Beleggen volgens Warren Buffett

Beleggen volgens Warren Buffett Warren Buffett is de meest succesvolle belegger in de geschiedenis. Zijn stijl is afgeleid van het waardebeleggen van zijn leermeester Benjamin Graham, schrijver van het klassieke meesterwerk over beleggen: "The Intelligent Investor." In dit boek benadrukte Graham het belang van onderzoek naar de intrinsieke waarde van een onderneming en een aandeel. Wanneer beleggers die waarde correct berekenen en aandelen tegen koersen onder die intrinsieke waarde kopen, zullen ze geld verdienen op de beurs.

Warren Buffett

De wieg van Warren Buffett staat in Omaha, de grootste stad van de Amerikaanse staat Nebraska. Warren werd op 30 augustus 1930 in deze stad geboren en woont en werkt er nog steeds. Na zijn studie aan de universiteit van Nebraska behaalde hij zijn MBA-diploma aan de Columbia Graduate Business School in New York. Daar volgde hij ook les bij Benjamin Graham. Voordat Warren Buffett de beursvennootschap Berkshire Hathaway omvormde tot een beleggingsverhicle werkte hij een aantal jaar in het beleggingspartnerschap van Graham. Bij dit partnerschap werkten ook andere bekende waardebeleggers: Walter Schloss (gepensioneerd in 2000), Tom Knapp (één van de oprichters van Tweedy, Browne Partnerships) en Bill Ruane (oprichter van het Sequoia Fund).

Meester in het inschatten van risico's

Een van de belangrijkste kenmerken van Buffett is dat hij enorm geniet van wat hij doet: kilo's kwartaal- en jaarrapporten doorpluizen, stapels kranten en tijdschriften doornemen en met mensen omgaan. Hij blinkt uit in beslistheid, discipline, flexibiliteit, geduld, moed en vertrouwen. Buffett is continu op zoek naar beleggingen zonder of met een minimum aan risico. Hij weet het potentieel van een investering goed in te schatten. Deze kunde lijkt vooral voort te komen uit zijn liefde voor simpele wiskundige berekeningen en voor bridge. Ook heeft hij jarenlange ervaring met risico's in de wereld van verzekeringen en herverzekeringen. Buffett is bereid risico's te nemen op voorwaarde dat de kans op een totaal verlies van de investering klein is. Hij weet accuraat en snel de sterke en zwakke kanten van een onderneming te onderscheiden.

Beperken van het beleggingsrisico

Veel beleggingsadviseurs en -fondsen denken hun risico's te verminderen door spreiding, bijvoorbeeld over verschillende sectoren en het maximeren van een belegging in een bepaald aandeel ten opzichte van het totaal van de portefeuille. Warren Buffett is echter van mening dat je juist het beleggingsrisico kunt beperken door het aantal aandelen in portefeuille binnen de perken te houden, bijvoorbeeld niet meer dan tien verschillende aandelen. Zo'n beperking verplicht de belegger om grondig onderzoek te doen naar de daarvoor in aanmerking komende aandelen.

Aankoopbeslissing

Graham beschreef een belegging als "een aankoop van waardepapier die na grondige analyse veilig lijkt en een mooi rendement in het vooruitzicht stelt. Transacties die niet aan deze criteria voldoen, rangschikken we onder de noemer speculatie." In het verlengde hiervan is Buffett alleen geïnteresseerd in aandelen van ondernemingen die hij begrijpt, die uitstekende vooruitzichten hebben en die worden geleid door betrouwbaar management.

Voor Buffett bestaat er eigenlijk geen fundamenteel verschil tussen het kopen van aandelen van een beursgenoteerd bedrijf of het kopen van de hele onderneming. Hij gaat als het ware op de stoel van het management zitten wanneer hij een aankoop overweegt. Hij onderzoekt de onderneming en let op de kwalitatieve en kwantitatieve aspecten van het management, op de financiële positie van het bedrijf en tenslotte de koers van het aandeel.

Fundamentele kijk op de beurs

Warren Buffett gelooft niet in de efficiënte markthypothese, de aanname dat alle informatie in de beurskoers is verwerkt. Volgens Buffett kan de beurs een tijdlang de sterke fundamentele situatie van een onderneming negeren. Zulke situaties bieden de kans om aandelen in een favoriete onderneming (bij) te kopen. Buffett is vooral geïnteresseerd in omzet, verkoopcijfers, winst en winstmarges en de eventuele vraag naar nieuw kapitaal. Hij hecht minder waarde aan de schommelingen van de beurskoers. Buffett zei vaak gescherend dat wat hem betreft de beurs tien jaar dicht mag blijven. De beurs gaat bijvoorbeeld elke zaterdag en zondag dicht, iets wat hem ook nooit heeft gehinderd in zijn beleggingsbeslissingen. Ook economische cycli kunnen hem gestolen worden. Het enige economische gegeven dat Buffett's interesse heeft is inflatie, met name in hoeverre de inflatie de bedrijfsopbrengsten aantast.
© 2009 - 2024 Vrijdenker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Succesvol beleggen zoals Warren BuffettSuccesvol beleggen zoals Warren BuffettWarren Buffett is de absolute top voor beleggers. Hij is de meest succesvolle belegger uit de hedendaagse geschiedenis m…
Beleggen volgens de strategie van Warren BuffettBeleggen volgens de strategie van Warren BuffettWarren Buffett wordt gezien als ís werelds meest succesvolle belegger. Hij is op dit moment de rijkste man van de wereld…
Indexbeleggen uitgelegdIndexbeleggen uitgelegdWat is indexbeleggen? Indexbeleggen of in ETF's beleggen is het nieuwe beleggen in de trend op de effectenbeurs. Het is…
5 Tips voor veilig en minder risicovol beleggenAls je wilt gaan beleggen is het verstandig om je goed voor te bereiden en te weten hoe alles in zijn werk gaat op de be…
Beurs: wat is het verschil tussen aandelen en obligaties?Beurs: wat is het verschil tussen aandelen en obligaties?In de wereld van beleggingen zijn aandelen en obligaties vertrouwde begrippen. Maar sinds de beurscrisis van eind 2008 h…
Vrijdenker (29 artikelen)
Gepubliceerd: 10-07-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.