Hoe start je met het investeren in antiek?

Hoe start je met het investeren in antiek? Antiek is een ietwat aparte investering, waar weinig mensen echt mee vertrouwd zijn. Echter voor de mensen die bereid zijn om de nodige inspanning te leveren kan deze alternatieve belegging een belangrijk onderdeel vormen van hun beleggingsstrategie. Antiek levert bovendien een bijkomend voordeel op: je kan je investering in je eigen interieur plaatsen. Investeren in antiek is niet echt het eerste waar mensen bij beleggen aan denken. Toch is antiek als defensieve investering een interessante manier van alternatief beleggen, die zeker een plaatsje kan verdienen in een gediversifieerde beleggersportefeuille.

De start

Voorbereiding

Antiek kopen en verkopen mag interessant zijn of lijken, het is niet zo een heel eenvoudige bezigheid. Als je veel geld hebt kan je een kunst- of antiekkenner vragen om voor jou interessante stukken aan te kopen. Als je echter zou besluiten om zelf het hele proces in handen te nemen zal jij jezelf de eerste weken voornamelijk in moeten houden om geen impulsaankopen te doen. Het beste neem je even de tijd om het de antiekwereld wat te verkennen. Lees diverse boeken, bezoek fora en onderzoek de markt: wat zijn de gangbare prijzen? Welke verkopers zijn te betrouwen? Hoe herken ik echt van namaak? Dit zijn allemaal vragen die jij jezelf moet stellen alvorens jij je eerste aankoop doet. Het is aan te raden om dan één stijl (bijvoorbeeld rococo, barok, art nouveau,...) uit te kiezen of je te specialiseren in één soort van voorwerp (bijvoorbeeld kastjes, lepeltjes, klokken, ...); dit naargelang je eigen smaak of de financiële winsten die je er verwacht mee te maken. Dit zal je toelaten om specialist te worden in één tijdsperiode of voorwerp. Op deze wijze zal je later veel miskopen voorkomen.

Bron: Congerdesign, PixabayBron: Congerdesign, Pixabay
De eerste aankoop
Laat je eerste aankoop geen al te dure aankoop zijn. Kijk een tijdje rond en koop een goedkoper stuk antiek, waarbij de aankoop amper voelbaar is binnen jouw familiebudget. Wacht dan een tijdje en evalueer jouw aankoop met vragen zoals: waren er gebreken aan het stuk? Is de manier waarop je het stuk hebt gekocht wel de goede manier? Hoe zou je een dergelijk stuk de volgende keer goedkoper kunnen kopen?

Na deze evaluatie kan je met die kennis opnieuw aan de slag en proberen om andere interessante stukken antiek op de kop te tikken. Laat je zeker niet verleiden om grote bedragen uit te geven als beginnende investeerder. Pas wanneer je zeer ervaren bent en eventueel al je eerste winsten hebt gegenereerd kun je hiermee beginnen. Dit uiteraard om financiële katers te vermijden. Kijk zeker in je beginperiode uit voor oplichters en bedriegers, die de onervaren investeerder willen beroven.

Bron: Capri23auto, PixabayBron: Capri23auto, Pixabay

Waar antiek kopen of verkrijgen?

Antiek kopen kan op verschillende manieren. Iedereen kent wel de grote veilingen waar de topstukken aan de man gebracht worden. Kleinere (online) veilingen kunnen ook interessant zijn voor de startende belegger en bieden een diverser gamma aan producten in verschillende prijsklassen. Gaande van een paar euro tot een paar miljoen. Antiek kan ook aangekocht worden bij antiquairs, of antiekmarkten. Soms kan je ook met veel geluk antiek vinden in brocantezaken, op rommelmarkten of bij het opruimen van een woning. Vooral in deze laatste twee gevallen kan je soms pareltjes terugvinden (tegen zeer goedkope prijzen) die later veel geld waard blijken te zijn. De tijdsinvestering en het risico dat je loopt om iets waardeloos aan te schaffen liggen echter veel hoger bij deze laatste twee mogelijkheden, dan op de echt gereglementeerde veilingen waar de echtheid en waarde van het goed enigszins vaststaat en reeds bewezen is.

