nieuws uitgelicht

Seele introduceert Blockchain 4.0

Seele introduceert Blockchain 4.0 In 2008 is blockchain ontwikkeld, in het spoor van de geboorte van de Bitcoin. Blockchain is een gedecentraliseerd netwerk voor het opslaan en versturen van informatie. In 2017 zijn, door de groeiende populariteit van cryptocurrency, enkele gebreken aan het licht gekomen. Het grootste probleem was schaalbaarheid. Bitcointransacties waren relatief duur en het duurde lang om een transactie te voltooien. De cryptomunt Ethereum heeft dit probleem proberen op te lossen, maar ook deze munt zag door stijgende populariteit dat de schaalbaarheid zijn grenzen kende. Seele komt met een oplossing die wordt gezien als Blockchain 4.0. Dit project, dat in de loop van 2018 gerealiseerd zal worden, zorgt voor schaalbaarheid van blockchain.

Bitcoin en het ontstaan van Blockchain

In 2008 werd een whitepaper op het internet geplaatst getiteld 'Bitcoin: A peer to peer electronic cash system'. Het is geschreven door Satoshi Nakamoto, een pseudoniem voor een of meerdere personen waarvan de identiteit onbekend is. De whitepaper bevatte volgens Satoshi Nakamoto de oplossing voor digitale transacties. Tot die tijd was het zogenaamde 'double spend' van digitale munteenheden een probleem: er kon niet voorkomen worden dat hetzelfde bedrag tegelijkertijd op meerdere plaatsen werd uitgegeven. Voordat de transactie was geverifieerd, kon het geld nog op andere plaatsen worden uitgegeven.

Het verifiëren van transacties

Bitcoin zorgde ervoor dat digitaal geld niet meermaals uitgegeven kon worden. Door transacties te laten verlopen via een gedecentraliseerd netwerk dat direct transacties kan controleren, werd dit probleem opgelost. Vervolgens werd alle informatie opgeslagen in de zogenaamde blockchain: een keten aan informatie, waarbij data werd opgeslagen in blokken van 1 megabyte. Zodra er 1 megabyte aan data is verzameld, wordt dit blok opgeslagen en een nieuw blok ontwikkeld. Deze blokken worden aan elkaar verbonden, waardoor een ketting van blokken, of blockchain, ontstaat. Iedereen kan deze ketting inzien en downloaden, waardoor de informatie altijd te verifiëren en controleren is.

In 2016 kwam langzaam aan het licht wat in 2017, door de stijgende populariteit van cryptocurrency, duidelijk zou worden: de blockchain die verbonden is aan Bitcoin is niet zo schaalbaar als oorspronkelijk gedacht. Transacties duurden steeds langer en de kosten voor een transactie werden steeds hoger. Aangezien de bitcoin blockchain vooral voor cryptocurrency-transacties werd gebruikt, bleken de hoge kosten en langzame transactienselheid zeer nadelig.

Blockchain 2.0: Ethereum

In 2013, in het kielzog van Bitcoin, is Ethereum ontwikkeld. Waar Bitcoin vooral bedoeld is als digitaal betaalmiddel, heeft Ethereum een breder doel; Ethereum wil de blockchain niet alleen voor betalingen, maar ook voor informatieoverdracht gebruiken. Door het ontwikkelen van zogeheten 'smart contracts' verbreedt Ethereum de mogelijkheden van blockchain.

Smart contracts

Smart contracts zijn in de blockchain vastgelegde afspraken die, wanneer aan de voorwaarden wordt voldaan, automatisch een actie starten. Dit kunnen betalingen zijn, maar ook certificeringen of informatieoverdracht.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:
  • Het automatisch betalen van salarissen.
  • Het toekennen van een certificering na het succesvol afronden van een cursus.
  • Het automatisch bijhouden van voorraden en bestellen van producten waarvan de voorraad te veel slinkt.
  • Het betalen van royalties aan artiesten.
  • Het verifiëren van iemands identiteit, wat vervalsing van paspoorten tegengaat.
  • Het opvragen en bijhouden van het medisch dossier van een persoon.

In 2017 werd echter ook duidelijk dat Ethereum de enorme groei in populariteit en gebruik moeilijk kon bijbenen. Om belangrijke transacties snel te verifiëren werden enorm hoge kosten betaald. Wanneer iemand niet bereid was om hoge kosten te betalen, kon de transactie enorm lang duren of zelfs geannuleerd worden omdat de transactie niet op tijd werd geverifieerd.

Blockchain 3.0: EOS, Dfinity

Omdat schaalbaarheid een steeds groter probleem werd voor blockchain-projecten, werden in 2017 steeds meer projecten gestart om deze schaalbaarheid op te lossen. EOS en Dfinity zijn hier voorbeelden van.

