Oppassen voor een 'bulltrap' op de beurs?

Oppassen voor een 'bulltrap' op de beurs? Op de beurs stijgen en dalen de koersen. Wanneer er grote koersbewegingen plaatsvinden op de beurs, hoort men vaak de term 'bulltrap' voorbij komen. Om het begrip bulltrap te begrijpen is het echter nodig een aantal begrippen te kennen die hiermee samenhangen. Op die manier kunt u inzicht krijgen in de betekenis van een bulltrap en weet u of er daadwerkelijk voor opgepast moet worden.

De beurs en de bulltrap

De beurs is dé plek waar vraag en aanbod samenkomen en waar menig beleggingsproduct verhandeld wordt. Naast het feit dat beleggers handelen op de beurs, wordt door hen ook veel over de beurs gesproken. Op het moment dat de beurzen flink gedaald of flink gestegen zijn, wordt er vaak over een heuse bulltrap gesproken. Niet alle beleggers weten echter wat dit begrip inhoudt. Voor beleggers kan dit erg onhandig zijn, het is op de beurs namelijk erg belangrijk om te weten waar u mee bezig bent. Andere termen die belangrijk zijn in verband met een bulltrap zijn bull market, bear market, consolideren en sentiment.

Bull market

Als het goed gaat met een bedrijf, stijgt over het algemeen de aandelenkoers van dat bedrijf. De waarde van het bedrijf en de waarde van de aandelen neemt daardoor over het algemeen toe. Er is dan meer vraag naar aandelen van dat bedrijf, dan dat er aanbod is. Als het goed gaat met een bedrijf willen de aandeelhouders, op het moment dat zij hun aandelen van dat bedrijf verkopen, meer geld ontvangen voor hun aandeel dan voorheen.

De koers van een index stijgt als de koersen van de aandelen van de groep bedrijven die tot de index behoren stijgen. Als de koers van een aandeel, een index of wat voor beleggingsproduct dan ook lange tijd stijgt is er sprake van een stijgende trend. Deze stijgende trend wordt vaak aangeduid met de term bull market. Na een lange bull market, volgt vaak een aanzienlijke daling. Na deze daling lijkt er vaak weer een bull market te beginnen. Op dat moment komt vaak de term bulltrap voorbij.

Bear market

Als het niet goed gaat met een bedrijf, daalt over het algemeen de aandelenkoers van dat bedrijf. De waarde van het bedrijf neemt dan meestal juist af. De waarde van de aandelen daalt dan mee en doordat er dan sprake is van meer aanbod dan vraag wat betreft de aandelen van dit bedrijf, daalt de aandelenkoers. Als dit met een grote groep bedrijven gebeurt, kan als gevolg de koers van de index dalen. Als een koers lange tijd daalt, is er sprake van een dalende trend die vaak wordt aangeduid met de term bear market. Na of tijdens een dalende trend wordt er in sommige situaties gezegd dat er een bulltrap heeft plaatsgevonden.

Consolideren

Consolideren houdt in dat de markt wel op en neer gaat, maar dat de markt eigenlijk geen duidelijke richting kiest. Er is geen sprake van een dalende trend, maar ook geen sprake van een stijgende trend. De markt beweegt zich gemiddeld genomen als het ware horizontaal. Een tijd van consolidatie wordt vaak gevolgd door een periode waarin de koers wel een duidelijke richting op beweegt. Er kan dan na een consolidatiefase sprake zijn van een stijgende trend (bull market) of een dalende trend (bear market), maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Een consolidatiefase speelt zich vaak af tijdens een bulltrap. Of er sprake is geweest van een bulltrap is echter vaak pas achteraf te zien.

Sentiment

Of er sprake is van een bull market of een bear market, hangt niet alleen af van de waarde van de aandelen en van de bedrijven op de beurs. Sentiment is een begrip dat hier ook een grote rol bij speelt. De koers van een aandeel wordt namelijk ook sterk bepaald door de prijs die iemand ervoor wil geven en de prijs waarvoor iemand anders het aandeel wil verkopen. Dit hangt weer af van allerlei factoren zoals het nieuws, geruchten over het bedrijf of bijvoorbeeld schandalen die naar buiten komen over het bedrijf. Dit beïnvloedt vraag en aanbod. Bij een bulltrap speelt het sentiment een grote rol. Bij een bulltrap is vaak eerst sprake van een toenemend sentiment, gevolgd door een zeer sterk afnemend sentiment.

