Beurs: wat is het verschil tussen aandelen en obligaties?

Verschil aandelen / obligaties
Financiƫle begrippen en termen leken lange tijd gedoemd om alleen door specialisten en beleggers echt begrepen te worden. De financieel-economische crisis van 2008 bracht hierin verandering. Veel particulieren waren onder de indruk van het risico dat banken met hun spaargeld genomen hadden en gingen sindsdien een kritischer houding aannemen tegenover de financiƫle wereld. Onderdeel van die houding was de wil om financieel-economische vraagstukken beter te begrijpen en dieper door te dringen in de specifieke terminologie van banken, economisten en beleggers. Een van de meest voorkomende vragen die mensen zich gingen stellen was: "Wat is nu eigenlijk het verschil tussen aandelen en obligaties?"Wat is een aandeel?
Deelname in winstEen aandeel is een bewijs dat je "een aandeel" hebt in een onderneming, met andere woorden dat je een deel bezit van een onderneming. Een aandeel is dus een bewijs van deelneming in het kapitaal van een onderneming. Als je aandelen bezit van een onderneming, ben je een aandeelhouder. Een aandeelhouder is een soort van mede-eigenaar van het bedrijf waarvan hij of zij aandelen heeft.
Aandelen: risico
Aandelen houden een bepaald risico in: de onderneming waarvan je aandelen bezit kan immers failliet gaan. Het is onder meer om deze reden dat veel mensen hun handen ervan af houden. Nochtans hebben aandelen ook heel interessante voordelen. Zo heb je als aandeelhouder heel wat rechten, waaronder het recht op een dividend. Dit betekent dat de onderneming kan beslissen om jaarlijks een dividend aan de aandeelhouders toe te kennen.
Aandelen: rendement
Op die manier kan je dus delen in de winst van de onderneming. Ook kan je als aandeelhouder de algemene vergadering van de aandeelhouders bijwonen. Op lange termijn bieden aandelen hogere rendementen dan andere beleggingsvormen. Niet alle aandelen zijn genoteerd op de beurs. Aandelen die wel beursgenoteerd zijn, kunnen makkelijker verhandeld worden dan aandelen die niet beursgenoteerd zijn.
Wat is een obligatie?
LeningEen categorie beleggingen die minder risicovol zijn, is de obligatie. Een obligatie is een soort lening die je toestaat aan een overheid of aan een onderneming. De staat of de onderneming ontleent geld voor een bepaalde duur en belooft op vaste tijdstippen een overeengekomen rente te betalen. Dat vast tijdstip is meestal jaarlijks. De staat of de onderneming waarvan je een obligatie hebt, wordt geacht op het einde van de termijn het volledige kapitaal terug te betalen. Niet toevallig is de term obligatie afgeleid van het Franse "obliger", wat verplichten betekent. Men heeft dus een verplichting om het geleende bedrag terug te betalen.
Jaarlijkse rente
Het geld wordt in een bepaalde munt ontleend, zoals de euro of de dollar, waaraan een internationale drieletterige code wordt gegeven (EUR en USD). De keuze van de munt is belangrijk voor de belegger. De meeste obligaties worden op een beurs genoteerd en de notering gebeurt in procenten. In tegenstelling tot aandelen kan je bij obligaties elk jaar een rente ontvangen.
Obligatie heeft voorrang
Met een aandeel maak je natuurlijk wel kans om een jaarlijks dividendrendement uitgekeerd te krijgen, maar een echte zekerheid is dat niet. Een ander voordeel van de obligatie is dat de obligatiehouder van een onderneming voorrang krijgt op de aandeelhouder. Het veiligst zit je als je een obligatie hebt van de staat, vermits dan de uitbetaling van je kapitaal op het einde van de looptijd gegarandeerd is.
Lees verder
- Beurs: wat zijn een berenmarkt en een stierenmarkt?
Warning: Undefined array key 39460 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 202
Warning: Undefined array key 36485 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 202