Voordelen turbo als belegging
Beleg eens anders voor een hoog rendement, beleg als alternatief in een turbo of sprinter en maak superwinsten. Met een turbo belegt u indirect in aandelen, de beursindex of bijvoorbeeld grondstoffen. Door de hefboomwerking kunt u zeer grote winsten maken op de beurs. Dit komt door de hefboom van een turbo of sprinter. Grondstoffen zijn populair als onderliggende waarde, maar er is veel meer keuze. De turbo's worden ook met succes uitgegeven door bijvoorbeeld marktleider BNP Paribas. De Sprinter van de ING is een vergelijkbaar beleggingsinstrument en dus een alternatief voor de turbo. Wat is uw strategie om veel winst te maken op de effectenbeurs?
Waarom beleggen met turbo's
Beleggen met turbo of sprinter
Het beleggen in gestructureerde producten met een hefboom heeft een grote vlucht genomen. ABN AMRO ontdekte als eerste het nieuwe beleggingsproduct turbo. De mogelijkheden van de turbo werden vervolgens sterk uitgebreid. Inmiddels kunt u op ruim tweehonderd onderliggende waarden turbo’s kopen. Op alle grote indices zijn er turbo’s, zoals de AEX en de Amerikaanse halfgeleider-index SOX, grondstoffen als goud en zilver, futures.
Handelen in turbo's, hoe doe ik dat?
Handelen kan eenvoudig via DeGiro, Lynx en andere platforms. Ook grote banken als ABN AMRO geven turbo's uit. Eind 2008 kwam de ING met hun beleggingsproduct de Sprinter, waarmee ING inmiddels een marktaandeel heeft van grofweg 40%. Het is een bijna gelijk product maar er zijn minder onderliggende waarden waarin u met de Sprinters kunt beleggen en handelen.
Wat is een turbo?
De koers van een turbo is afhankelijk van de ontwikkeling van de onderliggende waarde. De koers wordt bepaald op de beurs. Kenmerkend voor de turbo of de vergelijkbare sprinter van ING is dat u belegt met geleend geld. Daardoor belegt u met een veel lager bedrag aan eigen geld en betaalt u een bepaalde rente over het geleende bedrag. Het feit dat u leent, betekent ook dat het rendement op de belegging door het hefboom effect veel groter is dan met het zelf verhandelen van aandelen. Met de hefboom bedoelen we hoeveel keer de turbo meer zal veranderen ten opzichte van de onderliggende waarde.
Hefboomwerking van de turbo
Dit is dan ook de hefboomwerking waardoor u met een relatief kleine investering veel geld kunt verdienen. Vergelijk het met een huis dat 400.000 euro kost, waarvan u 100.000 euro inlegt en de rest financiert. Elke prijsverandering werkt dan in rendement vier maal zo hard door. Stijgt het huis 10% dus 40.000 euro, dan is uw winst ook 40.000 euro op uw inleg van 100.000 euro. Dat is dan een stijging met maar liefst 40%. Deze hefboomwerking ziet u bij turbo's, speeders,
opties en warrants, en de voormalige ABN AMRO trader.
Soorten turbo’s en de hefboom
Er zijn twee soorten turbo’s, waaruit u kunt kiezen. Dit is de turbo short, die stijgt als de onderliggende waarde daalt en de turbo long die stijgt als de onderliggende waarde stijgt. Zo kunnen turbo's forse koerswijzigingen doormaken bij zowel een stijgende als een dalende beurs.
Strategie beleggen in turbo
Turbo's kunt u gebruiken voor een snel ritje naar boven of naar beneden. Als u met de van te voren gekozen richting goed zit, kan dit veel geld opleveren. Een andere strategie is om uw aandelenpakket te beschermen tegen koersdalingen. Met een turbo kunt u namelijk de verliezen op uw aandelen weer goed maken. Uw aandelen lijden onder een koersdaling, maar een turbo short zal dit kunnen compenseren.
