Effect stijging rente op uw aandelen
Als de rente in 2023 stijgt, blijft u het beste weg van de obligaties, maar zijn de gevolgen van een stijgende rente voor uw aandelen en de aandelenkoersen? In 2018 was duidelijk wat de angst voor een hogere rente doet, de aandelenkoersen gaan omlaag en een beurscrash dient zich aan. Als de renteangst even is verdwenen en kunnen de beurzen weer omhoog. In april 2018 steeg de lange rente in de VS zelfs boven de 3% uit. Hoe zit dat en wat betekent dit effect voor uw beleggingen in 2023? U kunt geld verdienen bij stijgende en dalende beurskoersen. Let goed op in 2023. Wat zeggen de bitcoins over de aandelenmarkten?
Hogere rente en de aandelenkoersen
De rente stijgt in 2023, de gevolgen
Zodra er aanwijzingen zijn dat de rente stijgt, kan er paniek uitbreken op de beurs. Veel beleggers zitten met geleend geld in de aandelenmarkt en zodra de rente omhoog gaat, moet er meer betaald worden voor de lening. Deze beleggers willen dan ook snel van hun beleggingen af. Of ze doen dit doordat ze de bui zien hangen of ze worden daartoe door de banken gedwongen via de zogenaamde margin calls. Wie belegt met geleend geld moet een margin als borg storten en die margin kan wel eens heel groot worden als de rente stijgt. Onrust is slecht voor de effectenbeurs en paniek al helemaal.
Bedrijven moeten meer rente betalen op de schulden
Een hogere rente heeft direct gevolgen voor de winstgevendheid van bedrijven. Als de rente omhoog gaat, worden de aandelen van bedrijven met grote schulden snel verkocht om ze in te ruilen tegen aandelen van bedrijven die solide zijn gefinancierd. Is de beurs kalm en stijgen de koersen elke dag, dan wordt het risico dat aan beleggen kleeft onderschat. Als er eenmaal sprake is van een daling van beurskoersen of zelfs een
beurscrash, dan gaat het risico weer tellen en worden er andere keuzes gemaakt. Deze herschikking van aandelen kan sommige aandelen veel pijn doen, de beurs als geheel kan echter na enkele dagen weer omhoog. Ook dat werd in 2018 duidelijk: eerst een algehele paniek om daarna een stijging van beurskoersen te zien. Hoe ver die koersstijging zal doorlopen is nog de vraag, de kans is groot dat bij een aanhoudende angst voor renteverhogingen een lagere top op de aandelenmarkt zal worden gezet.
Een stijgende rente betekent meer spaarrente
Na verloop van tijd zal een stijgende rente op de kapitaalmarkt kunnen leiden tot een hogere spaarrente. Zodra dat het geval is kan een belegger ervoor kiezen om niet meer al zijn geld in aandelen te stoppen, maar zal hij ook een deel cash houden op een spaarrekening. Een spaarrekening is zonder risico, de effectenbeurs zit vol met risico's. Vooral een spaardeposito met een langere looptijd kan goed renderen.
De reële rente is van belang
En dan is de ene rentestijging de andere niet. Een hogere rente hoort bij een groeiende economie. Dat ECB de nominale rente zo lang laag hebben weten te houden, is bijzonder. Door dat beleid is veel geld naar de effectenbeurs gevloeid. Sommigen zien allerlei zeepbellen ontstaan. Een hogere rente is daarom schrikken, maar waar de belegger naar zou moeten kijken is de ontwikkeling van de reële rente, de rente gecorrigeerd voor de inflatie. Als bedrijven het uitstekend doen en de reële rente relatief laag blijft hoeft er niet veel aan de hand te zijn. De beurscrash uit eind 2018en voorjaar 202 zouden daarom ook meer een schrikreactie kunnen zijn, totdat er een beter inzicht ontstaat in de ontwikkeling van de inflatie, bezettingsgraad, rente, voorraden en economische groei. Op deze economische variabelen zal in 2023 meer en meer worden gelet. Is een daling eenmaal ingezet, dan doen de computers hun werk en worden aandelen verkocht. Als de vooruitzichten goed zijn, keert het tij al snel en worden de bodems opgekocht. Blijven zitten en niet verkopen of op tijd verkopen en op de bodem terugkopen zijn dan de beste beleggingsstrategieën. Verslechtert het economische tij, dan hebben we nog lang niet de bodems op de effectenbeurzen gezien.