Meerdere, parallel lopende blockchain

De zogenoemde Blockchain 3.0 projecten maken gebruik van meerdere, parallellopende blockchain. Vaak wordt gebruik gemaakt van een leidende blockchain en worden veel, vergelijkbare, taken gelijktijdig in een aftakking van deze blockchain verwerkt en geverifieerd. Doordat veel van deze aftakkingen gelijktijdig kunnen functioneren, wordt de leidende blockchain niet vertraagd met te veel taken. Wanneer een aftakking een grote verzameling aan taken heeft geverifieerd, wordt deze weer verwerkt in de leidende blockchain. Vanaf dat moment is de informatie weer opgeslagen in de oorspronkelijke ketting aan informatieblokken.

Deze aanpak zorgde opnieuw voor snelle en goedkope transacties, waarbij de enorm gegroeide hoeveelheid aan taken en verificaties gemakkelijk opgevangen kon worden.

Blockchain 4.0: Seele

Seele zet de volgende stap in blockchain-ontwikkeling. Met hun oplossing, ook wel Blockchain 4.0 genoemd, zijn ze toekomstige schaalbaarheidsproblemen al voor. Wanneer te veel aftakkingen van de blockchain gelijktijdig opereren, kan dit uiteindelijk opnieuw voor een traag netwerk zorgen. Hoe meer aftakkingen immers opgenomen moeten worden in de blockchain, hoe meer taken opnieuw door de leidende blockchain opgepakt moeten worden.

Meerdere onafhankelijke blockchain

Seele heeft het concept van onafhankelijke, samenwerkende blockchain ontwikkeld. Hierin kunnen vele blockchain parallel aan elkaar opereren. Hierbij heeft elke blockchain zijn eigen functie. Zo is er een blockchain voor geldtransacties, een blockchain voor (groene) energie, een blockchain voor onderwijs en educatie en ga zo maar door. Op deze manier loopt niet het hele ecosysteem vertraging op, wanneer er bijvoorbeeld drukte heerst rondom betalingen van salarissen.

Meta blockchain

Om alles aan elkaar te verbinden is er een zogenaamde 'meta blockchain'. De enige functie van deze blockchain is het verbinden van alle onafhankelijke blockchain. Doordat deze blockchain geen andere functie heeft, is de kans aanzienlijk verkleind dat in deze blockchain vertraging wordt opgelopen. Er kunnen geen momenten van drukte ontstaan, omdat het verbinden van alle blockchain op voortdurende basis gebeurt.

De meerwaarde van Blockchain 4.0

De meerwaarde van blockchain 4.0 is voornamelijk te vinden in schaalbaarheid en snelheid. Bij het ontwikkelen van Bitcoin was een belangrijke belofte om transacties snel en tegen lage kosten gedecentraliseerd te kunnen aanbieden. Sinds 2017 kan deze belofte niet meer worden nagekomen. Blockchain 4.0 is een belangrijke stap om deze belofte te verwezenlijken. Doordat het ecosysteem meerdere, onafhankelijke blockchain met elkaar verbindt, zal het ecosysteem bestand zijn tegen een enorme drukte. Het kan vergeleken worden met afrekenen bij de supermarkt:
  • Om te betalen, sluit je aan in een rij bij de kassa.
  • Wordt de rij te lang, dan kan een extra kassa geopend worden. Hierdoor ontstaat een nieuwe rij, waardoor de drukte wordt verspreid en de vertraging afneemt.
  • Mocht een bepaalde kassa problemen hebben (bijvoorbeeld een betaalpas die niet functioneert), dan ontstaat bij deze kassa vertraging.
  • De andere kassa's zullen hier geen last van ondervinden en zullen met de normale transactiesnelheid doorwerken.
  • Dit biedt voor nieuwe mensen de mogelijkheid om in een andere, snellere rij aan te sluiten.
  • Het volledige transactiesysteem, alle onafhankelijke kassa's, zijn aan elkaar verbonden via een kassasysteem.
  • Dit kassasysteem heeft daardoor alle informatie van alle transacties van de verschillende kassa's.
  • De supermarkt heeft daardoor altijd een totaaloverzicht, terwijl snel geanticipeerd kan worden op vertragingen bij een onafhankelijke kassa.

Deze onafhankelijke manier van samenwerken zorgt ervoor dat er geen leidende blockchain is waarin alles uiteindelijk in verwerkt moet worden. Er is enkel een meta blockchain die als verbindende factor werkt.

Het Seele project

Seele kan vergeleken worden met het al langer bekende Ethereum. Ethereum heeft als visie het verbreden van het gebruik van blockchain. Ethereum focust echter voornamelijk op het verbreden van de toepasbaarheid van blockchain; zij zien blockchain niet alleen als oplossing voor geldelijke transacties, maar ook voor informatieoverdracht, automatisering van processen en valideren van informatie.

