Toekennen van ratings op de beurs
Ratingbureaus kennen een rating toe aan bedrijven en financiële instellingen. Hierbij wordt de kredietwaardigheid van het bedrijf beoordeeld. Moody's is het grootste kredietratingbureau ter wereld. De financiële markten kennen veel gezag toe aan de ratings van de grotere bureaus. Op hun beurt zijn de ratingbureaus ook niet boven alle kritiek verheven. Zo zitten ze er soms naast. In andere gevallen ondervinden landen meteen de nadelige gevolgen van een lagere rating en zijn daar niet blij mee.
Een kredietrating is een rapportcijfer dat wordt toegekend aan financiële instanties over de kredietwaarde van hun bedrijf. Het geeft aan of het bijvoorbeeld risicovol is om bij een bank uw geld neer te zetten, of aandelen in te kopen, zonder dat bank opeens failliet gaat. De klant kan aan de hand van de rating bepalen of het bedrijf zijn verplichtingen nog wel zou kunnen nakomen.
Moody's
De ratings worden gegeven door gespecialiseerde bureaus. Die doen dit vaak op verzoek van klanten of bedrijven die een ander bedrijf willen overnemen. Het grootste ratingbureau is Moody's. Ook de bedrijven zelf hechten veel waarde aan hun rating, want in het geval van een slechte rating kunnen ze veel geld verliezen doordat ze minder klanten krijgen. Een rating wordt pas toegekend naar uitgebreid onderzoek, en de rating wordt jaarlijks herzien, en soms tussentijds als er iets ernstigs gebeurd. Bij het onderzoek worden allerlei bronnen zoals jaarverslagen en een begroting gebruikt. Bij een rating voor een staatslening wordt bijvoorbeeld gekeken naar de grote van de staatsschuld, het begrotingsbeleid en inflatieverwachtingen.
Rating
De ratings van de verschillende bureaus kunnen nog wel eens licht verschillen. Dit komt omdat ze kiezen voor ee verschillende beadering bij het vaststellen van de rating. In de meeste gevallen komen de bureaus echter op een zelfde soort rating uit. Er zijn verschillende soorten ratings. Zo hanteert Moody het volgende systeem. Moody's Aaa, Aa1, Aa2, Aa3, A1, A2, A3, en dezelfde gradaties in B en C; Standard & Poor's AAA, AA+, AA, AA-, A+, A, A-, en dezelfde gradaties in B en C. Categorie D betekent bij beide bureaus dat de emittent failliet is. De meest ervaren beleggers zullen normaal gesproken slechts investeren in een bedrijf met Ba1/BBB of hoger.
Kritiek op ratingbureaus
Ratingbureaus zijn ook regelmatig het onderwerp van kritiek. Dat komt ten eerste omdat ratingbureaus ook fouten maken. Zij hebben vaak niet toegang tot alle informatie en kunnen zich dus geen totaaloordeel vormen van de omstandigheden. Ratingbureaus worden soms ook verrast door plotselinge incidenten. Een voorbeeld daarvan is Volkswagen. Ratingbureaus hadden absoluut niet zien aankomen dat Volkswagen fraude had gepleegd rondom de testen van uitlaatgassen. In zo'n geval zitten de ratingsbureau er faliekant naast en dat komt ze dan op al dan niet terechte kritiek te staan van beleggers. De tweede vorm van kritiek wordt vaak geuit door de diegene waar de bureaus een oordeel over vellen. Dat heeft direct gevolgen voor hun financiële positie. Ten tijde van Eurocrisis leverde verschillende landen kritiek op de ratingbureaus omdat zij door een verlaging van de rating een hogere rente moesten betalen over staatsobligaties. Op die manier zou er als het ware sprake zijn van zelf vervullende profetieën.