Beleggen in zilver wordt een goudmijn

Beleggen in zilver wordt een goudmijn Beleggen in zilver kan wel eens heel lucratief worden want de vraag is groter dan het aanbod. Zilver wordt in tegenstelling tot goud als industriële grondstof gebruikt en is dus steeds schaarser. Zilver wordt steeds meer gekocht door beleggers om hun geld te beschermen nu de dollar steeds verder wegzakt. Hoe meer beleggers kopen hoe minder er overblijft voor de industrie en dat zal de prijs opdrijven.

Zilver in baren en munten

Dit is de mening van een aantal gerenommeerde experts als Robert Kiyosaki , o.a. columnist bij Yahoo Finance en Theodore Butler, een van de bekendste zilveranalisten ter wereld. Het gaat om het kopen van fysiek zilver in de vorm van baren en munten. Dit is de beste methode om je kapitaal te beschermen tegen verdere inflatie en de kredietcrisis. Zilver blijft net als goud waardevast en zal altijd haar intrinsieke waarde, zeg maar de beurswaarde, behouden.

Product

Fysiek zilver heeft echter geen groot voordeel meer ten opzichte van goud. Voor de Belastingdienst tellen zilver en goud als geld.
Op goud werd geen btw geheven maar wel in de vermogensbelasting meegerekend en die kon flink oplopen. Zilver werd gezien als een product en daarom werd er btw geheven van 19%. Maar dat is niet meer zo. Ook over zilver moet een vermogensbelasting van 1,2% betaald te worden.

Grondstof

Het witte edelmetaal gaat van oudsher voor een deel naar juweliers en producenten van luxe huishoudelijke producten. De foto-industrie neemt ook een deel af. De laatste decennia wordt zilver in toenemende mate gebruikt voor toepassingen in computers, mobiele telefoons, batterijen en halfgeleiders.

Vraag

Zilver wordt steeds vaker gebruikt in de productie van medicijnen en in ziekenhuizen om infecties te bestrijden. In medische apparatuur als katheters en stethoscopen is zilver verwerkt. Ook andere bedrijfstakken dienen zich steeds vaker aan omdat zilver voor veel toepassingen geschikt is. Opkomende economieën als China en India zullen de vraag naar zilver alleen maar groter maken.

Zilvermijnen

Centrale banken hebben op papier het recht op bepaalde hoeveelheden zilver dat uitgeleend is en de voorraden waarover zij beschikken zijn niet noemenswaardig groot. Zouden zij het zilver opeisen dan kan die eis niet verzilverd worden omdat het er domweg niet meer is. Daarbij komt dat er slechts vier echte zilvermijnen in de wereld zijn. Zilver wordt in andere mijnen gewonnen als een bijproduct. De vraag naar zilver hoeft maar een klein beetje te stijgen en de prijs schiet omhoog omdat er niet geleverd kan worden.

Kopen

Het kopen van fysiek zilver in de vorm van baren of munten kan vrij eenvoudig. Er zijn genoeg websites te vinden waar het een ander duidelijk wordt uitgelegd. Surf bijvoorbeeld naar de website Edelmetaal info naar het hoofdstukje Investeren in edelmetaal waar je een uitgebreide uitleg vindt. De website Beursonline en de Engelstalige websites van Kitco en Gold & Silver bieden genoeg aanvullende informatie.

Tot slot

Volgens de experts gaat zilver het helemaal maken. Je moet wel over een lange adem beschikken want het kan nog wel even duren voordat de prijs omhoog schiet. Een garantie is er natuurlijk niet want niets is zeker in de wereld van beleggen. Zorg eerst dat je over voldoende informatie beschikt voordat je de stap waagt.

Lees verder

© 2010 - 2024 Bertvdw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zilver inkoop & verkoop  de zilverprijsZilver inkoop & verkoop de zilverprijsGeld verdienen met zilver kan heel eenvoudig zijn. De zilver inkoop en zilver verkoop doet goede zaken. Het oude zilver…
De prijs van zilver zal stijgen in tijd van schaarsteDe prijs van zilver zal stijgen in tijd van schaarsteIn tijden van schaarste gaan de prijzen van producten en grondstoffen snel omhoog. Voor zilver is de verwachting dat we…
Zilverprijs, beleggen in zilverZilverprijs, beleggen in zilverWat is vandaag de koers, de grafiek en actuele prijs van het zilver? Zoals goud is ook zilver een edelmetaal dat beperkt…

Hoe een beleggingsobject selecteren?Hoe een beleggingsobject selecteren?Wat met een duur woord Asset Allocation genoemd wordt, zijn feitelijk de selectiecriteria bij samenstelling van een bele…
Beleggingsfonds ideaal voor beginnende beleggerBeleggingsfonds ideaal voor beginnende beleggerVoor wie nog niet zo bedreven is om zelf te beleggen kan het beste instappen in een beleggingsfonds. Dat levert misschie…
Bronnen en referenties
  • Beursonline.nl
  • Yahoo Finance
  • Kitco
  • Gold & Silver
Reactie

Carlo, 11-10-2014
Ik vrees dat zilver wel degelijk meetelt bij de vermogensbelasting. De webwinkels die zilver verkopen vermelden het althans wel. Waar baseer jij je stellige mening dat het niet zo zou zijn op? Reactie infoteur, 12-10-2014
Beste Carlo,

In het verleden klopte deze stelling maar nu niet meer. Ik heb de tekst aangepast.

Bertvdw (89 artikelen)
Laatste update: 17-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.