Apart blockchain per bedrijf

Seele richt zich op grote bedrijven die via de blockchain willen opereren. Hiervoor zijn schaalbaarheid, snelheid en lage kosten van groot belang. In het Seele-ecosysteem is het mogelijk om een aparte blockchain voor een bedrijf op te zetten. Deze wordt verbonden aan de meta blockchain, waardoor alle informatie van het gehele ecosysteem altijd inzichtelijk is. Voor bedrijven biedt dit een groot voordeel: zij hebben hun eigen, onafhankelijke blockchain. Deze blockchain zal enkel informatie en transacties van het bijbehorende bedrijf verwerken, waardoor drukte in het gehele ecosysteem geen invloed heeft op de blockchain van het bedrijf.

Kijkend naar de schaalbaarheid van bestaande blockchain als Ethereum, dan is te zien dat vertraging optreedt wanneer op globale schaal de drukte exponentieel toeneemt. Het is onwaarschijnlijk dat dit in een onafhankelijke lockchain voor een bedrijf gebeurt. Een groot, wereldwijd bedrijf als Amazon verwerkt niet genoeg transacties om op zichzelf een blockchain te vertragen. Wanneer gekeken wordt naar 2017, dan is het onwaarschijnlijk dat een bedrijf zelfs in drukke periodes als de feestdagen meer transacties verwerkt dan een onafhankelijke blockchain aan zou kunnen. De grootste piek qua transacties per bedrijf is op 11 september (informatie zoals bekend in 2018), wanneer Alibaba 'singles day' heeft. Dit is een dag waar veel producten tegen (grote) kortingen worden aangeboden. Deze dag zou, wanneer de populariteit van de actie blijft stijgen, een mogelijk vertragend effect op een blockchain kunnen hebben. Het is echter onwaarschijnlijk dat de populariteit van deze dag dermate stijgt dat de transactieaantallen oplopen tot de hoeveelheden die een Ethereum of Bitcoin blockchain in 2017 op piekmomenten heeft ervaren. Seele biedt hierdoor voor het gros van de bedrijven een schaalbare, langdurige blockchain-oplossing.

Partners van Seele

Niet lang na de oprichting van Seele heeft het project al grote partners aan zich weten te binden. Nog voordat het voorgestelde ecosysteem ontwikkeld is, zijn bedrijven als Stanford, UCLA, Oxford en IBM Watson al aan het project verbonden als partners. Samen zullen deze partners werken aan studies over data-interactie binnen en buiten de blockchain. Het testnetwerk zal in het tweede kwartaal van 2018 worden opgeleverd. Het uiteindelijke netwerk wordt in het laatste kwartaal van 2018 verwacht.
© 2018 - 2024 Quasi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
GoNetwork zorgt voor schaalbare mobiele cryptotransactiesGoNetwork zorgt voor schaalbare mobiele cryptotransactiesDe Bitcoin is in 2008 ontstaan en is de eerste cryptocurrency-munt die in omloop is. Sinds 2016 is echter een probleem v…
Blockchain: Toepassingen, globalisatie, voordelen en nadelenBlockchain: Toepassingen, globalisatie, voordelen en nadelenBlockchain is een technologie die vooral bekend is van de digitale valuta Bitcoin. Met blockchain is het mogelijk om dig…
QuantStamp wil Smart Contracts in cryptowereld veilig makenQuantStamp wil Smart Contracts in cryptowereld veilig makenIn het spoor van Bitcoin zijn de verschillende cryptocoins in 2017 enorm in populariteit gestegen. Ethereum is in 2017 u…
Wat is het verschil tussen Ripple en XRP?Wat is het verschil tussen Ripple en XRP?Over crypotocurrency, digitale valuta, wordt anno 2019 veel geschreven. Twee bekende namen die daarin veel voorkomen zij…

Beurscrash: wat doen bij sterk dalende beurskoersen?Beurscrash: wat doen bij sterk dalende beurskoersen?Een beurscrash, ook wel een beurskrach genoemd, leidt tot plotse en onverwacht sterk dalende beurskoersen wereldwijd. Ee…
Hoe de termijnmarkt de prijsvorming aan de beurs beïnvloedtHoe de termijnmarkt de prijsvorming aan de beurs beïnvloedtIn de media wordt in de beursberichten van de termijnmarkt nauwelijks melding gemaakt. Alsof die niet lijkt te bestaan.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Xresch, Pixabay
  • https://medium.com/@SeeleTech/science-and-technology-never-stop-c5ca94e8ae40
  • https://bitcointalk.org/index.php?topic=2820292.new
  • https://www.twobirds.com/en/news/articles/2016/uk/blockchain-2-0--smart-contracts-and-challenges
  • https://s3.ap-northeast-2.amazonaws.com/wp.s3.seele.pro/Seele_tech_whitepaper_EN_v1.8.pdf
Quasi (7 artikelen)
Laatste update: 09-02-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.