Investeren in landbouw- en bosgrond
Investeren in landbouw- en bosgrond is een veilige belegging. Dit komt omdat grond een schaars goed is en dus altijd een waarde zal behouden, ongeacht of de economie volledig zou instorten. Daarenboven geeft investeren in landbouw- en bosgrond een gevoel dat je werkelijk in iets tastbaar hebt geïnvesteerd.
Beleggen is een ideale manier om geld te verdienen met hard verdiend
kapitaal. Bij beleggen denken de meeste mensen aan de aan- en verkoop van aandelen in bedrijven of het verhuren van gebouwen. Een andere, ietwat atypische, manier om je zuurverdiende geld te beleggen is via de aankoop van landbouw- en bosgrond.
Hoe investeren?
Investeren in land en bos is niet zo heel moeilijk. Naargelang je eigen budget kan je een groter of kleiner stuk grond gaan kopen. Daarnaast bestaat ook nog de mogelijkheid om in bedrijven, fondsen of holdings te gaan investeren die actief zijn in de bos- en landbouw in het buitenland (vaak in Oost-Europa). Voorzie een paar 10.000 euro wanneer je effectief een stukje land wil kopen. Als je via een fonds of bedrijf te werk kunt gaan, kan je al starten vanaf een bedrag tussen de 500 en 2000 euro.
Bron: Pezibear, Pixabay Geld verdienen met landbouwgrond
Investeren in landbouwgrond heeft als grote voordeel dat men landbouwgrond makkelijk door een ander kan laten bewerken zonder zelf al te veel kosten te maken. Dit kan men door landbouwgrond te gaan verpachten of verhuren. Hierdoor moet je zelf weinig werken om aan je rendement te komen. Men kan uiteraard ook beslissen om landbouwgrond zelf te gaan exploiteren.
Verpachten
Zowel in België als in Nederland bestaat de mogelijkheid dat er een pachter op de landbouwgrond aanwezig is. Vaak zullen deze pachters boeren zijn. Het voordeel is dat men bij aankoop al een huurder voor zijn grond heeft voor een relatief lange termijn. Nadeel hieraan is dat pachten doorgaans lager liggen dan de gewone verhuur van grond en dat pachters zeer sterk beschermd worden door de wetgever. Het is haast onmogelijk om een pachter vroegtijdig van zijn grond te krijgen. Dit is uiteraard niet leuk wanneer je een andere bestemming voor je lapje grond hebt. Voor een grond die nog niet verpacht is, kan je wel makkelijk een nieuwe pachter zoeken indien je dit zou wensen.
Verhuren
Men kan ook beslissen om landbouwgrond te gaan verhuren. In tegenstelling tot een verpachting is dit niet aan professionele agrariërs, maar aan particulieren. Vaak zullen dit paardeneigenaars zijn. Zij zullen meer geld bieden voor het gebruik van jouw grond en maken gebruik van flexibelere, kortdurende contracten. Daartegenover staat dat de huurders dan ook zeer snel weer kunnen vertrekken. Bovendien zullen deze huurders hogere eisen hebben qua bereikbaarheid en eventueel infrastructuur (omheining, stal of schutting, ...).
Zelf bewerken
Een laatste mogelijkheid is je land zelf bewerken. Voor kleinere stukken grond is dit perfect te doen met het normale tuinmateriaal, maar wanneer je grotere oppervlakten grond wil gaan bewerken zal je toch wel moeten investeren in machines, ploegen, dieren, ... Weeg daarom zeker de kosten en baten goed af wanneer je zou besluiten om een groot stuk land zelf te gaan bewerken.
Bron: Mzlle, Pixabay Geld verdienen met bosgrond
Wanneer je investeert in bosgronden heb je vaak slechts de mogelijkheid om deze zelf te gaan exploiteren. Je zal dus zelf bomen moeten gaan planten, het bos zelf onderhouden, bomen (laten) kappen,... Bossen worden doorgaans dus niet verhuurd, behalve voor specifieke outdooractiviteiten. Alvorens je bomen gaat planten moet je goed nadenken over welke bomen je wil planten. Hierbij moet je niet enkel rekening houden met het bodemtype van de grond die je hebt verworven, maar ook met de groeitijd en eigenschappen van de bomen. Zo zullen bomen die sneller groeien, sneller maar minder geld opleveren.
Investeren in bos- en landbouwfondsen
Investeren in fondsen en holdings die bos- en landbouwactiviteiten in hun portefeuille hebben is heel eenvoudig. Via een effectenrekening kan je vrij snel aandelen in dergelijke bedrijven of fondsen kopen. Indien je geen effectenrekening bezit kan je altijd je bankier vragen om er één te openen of om na te gaan of er geen andere mogelijkheden zijn. Merk op dat je in dat geval geen eigenaar zal worden van de grond, maar een aandeel zult verwerven in een bedrijf/fonds dat toevallig bossen en landbouwgrond in het bezit heeft. Jij zal dus geen eigenaar worden van die grond. Dit is belangrijk, want bedrijven kunnen failliet gaan, waarbij je geen aanspraak zal kunnen maken op de grond. Bij de twee voorgaande mogelijkheden zal je altijd eigenaar blijven van de grond.
