Beurs: wat is het verschil tussen aandelen en obligaties?

Beurs: wat is het verschil tussen aandelen en obligaties? In de wereld van beleggingen zijn aandelen en obligaties vertrouwde begrippen. Maar sinds de beurscrisis van eind 2008 hebben deze twee begrippen ook meer en meer bekendheid gekregen bij niet-specialisten. Particulieren die voor het eerst geld willen beleggen op de beurs moeten deze twee cruciale begrippen goed van elkaar kunnen onderscheiden. Aandelen vormen waarschijnlijk de meest bekende categorie van beleggingen. Ook obligaties zijn bij de meeste mensen bekend. Maar wat is nu juist het verschil tussen een aandeel en een obligatie?

Verschil aandelen / obligaties

Financiële begrippen en termen leken lange tijd gedoemd om alleen door specialisten en beleggers echt begrepen te worden. De financieel-economische crisis van 2008 bracht hierin verandering. Veel particulieren waren onder de indruk van het risico dat banken met hun spaargeld genomen hadden en gingen sindsdien een kritischer houding aannemen tegenover de financiële wereld. Onderdeel van die houding was de wil om financieel-economische vraagstukken beter te begrijpen en dieper door te dringen in de specifieke terminologie van banken, economisten en beleggers. Een van de meest voorkomende vragen die mensen zich gingen stellen was: "Wat is nu eigenlijk het verschil tussen aandelen en obligaties?"

Wat is een aandeel?

Deelname in winst

Een aandeel is een bewijs dat je "een aandeel" hebt in een onderneming, met andere woorden dat je een deel bezit van een onderneming. Een aandeel is dus een bewijs van deelneming in het kapitaal van een onderneming. Als je aandelen bezit van een onderneming, ben je een aandeelhouder. Een aandeelhouder is een soort van mede-eigenaar van het bedrijf waarvan hij of zij aandelen heeft.

Aandelen: risico

Aandelen houden een bepaald risico in: de onderneming waarvan je aandelen bezit kan immers failliet gaan. Het is onder meer om deze reden dat veel mensen hun handen ervan af houden. Nochtans hebben aandelen ook heel interessante voordelen. Zo heb je als aandeelhouder heel wat rechten, waaronder het recht op een dividend. Dit betekent dat de onderneming kan beslissen om jaarlijks een dividend aan de aandeelhouders toe te kennen.

Aandelen: rendement

Op die manier kan je dus delen in de winst van de onderneming. Ook kan je als aandeelhouder de algemene vergadering van de aandeelhouders bijwonen. Op lange termijn bieden aandelen hogere rendementen dan andere beleggingsvormen. Niet alle aandelen zijn genoteerd op de beurs. Aandelen die wel beursgenoteerd zijn, kunnen makkelijker verhandeld worden dan aandelen die niet beursgenoteerd zijn.

Wat is een obligatie?

Lening

Een categorie beleggingen die minder risicovol zijn, is de obligatie. Een obligatie is een soort lening die je toestaat aan een overheid of aan een onderneming. De staat of de onderneming ontleent geld voor een bepaalde duur en belooft op vaste tijdstippen een overeengekomen rente te betalen. Dat vast tijdstip is meestal jaarlijks. De staat of de onderneming waarvan je een obligatie hebt, wordt geacht op het einde van de termijn het volledige kapitaal terug te betalen. Niet toevallig is de term obligatie afgeleid van het Franse "obliger", wat verplichten betekent. Men heeft dus een verplichting om het geleende bedrag terug te betalen.

Jaarlijkse rente

Het geld wordt in een bepaalde munt ontleend, zoals de euro of de dollar, waaraan een internationale drieletterige code wordt gegeven (EUR en USD). De keuze van de munt is belangrijk voor de belegger. De meeste obligaties worden op een beurs genoteerd en de notering gebeurt in procenten. In tegenstelling tot aandelen kan je bij obligaties elk jaar een rente ontvangen.

Obligatie heeft voorrang

Met een aandeel maak je natuurlijk wel kans om een jaarlijks dividendrendement uitgekeerd te krijgen, maar een echte zekerheid is dat niet. Een ander voordeel van de obligatie is dat de obligatiehouder van een onderneming voorrang krijgt op de aandeelhouder. Het veiligst zit je als je een obligatie hebt van de staat, vermits dan de uitbetaling van je kapitaal op het einde van de looptijd gegarandeerd is.

Lees verder

© 2009 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in Aandelen, Obligaties, Vastgoed of LiquiditeitenBeleggen is een andere vorm van sparen. Er kunnen vaak geen garanties worden gegeven, er is een kans op een hoger rendem…
De kracht van obligatiesEen obligatie is een lening, uitgegeven door een onderneming of door de staat met een bepaalde looptijd. Veel mensen ver…
Beleggen: Wat zijn obligaties?Beleggen: Wat zijn obligaties?Obligaties zijn anders dan aandelen, omdat een obligatie een schuldbrief is. Voor het bedrag dat je in deze vorm uitleen…
Is beleggen in obligaties veilig?Wanneer er veel onrust op de aandelenmarkt heerst, zullen de meeste mensen niets met beleggen te maken willen hebben van…

Beleggen volgens Warren BuffettBeleggen volgens Warren BuffettWarren Buffett is de meest succesvolle belegger in de geschiedenis. Zijn stijl is afgeleid van het waardebeleggen van zi…
Beleggen voor dummiesBeleggen voor dummiesWie een goed belegde boterham wil, kan het best beleggen. Het klinkt logisch, maar is het dat ook? Want beleggen brengt…
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 01-08-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.