Onderliggende waarde van een turbo
Turbo's en sprinters kennen vele soorten van onderliggende waarden. Natuurlijk de nationale en internationale aandelen en obligaties, maar ook grondstoffen, indices, noem maar op. Bovendien kunt u long of short gaan. Anders gezegd: u verwacht dat een onderliggende waarde zal stijgen, long, of dalen, short. Als u met de door u gekozen richting goed zit, maakt u rendement. Speculeren op een stijgende of dalende beurs, kan eenvoudig worden vormgegeven. Door in turbo's te beleggen, kunt u ook uw aandelenpakket beschermen tegen verliezen: met een turbo short verdient u geld bij dalende aandelenkoersen.
Rekenvoorbeeld van een turbo long:
Stel de onderliggende waarde van uw turbo long bedraagt 15 euro. Hiervan financiert de bank voor u 15 euro. Het financieringsniveau is dan 15 euro. Dat betekent ook dat uw turbo long 5 euro kost, namelijk 20 euro minus 15 euro. Als nu de koers van het onderliggende aandeel stijgt naar 20 euro, dat is een stijging met 33 procent, dan stijgt uw turbo long van 5 euro naar 10 euro. Dit is een stijging met 100 procent, dus drie maal zo veel als het aandeel zelf. De hefboom is in dit geval gelijk aan 3.
Voordelen turbo als belegging
Een turbo wordt verhandeld, zolang de stop loss waarde of stop loss niveau, niet geraakt wordt. Het stop loss niveau is de koers waarop de turbo automatisch wordt beëindigd. Elk derivaat, ook de Sprinter, heeft zijn eigen stoploss waarde. Bovendien bepaalt de hoogte van de stop loss waarde in verhouding tot de koers van de onderliggende waarde, hoeveel een turbo of Sprinter waard is. Logisch: als de kans groot is dat de stop loss waarde geraakt zal worden, is de kans groot dat de turbo of Sprinter uit de handel wordt genomen en dus is de waarde van betreffende navenant lager. Een belangrijk voordeel is dan dat u bijna altijd de volledige stop loss waarde terugkrijgt. Vergelijk dit eens met een optie, die volledig waardeloos kan aflopen.
Nog een voorbeeld ter illustratie
De veronderstellingen bij de gekozen turbo:
- Stel u hebt een turbo op aandelen van bedrijf ZZX.
- Stel de stop loss waarde is 15.
- Stel u heeft een turbo long.
- Stel de waarde van een aandeel ZZX is bij aankoop 17 euro.
- Stel de turbo kost u nu 3 euro, omdat de bank u impliciet 14 euro leent. Deze 14 euro heet het financieringsniveau, waarover u rente betaalt.
Conclusies rekenvoorbeeld turbo long:
- Als de waarde van het aandeel daalt naar 15 euro wordt uw turbo uit de handel genomen. De restwaarde is dan 1 euro, namelijk de laagste koerswaarde minus het financieringsniveau: 15 minus 14 euro
- Anderzijds geldt dat als het aandeel ZZX met 10% stijgt naar 18,7 euro, uw turbo stijgt naar 18,7 minus 14 euro, ofwel 4,70 euro. Een stijging met maar liefst 57 procent. U kocht immers voor 3 euro, terwijl de turbo of sprinter nu 4,70 euro waard is.
Bescherm uw winst en maak winst
Met
turbo's beleggen beschermt u uw winst en maakt u winst, zoals dat ook met opties kan. Wie wil beginnen met dit fantastische product, raad ik altijd aan om eerst goed droog te oefenen. Want de turbo en sprinter zijn er vooral voor de belegger met voldoende ervaring in beleggen. Natuurlijk omdat beleggen met risico’s is omgegeven en u niet elke dag winst kunt maken.
Meer rendement maken met een turbo
De turbo vraag goede kennis van het product, maar als u dat in uw vingers hebt kunt u grote winsten maken. Volledig vergelijkbare producten zijn de sprinters en de speeders. Let wel op, want u kunt natuurlijk ook verliezen. Het grote voordeel van deze producten is dat er een stop loss waarde is, waardoor u niet uw hele investering kunt kwijt raken. Iets wat bij een optie wel het geval is.
Slot alle voordelen van beleggen in turbo's
Met de turbo zijn prima resultaten op de beurs te halen. Dit komt vooral door het hefboomeffect. Doe hier uw voordeel mee, of gebruik het ook om uw beleggingen te beschermen tegen koersdalingen op de beurs.
Lees verder