Compounding: laat geld voor jou werken

Compounding: laat geld voor jou werken Compounding of rente-op-rente is een veilige manier om jouw geld te transformeren naar een hulpmiddel om meer inkomsten te genereren. Dit krachtige wiskundige concept is gebaseerd op twee basisprincipes: tijd en de herinvestering van je winsten. Compounding maximaliseert de potentiële winst van je investering en kan ervoor zorgen dat geld voor jou werkt, en niet andersom. Om dit te verwezenlijkingen dien je echter een zekere notie te hebben van wat compounding nu daadwerkelijk inhoudt en hoe je het ten volle tot zijn recht kan laten komen.

Compounding of rente-op-rente


Wat is compounding?

Compounding of rente-op-rente is de mogelijkheid van jouw aandeel om winst te genereren, waarna deze winst geherinvesteerd wordt en op zijn beurt weer winst gaat maken. Met andere woorden, compounding betekent winst genereren op basis van voorgaande winst. Om het volledige potentieel van compounding te benutten dien je echter wel rekening te houden met een aantal basisregels.

Hoe werkt compounding?

Stel, je investeert € 10.000 in een aandeel van AbInbev. Gedurende het eerste jaar stijgt het aandeel met 20% waardoor je aandeel nu € 12.000 waard is. Gezien de goede prestaties van het aandeel beslis je het aandeel te houden. Het jaar nadien boekt het aandeel weer 20% winst en groeit jouw kapitaal van € 12.000 naar € 14.400. Je aandelen zijn dus niet toegenomen met € 2000, maar met € 2400 omwille van je initiële € 2000 winst in het eerste jaar. Je kan je voorstellen dat wanneer je dit proces opschaalt naar hele grote bedragen, de winsten ook enorm zijn. Meer nog, jouw investering van € 10.000 zal, tegen een rente van 20%, binnen 25 jaar groeien tot welgeteld € 1.000.000, en dat zonder geld toe te voegen aan je initiële investering!

De twee basisprincipes van compounding

Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay
Compounding is een erg simpel maar enorm krachtig concept. Zo krachtig dat Albert Einstein compounding “de grootste wiskundige ontdekking aller tijde” noemde. Het is in staat jouw geld te transformeren naar een hulpmiddel om meer inkomsten te genereren. Om dit te verwezenlijken zijn er slechts twee dingen nodig: tijd en het herinvesteren van je winsten. Hoe meer tijd je je investering geeft, hoe groter de winsten op je initiële investering worden. Het is dan ook belangrijk vroeg te starten met het investeren van geld. Stel, je kiest ervoor om vanaf je 25e € 15.000 te investeren tegen een jaarlijkse rente van 5,5%. Wanneer je 50 jaar wordt, zal je investering gegroeid zijn tot € 57.200 (€ 15.000 x [1,055^25]). Als je echter wacht tot je 35e en je investeert hetzelfde bedrag van € 15.000 tegen een jaarlijkse rente van 5,5%, zal je investering op je 50e slechts gegroeid zijn tot € 33.487 (€ 15.000 x [1,055^15]). Met andere woorden, hoe vroeger je begint met investeren, hoe meer de kracht van compounding tot zijn recht komt.

De kracht van compounding ten volle benutten

Compounding wordt daarnaast ook bepaald door de frequentie waarbij je winsten worden uitgekeerd. Stel, je hebt een jaarlijkse rente van 12% en je beslist om € 100 te investeren. Je investering zal dus op het einde van het jaar groeien tot € 112 (€ 100 x 1,12 = € 112). Het zou financieel echter veel interessanter zijn om maandelijks een rente van 1% op je investering te ontvangen. Waarom? Wel nu, door een maandelijkse rente van 1% zal je op het einde van het jaar niet € 112 verdiend hebben, maar € 112,68 (€ 100 x [1,01^12]). Met andere woorden, door de frequentie van de rente te verhogen, verhoog je ook je winst!

Zelf je rente-op-rente berekenen

Met deze handige tool kan je eenvoudig en snel berekenen hoeveel geld je initiële investering zal opleveren. Let wel dat je er hier van uitgaat dat je jaarlijkse rente een vast percentage bedraagt, terwijl dit in de werkelijkheid zal fluctueren!

Lees verder

© 2017 - 2024 Jusoran, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Introductie tot beleggen, aandelen en obligatiesIntroductie tot beleggen, aandelen en obligatiesHet beheer van het persoonlijke vermogen of het eigen spaargeld, kan op verschillende manieren plaatsvinden. Een van de…
Laat rente in je voordeel werkenLaat rente in je voordeel werkenRente in je voordeel laten werken. Lees in dit artikel hoe het werkt en reken goed voordat je voor een lening kiest.
Invloed van rente op beleggenInvloed van rente op beleggenDe geldmarkt rente of “korte rente” wordt bepaald door de ECB (Europese Centrale Bank). De kapitaalmarktrente of “lange…
Investeren in landbouw- en bosgrondInvesteren in landbouw- en bosgrondInvesteren in landbouw- en bosgrond is een veilige belegging. Dit komt omdat grond een schaars goed is en dus altijd een…
Bronnen en referenties
  • http://www.investopedia.com/walkthrough/corporate-finance/3/discounted-cash-flow/compounding.aspx
  • https://beleggen.com/met-compounding-15-jaar-17-miljoen-euro-op-je-rekening/
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
Jusoran (27 artikelen)
Gepubliceerd: 13-10-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.