Beursorder: laag risco en hoog rendement

Beursorder: laag risco en hoog rendement Beleggen is nog nooit zo toegankelijk geweest. Wereldwijde financiële markten zijn onder handbereik. Steeds meer huishoudens beleggen dan ook zelfstandig en proberen zo een extra rendement te behalen. Wat veel mensen zich echter niet realiseren is dat beurshandel een vak is dat geleerd moet worden. Beurshandel vereist dus kennis en kunde. Risicomanagement is één van de meest belangrijke elementen de particulieren onder de knie moeten krijgen.

De beurs

Investeren in aandelen. Het kan op vele verschillende manieren. De één maakt een fortuin en de ander verliest eigenlijk consequent zijn of haar laatste spaarcentjes. De mogelijkheden om te investeren zijn eindeloos en zijn de laatste jaren flink uitgebreid. Banken hebben vele varianten om te investeren en door de toegankelijkheid van het internet kan iedereen meedoen. Met torenhoge rendementen en ‘lage’ risico’s worden mensen verleid. Mensen blijken over het algemeen gevoelig te zijn voor hoge rendementen en verdiepen zich niet zo graag in eventuele risico’s. Dat is ook lastig, want hoe zou je tegen risico’s moeten aankijken?

Rendement en risico

Rendement en risico hebben een verband. Vaak wordt er gezegd dat hoe hoger het risico, hoe hoger het rendement. Als dit echt zo zou zijn dan was er niemand in staat om consequent geld te verdienen op de beurs. Sommige investeerders zijn dus in staat om de risico’s te verminderen of de rendementen te vergroten. In sommige gevallen zelfs beide. Dat betekent overigens niet dat u geen vraagtekens moet zetten bij producten die 12% rendement op jaarbasis garanderen. Het vertelt alleen maar dat u opzoek zou moeten gaan naar investeringen met een relatief laag risico en goede mogelijkheden voor rendement. Daarnaast moet u zich bewust zijn wanneer u speculeert en wanneer u investeert.

Voorbeeld van lage risico's en hoge rendementen

Het aandeel KPN wordt beschouwd als defensief en maakt vrijwel geen grote koersbewegingen. Let op! Dit is de situatie ten tijde van schrijven. De winst is wordt jaarlijks netjes uit gekeerd als dividend. Omdat het aandeel geen grote koersbewegingen maakt is de volatiliteit van het aandeel erg laag. Opties zijn daardoor relatief goedkoop. KPN opties kunnen een lange looptijd hebben van wel drie tot vier jaar in de toekomst. Lange termijn opties zijn altijd goedkoper dan korte termijn opties. Absoluut gezien kosten lange termijn opties meer maar ze hebben een langere looptijd. U krijgt dus veel meer tijdswaarde voor minder geld. Een strategie die inspeelt op het verminderen van de risico's en met een leuke rendement zou er zo uit kunnen zien:
  • Koop 100 aandelen KPN
  • Koop 1 put optie (lange termijn 3-4 jaar) iets onder de huidige koers

Er kan nu op verschillende manieren verdiend worden aan deze strategie. De koers kan stijgen en u verdiend aan de waardevermeerdering van het aandeel. Ten tweede zal de dividenduitkering (7%) de kosten van de waardevermindering van de putoptie ruimschoots goedmaken. Stel dat de koers van KPN beweeglijker wordt dan stijgen de optiepremies en stijgt de put optie in waarde. Een daling van de koers wordt, zij het niet synchroon, opgevangen door de put optie. En mocht KPN failliet gaan dan is de kans groot dat door de ineenstorting van de koers de optiepremies door het dak gaan. Je kan dan gewoon uitstappen en de hele strategie opruimen met een kleine winst/verlies afhankelijk van het tijdstip van deze situatie. Ten derde wordt KPN al jaren wordt genoemd als overnamekandidaat. Dus ook een overname behoort tot de mogelijkheden. Zijn er dan helemaal geen risico's aan deze strategie? Jazeker, als de waarde van KPN op zeer korte termijn naar 0 zal gaan dan maakt de pu toptie niet het gehele verlies in aandelen goed. De put optie is van 'at the money' naar 'in the money' gegaan en waardoor de verwachtingswaarde is verdampt. Daarnaast zou KPN kunnen beslissen om geen dividend meer uit te keren. Er moet dan heroverweging voor deze strategie worden gemaakt.

In dit voorbeeld zijn er dus een aantal aspecten die risico's verminderen:
  • Keuze aandeel (defensief)
  • Optimaal gebruik maken van volatiliteit (optiepremies)
  • Dividendrendement die de investering kleiner maakt en de waardevermindering van de put optie vergoed
  • Een overname kandidaat
  • Lange termijn investering
  • U slaapt rustig aangezien u kapitaal beschermd wordt met een put. De kans dat u in paniek verkoopt of vanuit emoties handelt neemt af.
  • Weinig transactiekosten en slippage (kosten door verschillen tussen de bied en laat) omdat er weinig gehandeld hoeft te worden

Ontwikkel strategieën die bij u passen

Er zijn ontzettend veel verschillende strategieën te bedenken. Iedere strategie heeft zijn voor -en nadelen. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar uw persoonlijke situatie. Daarnaast loont het om te investeren in kennis en in uw ontwikkeling. Maar bovenal, de strategie moet stroken bij uw persoonlijkheid en wensen. Bij de strategie van KPN zoals deze hierboven is beschreven slaapt u wel lekker maar een ander blijft er van slapen. Oftewel, het is voor iemand die geen lange termijn visie heeft of grotere rendementen wilt een te 'saaie' belegging. Uiteraard kunt u meerdere strategieën opnemen in u portefeuille. Blijf onderzoeken en probeer iedere dag wat bij te leren over 'u' als belegger. Wees creatief en laat beleggen vooral een leuke bezigheid zijn!
© 2010 - 2024 Floriaan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
FOETSJE strategie marketingplanBij het schrijven van een marketingplan komt u vaak op veel ideën en strategieën. Veel van deze ideën worden al eerder i…
Strategie, missie, visie en doelenDe begrippen strategie, missie en visie worden geregeld door elkaar gehaald. De missie is de opdracht, de bestaansreden…
Over 'advertentiebloemen' en de bijtjesOver 'advertentiebloemen' en de bijtjesVolgens Darwin wordt de evolutie voorgestuwd door natuurlijke selectie op individueel niveau. Wie het beste aan zijn/haa…

Broker Interactive Brokers: een nieuwe ervaringBroker Interactive Brokers: een nieuwe ervaringVoor iedereen betekent beleggen iets anders. Dat maakt de keuze voor een broker niet altijd even makkelijk. De broker In…
Goud kopen als investering, hoe doe je dat?Goud kopen als investering, hoe doe je dat?Bij een economische crisis gaan vermogende mensen hun vermogen beleggen in goud. Ook in de huidige crisis is er dan ook…
Floriaan (12 artikelen)
Gepubliceerd: 02-06-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.