Beleggen in goudmijnen

Beleggen in goudmijnen De afgelopen jaren zijn steeds meer beleggers gaan beleggen in goudmijnen. De belangrijkste reden daarvoor was de toegenomen goudprijs. Beleggers gingen na de Kredietcrisis op zoek naar alternatieve beleggingsvormen en kwamen onder andere uit bij goud en zilver. Het is mogelijk om aandelen te kopen in goudmijnbedrijven op onder andere de beurzen van Australië, Amerika, Canada en Zuid-Afrika. Er zijn wel risico's aan verbonden. Het beleggen in goudmijnen is een risicovolle belegging, maar kan ook een zeer hoog rendement opleveren. De laatste jaren zijn beleggers steeds meer gaan beleggen in goudmijnbedrijven. Er zijn daar verschillende redenen voor. De belangrijkste reden is dat er een groeiende vraag naar goud is. Beleggers gingen namelijk op zoek naar alternatieven voor de normale aandelenmarkt. Veel van hen hadden namelijk veel geld verloren tijdens de Kredietcrisis. Aan deze crisis lag de instorting van de Amerikaanse huizenmarkt ten grondslag. Veel huizenbezitters konden hun hypotheek niet meer afbetalen en daardoor raakten banken in de problemen. Verschillende van hen gingen failliet of moesten door de verschillende overheden gered worden. De aandelenmarkten gingen wereldwijd onderuit en beleggers verloren veel geld.

Stijgende goudprijs

Veel beleggers gingen daarom op zoek naar andere beleggingsvormen. Zij kwamen daarbij onder uit bij goud en zilver. Goud en zilver hebben altijd een bepaalde waarde vertegenwoordigd. Door de toegenomen vraag braken de goudprijs en zilverprijs de laatste jaren record na record. De goudmijnen profiteren zelf ook van de toegenomen vraag naar goud en zilver. Zij kunnen maar een bepaald aanbod leveren, terwijl de vraag wel toeneemt. Daardoor kunnen zij hun goud voor meer geld verkopen. Tegelijkertijd vindt er geen verandering plaats in de kosten voor het winnen van goud. Een stijgende goudprijs betekent dus ook meer winst voor de goudmijn. Beleggers die aandelen hebben in goudmijnen profiteren daar dus van mee.

Risico's aan het beleggen in goud

Er zijn wel risico's verbonden aan het beleggen in goudmijnen. Experts vrezen namelijk dat er met betrekking tot goud ook wel sprake is van een nieuwe bubbel. De goudprijs is de afgelopen jaren namelijk zo snel gestegen dat er geen sprake zou zijn van een natuurlijke ontwikkeling. Veel speculanten hebben goud gekocht in de hoop dat met winst te kunnen verkopen. Zij houden dat goud nog vast zolang de goudprijs stijgt. Zij zullen het goud echter zo snel mogelijk proberen te verkopen wanneer de goudprijs structureel begint te dalen. Als gevolg daarvan zal de goudprijs nog sneller dalen en dat zal weer andere goudbezitters beïnvloeden. Een factor die daarbij het risico verhoogd is dat de aandelen van goudmijnbedrijven doorgaan twee keer zo snel stijgen of dalen dan de goudprijs. Er is dus sprake van een extra hefboomeffect. Dat kan er voor zorgen dat er snel winst kan worden gemaakt met het beleggen in goudmijnen, maar het kan ook uitdraaien op een groot verlies.

Beleggen in goudmijnen

U heeft verschillende mogelijkheden wanneer u wilt beleggen in goudmijnen. U kunt er voor kiezen om te beleggen in een beleggingsfonds. De meeste banken, zoals de ING Bank, de Rabobank, de SNS Bank, Aegon en de ABN-Amro hebben een apart beleggingsfonds voor bedrijven die handel drijven in goud. Het is ook mogelijk om rechtstreeks aandelen te kopen in een goudmijnbedrijf. De verschillende bedrijven staat onder andere genoteerd op beurzen in de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Australië en Canada. Het enige wat u nodig heeft om op deze beurzen te beleggen is een beleggersrekening bij een Nederlandse bank. Via elke grote Nederlandse bank is het dan mogelijk op de beurzen in deze landen te beleggen. In het geval van Australië en Zuid-Afrika liggen de transactiekosten waarschijnlijk op 1 procent, waarbij dat in Canada en de Verenigde Staten slechts 0.4 procent zal zijn.
© 2011 - 2025 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud kan steeds meer waard worden door een toenemende vraag naar goud. Dat geldt voor uw gouden sieraad, maar ook voor d…
Afrikaans goud raakt opAfrikaans goud raakt opHet goud raakt op. Goud is schaars, de goudprijs en de prijs van andere grondstoffen zullen daardoor naar verwachting de…
Goud kopen als investering, hoe doe je dat?Goud kopen als investering, hoe doe je dat?Bij een economische crisis gaan vermogende mensen hun vermogen beleggen in goud. Ook in de huidige crisis is er dan ook…

Wat is een staatsbon?De laatste twee maanden van 2011 verkeren de Europese landen in een ware Eurocrisis. Er worden discussies gevoerd over d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
  • http://snsfundcoach.nl/ShowArticle.asp?navID=5400&intArticleId=2137
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 08-12-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.