Beleggen voor dummies

Beleggen voor dummies Wie een goed belegde boterham wil, kan het best beleggen. Het klinkt logisch, maar is het dat ook? Want beleggen brengt ook risico's met zich mee. Wat houdt het beleggen precies in, wat koop je, waar heb je recht op en wat zijn de risico's? Zelf beleggen onder de loep genomen. Beleggen van een boterham is niet zo moeilijk, een kind kan de was doen! Maar we gaan het over beleggen op de beurs hebben. Geld beleggen. Simpel gezegd, je geld in een bedrijf steken. Waarom zou je dat eigenlijk doen?

Stukje bedrijf

Met beleggen wordt bedoeld dat men eigen of geleend geld steekt in een bedrijf. Men koopt hier aandelen van: dit zijn kleine stukjes bedrijf. Automatisch is men nu aandeelhouder: de aandeelhouder heeft stemrecht tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders. Om aanwezig te zijn bij deze vergadering, dient men zich in te schrijven bij het desbetreffende bedrijf en een bewijs van aandelenbezit te kunnen overleggen. Bij het maken van winst, wordt de netto winst verdeeld over het aantal aandelen. Dit wordt dan uitgekeerd in de vorm van dividend. De particuliere belegger zal zelden grote hoeveelheden aandelen kopen. Volledig recht over het bedrijf heeft men alleen, als men de meerderheid van de aandelen in het bezit heeft.

Makkelijkste beleggingen

Voor de beginner zijn de gewone aandelen vrij gemakkelijk te begrijpen. Er is niet veel voor nodig, een effectenrekening en een telefoon of internetverbinding, en men kan aan de start. De koersen zijn online bij te houden via verschillende sites of via de aanbieder van de effectenrekening. Ook telefonisch kunnen de koersen worden opgevraagd, per sms of via teletekst.

Wat is dan moeilijker?

Een stuk moeilijker te begrijpen zijn de opties en warrants, onder te verdelen in call of put.

Opties

Met een optie heeft men het recht een bepaald aandeel voor een vastgestelde prijs te kopen. Opties hebben een looptijd, meestal is dit de derde vrijdag van de desbetreffende maand. Opties van januari 2009 lopen dus af op de derde vrijdag van januari 2009. Ook weekopties en dagopties zijn sinds 2006 verhandelbaar.

De prijs voor een optie heet oproeppremie.
Wie een calloptie koopt, heeft het recht om het onderliggende aandeel tegen een vooraf gestelde prijs te kopen.
Wanneer aan het eind van de looptijd het onderliggende aandeel onder de afgesproken uitoefenprijs ligt, is de optie niks meer waard omdat men het aandeel goedkoper kan krijgen. Ligt de waarde hoger, dan heeft men geld verdiend: het aandeel kan tegen een lagere prijs worden gekocht dan wat het momenteel waard is.

Met callopties gokt men er dus op dat het onderliggende aandeel in waarde zal stijgen voor het einde van de looptijd.
Bij putopties werkt dit precies andersom: men heeft hierbij het recht om het onderliggende aandeel tegen een van te voren afgesproken prijs te verkopen. Wanneer aan het eind van de looptijd het onderliggende aandeel boven de afgesproken uitoefenprijs ligt, is de optie niks meer waard omdat men het aandeel duurder kan verkopen. Ligt de waarde lager dan heeft men geld verdiend: het aandeel kan tegen een hogere prijs verkocht worden dan het momenteel waard is.

Warrants

De warrants zijn hetzelfde als de opties, ook onder te verdelen in call en put. Het verschil met opties is dat de opties altijd door de beurs zelf worden uitgegeven. Warrants worden door banken of andere financiële instellingen uitgegeven. De looptijd bij warrants is vaak ook langer dan die van opties.

Aandelen, Warrants of Opties

Voor de dummies oftewel beginners: blijf van de opties en warrants af, maar stort je eerst op de aandelen. Opties en warrants zijn moeilijk te begrijpen, men moet het verschil kennen, de mogelijkheden en de rechten. De meeste financiële instellingen controleren bij het vertrekken van een effectenrekening op de kennis van de belegger. Warrants en opties kunnen in korte tijd veel geld opleveren, maar ook zeer veel geld doen verliezen.

Wat kost het?

Beleggen kost ook geld: per transactie, of dit nou aan of verkoop van aandelen is, betaald men een vaststaan bedrag en meestal een bepaald percentage van het te verhandelen bedrag. Ook betaalt men jaarlijks bewaarloon: de financiële instelling vraagt een vergoeding voor het administratief bijhouden van uw bezittingen in aandelen, opties en warrants.

En de ultieme tip is:

Beleg alleen met geld wat u niet nodig heeft, ook niet in slechte tijden. Dit voorkomt dat U ongewild uw aandelen moet verkopen tegen een lagere prijs dan U zou willen. Laat Uw emoties niet de overhand spelen tijdens het beleggen. Accepteer verlies en verwelkom winst. En wees vooral niet inhalig: beter een kleine winst dan helemaal geen winst, of verlies.

Lees verder

© 2009 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jongensboek: Dummie de Mummie van Tosca MentenWat een heerlijke leesboeken en voorleesboeken voor jongens, de boeken over Dummie de Mummie. Griezelen over mummies, me…
Beleggen in vastgoed: risico's en rendementBeleggen in vastgoed: risico's en rendementOnroerend goed heeft vaak nogal een saai imago. Niet veel beleggers hebben dan ook - behalve dan eventueel hun eigen hui…
Tips Startende/ Beginnende BeleggerBen jij een beginnende belegger en vraag je je af wat de dingen zijn die een startende belegger moet weten en moet doen?…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 26-06-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.