Bulltrap

Om het begrip bulltrap te kunnen begrijpen, zijn de bovengenoemde begrippen uiterst belangrijk. Een bulltrap heeft namelijk vaak te maken met een bull market, een bear market en sentiment. Op het moment dat er sprake is van een bull market, wordt deze stijgende trend na verloop van tijd vaak doorbroken door een flinke daling. Het komt echter geregeld voor dat deze sterke daling al snel wordt gevolgd door een sterke stijging. Dit lijkt dan het begin van een nieuwe bull market, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Op het moment dat het erop lijkt dat er een nieuwe bull market is gestart, kan een mogelijke bulltrap zich aandoen. Vaak is er in eerste instantie een hoge mate van sentiment door de lange bull market. Dan daalt de koers en is er ook sprake van een daling van het sentiment. Op het moment dat er zich vervolgens een stijging aandoet (de mogelijke nieuwe bull market), kan dit zorgen voor opluchting en een flinke stijging van het sentiment. Men denkt op dat moment vaak dat het ergste achter de rug is en hoewel dit ook zeker het geval kan zijn is er soms sprake van een bulltrap. Er blijkt dan geen nieuwe bull market gestart te zijn. Na de tweede stijging vindt er dan een grote daling plaats. De koers kan dan dalen tot de eerder gevormde bodem. Het komt echter ook vaak voor dat de tweede daling nog veel groter is dan de eerdere daling. Er vormt zich dan een nog veel lagere bodem dan de bodem van de eerste daling. Het sentiment daalt hierdoor ontzettend en die daling heeft op diens beurt vaak een periode met een dalende trend tot gevolg, een zogenoemde bear market. Vervolgens neemt het sentiment vaak langzaam weer steeds meer toe en kan er weer een bull market ontstaan. De bull trap is dus het moment dat het lijkt alsof alles weer herstellende is en dat vrijwel iedereen er weer vertrouwen in heeft, maar dat dit vertrouwen dan toch wordt geschonden omdat er geen sprake was van een nieuwe bull market, maar van een heuse bull trap, gevolgd door een sterke daling.

Een bulltrap kan gevaarlijk zijn en grote gevolgen hebben voor de waarde van aandelen en indexen. Om die reden kan het verstandig zijn rekening te houden met bulltraps en hiervoor op te passen. Het is nuttig om extra oplettend te zijn als er signalen die kunnen wijzen op een bulltrap in de markt te zien zijn. Enkele van de belangrijkste signalen zijn: Een sterk toenemend sentiment na een daling die vaak gepaard gaat met een snelle koersstijging, een toenemend sentiment terwijl hier geen duidelijke reden voor lijkt te zijn en/of een consolidatiefase na een sterke daling en een stijging die leek op het begin van een nieuwe bull market.
© 2020 - 2024 Dimm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beurs: wat zijn een berenmarkt en een stierenmarkt?Beurs: wat zijn een berenmarkt en een stierenmarkt?Beleggen op de beurs kan een heel aantrekkelijke bezigheid zijn waarbij je een mooi potentieel rendement kan gehaald wor…
De redenen van stijgingen of dalingen op de aandelenbeursOp dagelijkse basis draait onze economie op de aandelenbeurs, maar wat zorgt er nou precies voor dat aandelen stijgen of…
Alles over de Bull TerrierDe bull terrier is een hond die kracht uitstraalt. Met de bijzondere vorm van zijn hoofd is hij moeilijk voor iets ander…
Het voortschrijdend gemiddelde als indicatorHet voortschrijdend gemiddelde(MA) is een indicator, die gebruikt wordt bij het analyseren van aandelen. Het voortschrij…

Beleggen: geld verdienen met aandelenBeleggen: geld verdienen met aandelenGeld verdienen zonder daadwerkelijk fysieke inspanning te leveren, klinkt bij de meeste mensen als muziek in de oren. He…
Beleggen in China met het Hof Hoorneman China Value FundBeleggen in China met het Hof Hoorneman China Value FundHet Hof Hoorneman China Value Fund is een Nederlands beleggingsfonds dat belegt in bedrijven uit China, Hong Kong en Mac…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sandid, Pixabay
  • https://www.tostrams.nl/support/woordenlijst-a-tm-z/b/bull-trap.aspx
Dimm (3 artikelen)
Gepubliceerd: 07-05-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.