Beleggen in cvs een prima optie

Beleggen in cvs een prima optie Beleggen in een cv kan een prima optie zijn in plaats van te beleggen in aandelen of obligaties. Je investeert in een cv samen met meerdere beleggers een bedrag in een object, bijvoorbeeld een bedrijfspand, een winkelcentrum, een schip of een film. Met je belegging word je mede-eigenaar van het object. Het rendement en het risico zitten ergens tussen het beleggen in aandelen en obligaties in.

Beleggen in CV's

Een commanditaire vennootschap (cv) is een speciaal soort vennootschap onder firma. Deze rechtsvorm lijkt op een vennootschap onder firma (vof). Bij een cv zijn naast de gewone beherende vennoten die voor exploitatie en verkoop van het object zorgen, ook commanditaire of stille vennoten (de beleggers) betrokken. De commanditaire vennoten hebben slechts een financiële inbreng en bemoeien zich verder niet met de gang van zaken. Er bestaan vastgoed-cvs, scheeps-cvs en film-cvs.

Object

Er is geld nodig om bijvoorbeeld een appartementencomplex te realiseren. Vennoten besluiten een cv op te richten die tot stand komt door het aangaan van een overeenkomst tussen de vennoten. Beleggers krijgen de mogelijkheid om kapitaal te investeren in het object. Periodiek worden de opbrengsten minus de kosten verdeeld onder de deelnemers. Soms wordt het bedrag aan het eind van de looptijd uitgekeerd. Verder hoeft de cv-belegger niets te doen. Voor de Belastingdienst valt investeren in een cv meestal in box 3. De winst bij verkoop van het object is voor commanditaire vennoten onbelast.

In een cv ben je alleen aansprakelijk voor je eigen ingelegde vermogen. De beherende vennoten zijn volledig aansprakelijk voor de eventuele schulden.

Looptijd

Meestal wordt een cv aangegaan voor onbetaalde tijd en ontbonden wanneer het object wordt verkocht. Dat is meestal op het moment dat de markt gunstig is. Indien een vaste looptijd wordt afgesproken kan het verkoopmoment van het object immers financieel ongunstig zijn. Gebruikelijk is dan ook dat de intentie wordt uitgesproken dat een onroerend goed na zeven tot tien jaar wordt verkocht. Voor het verhandelen van je cv heb je toestemming nodig van je mede-vennoten. Dat neemt veel administratieve rompslomp met zich mee.

Kosten

Beleggen in een cv gaat niet zonder kosten. Je betaalt management-, exploitatie- en structureringskosten die neerkomen tussen de vijf en tien procent van het belegde vermogen. Per cv kunnen die kosten behoorlijk verschillen.

Vastgoed

Een vastgoed-cv is veruit het meest populair. Voorbeelden van een vastgoed-cv zijn een kantoorpand, een winkelcentrum of een appartementencomplex. Deze heeft een goed risico-rendementsprofiel. Het rendement van het vastgoed is afhankelijk van de huurinkomsten en kan daardoor vrij stabiel zijn. Het belegde vermogen kan over een lange termijn meestijgen met de waarde van het object. Op de website Vastgoedvergelijker.nl kunt u meer informatie vinden.

Beleggen in cv's

Beleggen in een vastgoed-cv kan op verschillende manieren. Je kunt zelf een pand kopen maar daar is wel een kapitaal voor nodig en je moet zelf de kosten en de administratie in de gaten houden. Het is ook mogelijk om te investeren in beursgenoteerde vastgoedfondsen. De kosten kunnen oplopen tot 25 procent van het rendement. De belegger heeft geen inzicht in de belegging en de fondsen zijn gevoelig voor bewegingen op de beurs. Een vastgoed-cv is komt er gunstiger uit. Er is inzicht in de belegging en de kosten zijn stukken lager, ongeveer 10% van het rendement.

Voordelen

 • Stille vennoten kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor schulden.
 • Alleen aansprakelijk voor eigen ingelegde vermogen.
 • Vastgoed-cvs doen het weer beter na de crisis.
 • Belegging in een vastgoed-cv is tastbaar want er wordt in een pand geïnvesteerd.
 • Geen verantwoordelijkheid voor het beheer.
 • Eenvoudige manier van investeren.

Nadelen

 • Investeren in een specifiek project. Dat kan goed gaan, maar als het misgaat met het project lopen de investeerders veel risico.
 • Participaties zijn beperkt verhandelbaar.
 • De markt kan behoorlijk veranderen tijdens de lange looptijd.

Film en schepen

Er bestaan ook film-cvs en scheeps-cvs die minder voorkomen dan vastgoed-cvs. Een film kan een kaskraker worden maar ook floppen. En omdat per 1 juli in 2007 de fiscale voordelen geschrapt zijn is deze vorm van beleggen minder interessant geworden. De fiscale voordelen voor het beleggen in een scheeps-cv zijn ook verdwenen.
© 2010 - 2024 Bertvdw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vastgoed CV & bereken zelf uw rendement op vastgoed CVVastgoed CV & bereken zelf uw rendement op vastgoed CVWelk rendement verwacht u van een vastgoed CV? Veel particulieren investeren in vastgoed, vaak ook in een vastgoed CV va…
Vastgoed: CV's of direct beleggen in vastgoedVastgoed: CV's of direct beleggen in vastgoedVoor beleggers is het vaak niet makkelijk een goede vergelijking te maken tussen de verschillende mogelijkheden om te be…
Beleggen in vastgoed: de mogelijkhedenBeleggen in vastgoed: de mogelijkhedenBeleggers kunnen op vele manieren investeren in de vastgoedmarkt. Je kunt natuurlijk zelf een pandje of meerdere panden…
Commanditaire Vennootschap (CV)Commanditaire Vennootschap (CV)De Commanditaire Vennootschap of CV -ook wel vennootschap bij wijze van geldschieting genoemd- is een vorm van vennootsc…

De Bombay Stock Exchange, de beurs van BombayDe Bombay Stock Exchange, de beurs van BombayDe Bombay Stock Exchange telt meer dan 4500 bedrijven en bestaat al ruim 200 jaar. De openingstijden zijn vergelijkbaar…
Basisregels voor beginnende beleggersBasisregels voor beginnende beleggersVoor beginnende beleggers geldt een aantal basisregels die hen moeten behoeden voor grote verliezen. Wees achterdochtig…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia
 • Mistermoney
 • Beursgorilla
 • Belegger.nl
Bertvdw (89 artikelen)
Laatste update: 12-02-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.