Is beleggen in obligaties veilig?

Wanneer er veel onrust op de aandelenmarkt heerst, zullen de meeste mensen niets met beleggen te maken willen hebben vanwege eventuele hoge risico's. Er zijn echter verschillende vormen van beleggen die verschillende risico's met zich meebrengen. Hoe veilig is het om te beleggen in obligaties?

Wat is een obligatie?

Een obligatie is een door een overheidsinstelling, onderneming of instelling aangegaan schuldbewijs voor een lening. Als één van deze organisaties financiering nodig heeft kan het hier aan komen door een obligatielening uit te geven. Diegene die de obligatie koopt ontvangt hier een rentevergoeding voor terug. Bij de obligatielening wordt er dus geld geleend van de kopers. De lening is opgedeeld in stukken van normaal gesproken € 1.000,- (de nominale waarde). De eigenaar van de obligatie (koper) heeft hierdoor een vordering op de organisatie. De organisatie moet het verschuldigde bedrag terug betalen en daar bovenop een couponrente uitgeven.

Verschil obligatie met aandelen

In het geval van aandelen bezit je als eigenaar een stuk eigendom van het bedrijf. Daarnaast heb je als aandeelhouder een stuk zeggenschap omdat je mede-eigenaar bent van het bedrijf. Obligatiehouders hebben dit niet. Qua rendement lopen aandeelhouders een groter risico. Zij moeten eerst maar zien of ze wel rendement krijgen. Bij obligaties kan je de aankoop precies berekenen. Stel het bedrijf wordt failliet verklaard dan krijgen de aandeelhouders pas als allerlaatste hun geld terug. Obligatiehouders worden echter eerder terugbetaald omdat zij schuldeisers zijn.

Obligatiekoers op de effectenbeurs

Op de effectenbeurs worden de obligaties verhandelt. De obligatiekoers is de prijs die betaald moet worden voor de obligatie, en hangt af van vraag en aanbod, en met name de rentestand. Voorbeeld: een obligatie met een 3% couponrente zal niet verkocht worden voor de € 1.000,- als er ook een obligatie is met een couponrente van 5%. Er zullen dan nog steeds wel kopers zijn voor de 3% obligatie maar die willen daar een lagere prijs voor betalen. Hun rendement halen ze dan niet uit de (lagere) rentevergoeding maar uit de koerswinst van de obligatie.

Rendement op obligatie

Het totale rendement op de obligatie is dus afhankelijk van zowel de couponrente als de koerswinst of koersverlies. In het laatste geval heb je dus meer voor de obligatie betaald dan de nominale waarde.

Risico van obligatie

Op het moment dat je geld uitleent aan iemand loop je het risico dat de ander het uitgeleende bedrag niet zal terugbetalen. Dit noem je het debiteurenrisico. Zoals genoemd worden obligaties uitgegeven door de overheid (staatsobligaties), ondernemingen en instellingen. Het risico is afhankelijk van hoe het gaat met de desbetreffende organisatie. De Nederlandse overheid zal niet snel failliet gaan dus daarom zijn de staatsobligaties als het meest veilige.

Hoe veilig is het om te beleggen in obligaties?

Het risico bij het beleggen in obligaties is afhankelijk van hoe betrouwbaar de instelling is waar de obligaties bij gekocht zijn, wat betreft het terugbetalen van de obligatielening. In het geval van staatsobligaties zit je dus relatief gezien erg veilig.
© 2009 - 2024 Enformatie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Obligaties, leningen op lange termijnObligaties, leningen op lange termijnObligaties je hoort de term vaak, maar wat is nu eigenlijk een obligatie? Een obligatie is een schuldbrief welke wordt u…
Beleggingen – beleggen in obligatiesBeleggingen – beleggen in obligatiesBeleggen kan op veel verschillende manieren. Veel mensen beleggen in beleggingsfondsen, omdat die doorgaans door deskund…
Obligatielening afsluitenObligatielening afsluitenDe obligatielening is een lening die voor de langere termijn wordt afgesloten. Meestal is het de overheid die obligaties…

Beginnende belegger - beleggen voor beginnersBeginnende belegger - beleggen voor beginnersElk moment van het jaar kan een goed moment zijn om te beginnen met beleggen U wiltook beginnen met beleggen, maar hoe s…
Beleggen – aandelenBeleggen – aandelenBeleggen kan op verschillende manieren. Tegenwoordig zijn er zelfs beleggingsfondsen, waar u als belegger alleen maar in…
Enformatie (21 artikelen)
Gepubliceerd: 14-04-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.