Rendement en risico's
Rendement
Rendementen op de investeringen in bos- en landbouw liggen laag. Voor landbouwgronden hangt het rendement af of je een pachter op je grond hebt of niet. Wanneer je een pachter op je grond hebt, liggen de rendementen vaak lager dan 1%. Wanneer je gewoon aan paardenliefhebbers kan gaan verhuren, zal je rendement hoger liggen, maar ben je sterk blootgesteld aan de vraag naar weiden voor paarden in jouw buurt. Als jij je landbouwgrond zelf zou gaan gebruiken zal het rendement van je investering afhangen van de gekozen teelt en de gemaakte kosten voor machines, omheiningen, gebouwen, ...
Voor bosbouw zijn de rendementen eveneens laag, zeker in Vlaanderen en Nederland waar bosgrond relatief gezien zeer duur is. Daarenboven kan het zijn dat je lang moet wachten eer je geplante bomen gerooid kunnen worden. Toch wordt er anno 2017 verwacht dat de prijzen van duurzaam aangeplante bomen de hoogte in zullen gaan. Merk op dat je vaak ook subsidies kan vangen als je de juiste boomsoorten aanplant, hetgeen een aanzienlijk financieel bedrag is en waarmee je jouw initiële aanplantkosten sterk kan gaan drukken. Toch is de kans groot dat als je zelf niet instaat voor het onderhoud van het bos, je geld zal verliezen aan je investering. Bosbouw is in Nederland en Vlaanderen (anno 2017) dus niet echt een heel goede investering en je zal hoogstens een rendement van 1-2% per jaar halen wanneer je zelf het bos gaat onderhouden. Investeringen in buitenlandse bossen, zoals in Oost-Europa kunnen veel meer opbrengen omdat je er meer bos(grond) kan krijgen voor minder geld en omdat de loonkost er veel lager ligt.
Overigens is het voor zowel landbouw- als bosgrond interessant om jagers te zoeken, die de jachtrechten die op jouw grond liggen willen pachten. Is er een vijver aanwezig op je stuk land, dan is het soms ook mogelijk om visrechten te gaan verpachten. Zorg er wel voor dat de verpachtingen van deze rechten niet in gaan met het contract dat je eventueel hebt afgesloten met de huurders of verpachters van de grond zelf.
Naast het financiële rendement heb je overigens ook het voordeel dat deze investeringen tastbaar zijn. Wat is er leuker dan eens eventjes een frisse neus gaan halen in je investering of vol trots je oog laten glijden op de majestueuze natuurpracht die jij jouw bezit mag noemen? Dit op voorwaarde natuurlijk dat je investering dicht bij jouw woning ligt en je volle toegang tot je bezit hebt.
Risico's
Lage reglementen impliceren ook lage risico's. Aan het investeren in landbouwgrond en bossen zijn weinig risico's verbonden. Zelfs als de economie sterk zou gaan slabakken, blijf je altijd de grond die je gekocht hebt bewaren. Grond kan namelijk niet failliet gaan en zal altijd een zekere waarde blijven behouden. Zeker in het dichtbebouwde Nederland en Vlaanderen waar dergelijke gronden schaars zijn. Bovendien bieden de pacht- en huurcontracten enigszins bescherming tegen kortetermijnschommelingen in prijzen. Een bos op zijn beurt kan je altijd wat langer laten staan totdat de houtprijzen voordelig zijn voor de verkoper. Behalve als je zelf zou besluiten om groenten of fruit te gaan telen of dieren te houden op jouw grond, ben je dus relatief weinig blootgesteld aan korte- tot middenlangetermijnschommelingen. Daar men deze zekerheid niet heeft bij een indirecte investering in bossen en landbouwgrond via bedrijven, holdings of fondsen, ligt het risico daar uiteraard een heel stuk hoger. Echter de rendementen liggen in de lijn van de risico's en zijn bij dit type investering uiteraard ook een stukje hoger.
Een belangrijk risico dat veel mensen over het hoofd zien, is dat van de rechtsonzekerheid. Het komt regelmatig voor dat wetgevingen, ruimtelijke structuurplannen, ... veranderd worden. Zeker wanneer we over bossen spreken kan dit een grote impact hebben op je rendement. Zo zou het eventjes kunnen dat je voor de bossen die je zou willen rooien geen kapvergunning meer krijgt. Bestudeer dus zeer goed de regio en wetgeving met betrekking tot het perceel dat je zou willen verwerven alvorens over te gaan tot de aankoop.
Conclusie
Investeren in landbouw- en bosgrond is een alternatieve vorm van beleggen die weinig risico, maar ook weinig rendement biedt. Zeker met bosbouw is er in Vlaanderen en Nederland amper geld te verdienen. Mensen die alternatief willen beleggen, maar meer rendement (en dus meer risico) wensen te nemen moeten uitkijken naar andere mogelijkheden zoals bijvoorbeeld financiële crowdfunding.