Wat bepaalt de prijs van goud en zilver?
Verontruste beleggers in goud en zilver hadden de eerste maanden van 2016 weer enige reden om feest te vieren. Ook al verloor de rally van de twee edelmetalen bij tijd en wijle even aan momentum, toch toonden de koersen zich zeer stabiel. Men kan zich afvragen wat de goud- en zilverprijs bepaalt. In de praktijk is het vooral het rentebeleid van de Amerikaanse Federal Reserve Bank, (FED) dat de stemming onder beleggers bepaalt. Hoe hoger de rente, des te minder aantrekkelijk zijn voor hen beide edelmetalen. Helaas mag bij de prijsvorming van goud en zilver ook het aspect "manipulatie" niet uit het oog worden verloren.
Waarom in goud beleggen?
Er zijn goede
argumenten voor goud als belegging: goud is schaars, eindeloos recyclebaar en wordt al duizenden jaren wereldwijd als betaalmiddel gebruikt. Zelfs als een economie volledig instort, alle bankbiljetten en effecten waardeloos zijn geworden en de inflatie de pan uitrijst, zal goud nog altijd waardevol zijn. Goud geldt als bescherming tegen dramatische economische en financiële crises. Tijden van crisis zouden dus eigenlijk de prijs van goud een boost moeten geven, maar soms gebeurt ook het tegendeel. Beleggers moeten eveneens aandacht schenken aan het rentebeleid van de Fed.
Rentebeleid Fed
Marktpartijen houden nauwgezet de economische data in de gaten om te beoordelen of ze er een komende beleidsverandering van de Fed uit kunnen afleiden. Daarbij heeft de markt de neiging om dreigende renteverhogingen al lang van te voren in de prijs van goud te verdisconteren. Zo waren het in april 2016 de tegenvallende cijfers over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten die goud (en ook zilver) weer een steun in de rug gaven. De door de Conference Board maandelijks te publiceren indicator van dat consumentenvertrouwen, wordt algemeen gezien als een belangrijke barometer voor de ontwikkeling van de particuliere consumptie. Bovendien stegen in maart 2016 de orders voor duurzame economische goederen met slechts 0,8 procent terwijl met een stijging van 1,9 procent was gerekend.
Als de rente laag blijft
Door de hiervoor genoemde tegenvallende economische gegevens, achtten beleggers het niet erg waarschijnlijk dat de Fed het belangrijkste rentetarief erg veel zou verhogen. Het vooruitzicht van een lage
rente verzwakt de Amerikaanse dollar en geeft goud en zilver de wind in de rug.
Zilver heeft veel potentie
Sedert de uitbraak van de financiële crisis in 2008, twijfelden steeds meer beleggers aan het
systeem van papieren geld. Door gigantische schulden en een oneindig toegenomen geldhoeveelheid, kan het welhaast niet anders eindigen dan in een toestand van hyperinflatie, een inflatie die ons financieel vermogen in ernstige mate zal aantasten. Welke waarden zijn in zo’n scenario nog solide?
Welke beleggingssoort bewijst zich als veilige haven? Wel, volgens sommigen is zilver misschien wel de beste manier om zijn vermogen te redden. Veel particuliere beleggers echter, zijn zich nog niet bewust van de enorme potentie van zilver. Juist omdat zilver niet zo bekend is als belegging, biedt het edelmetaal grote kansen. Want zilver wordt veel gebruikt in de economie en geneeskunde en is onmisbaar voor veel toekomstige technologieën.
Prijs van zilver
Blijft de conjunctuur zich in positieve zin ontwikkelen, dan is een toenemende industriële vraag te verwachten die de prijs van zilver enorm op zal drijven. Anderzijds kan er ook prijssteun uitgaan van productiebeperkingen. Door relatief lage zilverprijzen immers, is de winning van zilver voor een aantal mijnen niet langer rendabel. Trouwens, eventuele druk op de prijzen van zilver wordt de laatste jaren ook afgezwakt door een toegenomen belangstelling van ETF-beleggers.
Manipulatie prijs van goud en zilver?
Een aantal grote banken, waaronder Deutsche Bank, HSBC, Scotiabank en UBS, werd in 2014 door enkele future-handelaren voor de rechter gedaagd vanwege vermeende manipulatie van goud- en zilverprijzen. Lange tijd werd van die aantijgingen weinig meer vernomen, totdat aanvang 2016 plotseling het bericht verscheen dat Deutsche Bank een schikking trof in deze zaak. Dat er sprake was van manipulatie van goud- en zilverprijzen, was niet zo verwonderlijk voor beleggers die de bedoelde markten in de afgelopen jaren nauwgezet hebben gevolgd. Voor hen stond altijd al vast dat goud en zilver werden gemanipuleerd. De prijzen anno 2016 zouden daarom veel te laag zijn. In een normale, vrije markt zouden die aanzienlijk hoger moeten liggen. Nu de bal aan het rollen komt en Deutsche Bank bovendien alle medewerking heeft toegezegd om de andere beschuldigde partijen in dit onverkwikkelijke schandaal aan te pakken, kunnen kopers van goud en zilver wel eens goedkoop hun slag slaan.
Lees verder