten vaak een hoog zuiverheidspercentage. Buiten de belegging in goud, zijn het natuurlijk ook prachtige munten om te verzamelen.

Philharmonic

De Philharmonic is een relatief jonge munt, veel jonger dan bijvoorbeeld de Krugerrand of de Maple Leaf. Ondanks zijn jeugdigheid is de munt zeer populair bij beleggers en verzamelaars. Zo heeft de Philharmonic een hoog goudpercentage ten opzichte van andere gouden munten. Ook voor de verzamelaar is de Philharmonic een goede aanwinst, omdat er door de jaren heen verschillende exemplaren zijn uitgekomen. Nog een voordeel van de Philharmonic is dat de munt in zijn puurste vorm, alleen maar bestaat uit goud. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Krugerrand die wordt aangevuld met koper. Dit betekent dat men een 24 karaats gouden munt koop met een zuiverheidsgehalte van maar liefst 999.9!

Belangrijke informatie

 • Naam: Vienna Philharmonic
 • Herkomst: Oostenrijk
 • Zuiverheidsgehalte: 999.9
 • Gewicht: 31,1 gram

Krugerrand

Het kopen van de Krugerrand is een goede manier om te beginnen met het beleggen in goud. Het is een zeerbekende munt die precies het gewicht van een troy ounce vertegenwoordigd. Handelaren hebben een uitstekende toegang tot de gouden Krugerrand en om deze reden is het kopen van de munt relatief gemakkelijk. Om deze reden staat de Krugerrand daarom ook vaak bovenaan het wenslijstje van mensen die kennis willen maken met het beleggen in goud. Natuurlijk is de Krugerrand zelf ook prachtig om te zien! Pas wel op, de Krugerrand heeft een zuiverheidsgehalte van 916,7. Dit omdat de munt is aangevuld met koper. Hierdoor ziet de munt er ook iets anders uit dan de meeste gouden munten. De 22 karaats munt weegt overigens 33,93 gram, maar wanneer men dit terugrekend i.v.m. het koper komt men uit op precies één troy ounce.

Belangrijke informatie

 • Naam: Krugerrand
 • Herkomst: Zuid-Afrika
 • Zuiverheidsgehalte: 916,7
 • Gewicht: 33,93 gram

Maple Leaf

Ook de Maple Leaf is een goede investering op het gebied van goud. Men schaft de Maple Leaf meestal aan vanwege de hoge goudwaarde van de munt. Anders dan bijvoorbeeld de Krugerrand heeft de munt een zuiverheidspercentage van 999,9. De Maple Leaf is dan ook niet aangevuld met koper. Er zijn speciale edities van de Maple Leaf uitgegeven waar het zuiverheidspercentage nog hoger lag, deze munten zijn natuurlijk veel duurder dan de "gewone" Maple Leaf. De Maple Leaf is daarom ook een stuk minder interessant als verzamelaarsobject, en toch echt meer bedoeld als belegging. Desalniettemin is deze munt wel het pronkstuk van iedere muntenverzameling!

Belangrijke informatie

 • Naam: Maple Leaf
 • Herkomst: Cannada
 • Zuiverheidsgehalte: 999,9
 • Gewicht: 31,1 gram

Nugget

De Nugget is een munt die bij minder mensen bekend in de oren zal klinken. Desalniettemin is ook de Nugget een munt die niet in deze opsomming van munten mag ontbreken. Het is een populaire investering onder goudhandelaren omdat de Nugget in verschillende gewichten kan worden gekocht. De Nugget kopen kan bijvoorbeeld als 1/20 troy ounce, 1/10 troy ounce, 1/4 troy ounce, 1/2 troy ounce, 1 troy ounce, 2 troy ounce, 10 troy ounce en zelfs als een kilo! Dit maakt de Nugget interessant voor zowel de kleine, en de grote belegger!

Belangrijke informatie

 • Naam: Nugget
 • Herkomst: Australië
 • Zuiverheidsgehalte: 999.9
 • Gewicht: Zie artikel
© 2011 - 2024 VMusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Canada: de koop en verkoop van de Canadian Gold Maple LeafCanada: de koop en verkoop van de Canadian Gold Maple LeafEr is veel geld te verdienen met koop en verkoop van de Canadian Gold Maple Leaf. De gouden munt is uitgegeven door Cana…
Goud: de Krugerrand kopen en verkopenGoud: de Krugerrand kopen en verkopenDe Zuid-Afrikaanse Krugerrand is de meest verhandelde gouden munt wereldwijd. De munt is veel waard, zeker met de hoge k…

Beginnen met aandelenJe hebt flink gewerkt en wat centen opzij gezet en besluit dat je wel eens een gokje wilt wagen, en wel met aandelen. Ma…
Goud kopen, begin er niet aanIn de slechte tijden op de beurs in 2011, is het beleggen in goud een ware hype geworden. Dagelijks zet de waarde van go…
VMusic (131 artikelen)
Gepubliceerd: 06-09-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.