Antiek verzekeren

Wanneer je duurdere stukken aankoopt moet je denken over het afsluiten van bijkomende verzekeringen. Je bent namelijk maar tot een zeker bedrag verzekerd voor diefstal en/of schade bij een normale polis. In die zin moet je nagaan of de waarde van jouw (toekomstige) antiekcollectie de waarde van jouw polis niet gaat overschrijden of dat de voorwaarden van jouw polis toelaten om een mooie antiekcollectie aan te leggen.

Bron: FelixMittermeier, PixabayBron: FelixMittermeier, Pixabay

Rendement

Financieel rendement

Als je investeert in antiek is het rendement uiteraard belangrijk. Echter, het is moeilijk te voorspellen welk rendement antiek zal opleveren. Het rendement is namelijk zeer afhankelijk van de tijd en smaak. Soms kunnen bepaalde artiesten of tijdsperioden in de mode zijn en zullen de prijzen navenant stijgen. Als je antiek als een investering ziet, kan het nuttig zijn om je antiek aan te kopen op momenten dat de prijzen van dat soort antiek sterk gezakt zijn. Want gezien de hoge kosten die tussenpersonen aanrekenen op de transacties zal je stuk antiek al sterk in waarde moeten stijgen eer jij je initiële investering zal hebben terugverdiend. Om een mooi rendement te realiseren kan het interessant zijn om volgende observatie in het achterhoofd te houden. Vaak zien we dat tijdens een crisis de antiekmarkt mee instort, maar daarna wel vrij sterk weer aantrekt omdat antiek als oude kunst als een relatief veilige en waardevaste belegging wordt gezien. In deze zin heeft antiek een beetje een gelijkaardig profiel als goud.

Esthetisch rendement

Naast een mogelijk financieel rendement ben je wel van één rendement verzekerd: namelijk het esthetische rendement. Met de aankoop van een prachtige tafel, klok, schilderij, stoel, ... ben je zeker van een uniek stuk dat bewonderende blikken zal ontlokken bij de bezoekers van jouw huis. Ook jijzelf zal kunnen wegdromen bij deze schatten uit het verleden die veel meer charme hebben dan het zoveelste Ikea-meubel.

Conclusie

Investeren in antiek is een defensieve belegging die niet per se duur hoeft te zijn. Het is evenwel geen makkelijke investering want door het feit dat het steeds om relatief unieke stukken gaat, die onderhevig zijn aan de smaak van de tijd, is een eenduidige prijszetting onmogelijk. Daarom dient de startende antiekbelegger zijn voorkeursmarkt behoedzaam te onderzoeken alvorens deze te gaan betreden. Antiek kan echter een mooi en interessant onderdeel zijn van een gediversifieerde beleggingsportefeuille die verder kan bestaan uit reguliere beleggingen zoals beursaandelen en obligaties, maar ook uit alternatieve beleggingen zoals deelnames aan financiële crowdfundingprojecten of investeringen in landbouw- en bosgrond.
© 2017 - 2024 Willibrordus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in vastgoed: risico's en rendementBeleggen in vastgoed: risico's en rendementOnroerend goed heeft vaak nogal een saai imago. Niet veel beleggers hebben dan ook - behalve dan eventueel hun eigen hui…
Beleggen is risico lopenBeleggen is risico lopenIndien u niet tevreden bent over de hoogte van de spaarrente, moet u op zoek naar andere manieren om uw geld te invester…
Beurs: risico's beperken bij beleggen in aandelenBeurs: risico's beperken bij beleggen in aandelenBeleggen op de beurs houdt altijd risico's in. Vandaar dat men dit dan ook een risicovolle belegging noemt, omdat het ni…
Succesvol beleggen in grondstoffenSuccesvol beleggen in grondstoffenSuccesvol beleggen in grondstoffen hoeft niet moeilijk te zijn. Veel grondstoffen zijn schaars of zullen in de komende t…

Investeren in cryptocurrencies en ICO'sInvesteren in cryptocurrencies en ICO'sMet de opkomst van digitale valuta's, ofwel cryptocurrencies, is een geheel nieuwe markt ontstaan. Een markt die in 2017…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 27707, Pixabay
  • Beleggersgids, https://debeleggersgids.be/investeren/kunst-antiek/antiek-interessant-of-niet, bezocht op 21-10-2017
  • Afbeelding bron 1: Congerdesign, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Capri23auto, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: FelixMittermeier, Pixabay
Willibrordus (52 artikelen)
Laatste update: 02-11-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.