Beleggen in goud of bitcoins
Bron: Sinisamaric1, Pixabay
Begin februari 2018 daalden de indices van de belangrijkste effectenbeurzen in de wereld, de bitcoin had al eerder een daling ingezet. Sommige analisten zien hier een verband en noemen de bitcoin op dit soort momenten de kanarie in de kolenmijn. Als de bitcoins scherp dalen, kan dat een slecht voorteken zijn voor de effectenbeurzen. Veel bitcoins worden immers met geleend geld gekocht. Dat is wel iets om in 2023 in de gaten te blijven houden (lessons learned). De goudprijs daarentegen heeft zich van al het geweld op de beurzen weinig aangetrokken, is niet hard gestegen, maar ook niet gedaald. Goud blijft daarom ook in onrustige tijden een interessante beleggingsoptie.
Beleggen in obligaties bij een stijgende rente
Gaat de rente omhoog, dan gaat de waarde van een obligatie omlaag, maar dan wordt het belangrijk om de looptijd van de obligatie te kennen. Is de looptijd nog kort of kunt u de waardedalingen uitzitten, dan bewaart u als de waarde minder dan 100 is de obligaties totdat ze à pari worden uitbetaald. Of u kiest voor de obligaties die aan de inflatie zijn gelinked (inflation-linked bonds).
Beleggen in vastgoed in 2023
Wie in 2023 nieuw vastgoed koopt om erin te beleggen, is misschien wel wat te laat. De prijzen van vastgoed zullen in 2023 stijgen zolang de rente niet te hoog is en het aanbod van vastgoed te laag en zijn in sommige gevallen al aan de hoge kant. Duurdere gebouwen betekenen een grotere investering en vaak minder rendement. Gaat de rente omhoog, dan zal de financiering van uw investering duurder worden en kan bij een stijgende hypotheekrente ook de vastgoedmarkt en woningmarkt een klap krijgen. Een alternatief is om niet zelf vastgoed te kopen, maar te kiezen voor een vastgoedfonds. Die aandelen worden ook via Euronext of anderszins verhandeld. Denk aan:
- Wereldhave;
- Unibail Rodamco;
- VastNed Retail;
- Eurocommercial Properties;
- Nieuwe Steen.
Dividendaandelen
Het is even zoeken maar er zijn een aantal aandelen waarop relatief veel
dividend wordt uitbetaald. Dit zijn de vaak wat conservatievere bedrijven (Shell), maar ook de bedrijven die veel geld in huis hebben. Als de rente omhoog gaat, zullen juist die bedrijven daar minder last van hebben. Het kan interessant zijn om juist van deze bedrijven in een dip extra aandelen te kopen.
Slot, geld verdienen op de beurs bij stijgende en dalende beurskoersen in 2023
Geld verdienen op de beurs is vrijwel altijd mogelijk. De actieve belegger zal proberen om zowel bij koersdalingen als koersstijgingen winst te maken. Dat kan met beleggingsproducten als de turbo, de sprinter, de speeders en natuurlijk de opties en cfd's. Wie de dalingen van beurskoersen gewoon uitzit omdat de beleggingshorizon de langere termijn is en omdat over de jaren heen de beurskoersen herstellen en stijgen, houdt gewoon zijn aandelen omdat hij weet dat er betere tijden zullen komen. Overigens is er natuurlijk niets mis met af en toe winst nemen.
Lees verder