Zelf je beleggingen beheren: minder kosten, meer rendement
Vrijwel alles in het leven kan je delegeren. Dan ligt het voor de hand om ook een gewichtig thema zoals geld beleggen aan de zorg van anderen over te laten. Een heel armada aan banken, verzekeringsmaatschappijen, financiële adviseurs en vermogensbeheerders staat dagelijks te trappelen om de beste belegging voor je vermogen te zoeken. Maar is het wel zo verstandig om je financiële lot in handen van iemand anders te leggen? Er zijn beslist goede redenen waarom je je beter zelf om je geld kan bekommeren.
Minder kosten, meer rendement
Ervan uitgaande dat je weet wat je doet, kan je op eigen kracht altijd een hoger rendement behalen dan wanneer je je geld toevertrouwt aan een bank of vermogensbeheerder. De reden daarvoor is simpel: adviseurs kosten geld, ongeacht of ze van vlees en bloed zijn of gewoon een aantrekkelijk ogend computeralgoritme. Het spreekt voor zich dat zich niemand belangeloos om jouw spaargeld bekommert. Je kan een financieel adviseur toch moeilijk verwijten dat hij geld vraagt voor zijn inspanningen, toch?
Kosten verlagen je rendement
Moraal van het verhaal: kosten verlagen je rendement. En omdat bij meerjarige beleggingen het effect van samengestelde interest meespeelt, werken kosten dramatisch door op het resultaat naarmate de looptijd van de belegging langer is.
Geldzaken eigen maken geeft zelfvertrouwen
Wie het aandurft om de belegging van zijn vermogen zelf te regelen, maakt zich geldzaken gaandeweg meer eigen. Of het nu om
salarisonderhandelingen (als je werknemer bent) of om de prijsvorming van eigen producten en diensten gaat (als je zelfstandig bent). Je zult er voor jezelf meer uit kunnen halen als je weet hoe geld functioneert.
Rust en kalmte bewaren in hectische beurstijden
Is je 2 jaar oude zoontje ook zo bang als het buiten bliksemt en dondert? En wil hij dan snel op pappa’s arm? Wel, dat is heel gewoon omdat hij (nog) niet begrijpt wat er tijdens een onweer gebeurt. Wat de ontwikkeling van hun financiële (gemoeds)toestand betreft, bevinden zich ook veel volwassenen nog op het niveau van een 2-jarige. Ze willen op de arm worden gehouden en over de bol geaaid als het bliksemt en dondert op de financiële markten. En het hoeft zelfs niet echt te donderen om veel beleggers angst aan te jagen. Het volstaat al als een of andere “beursgoeroe” ergens een vaag vermoeden uit dat er spoedig weer een storm zal opsteken:
- de AEX zal een gigantische koersval doormaken;
- goud zal niet langer de veilige haven zijn, die het ooit was;
- onroerend goed dat als belegging zijn valkuilen heeft.
Wie zich de financiële materie zelf eigen maakt, zal zich door deze en andere onheilsberichten niet langer van zijn stuk laten brengen. Hij blijft kalm, drinkt zijn thee en blijft bij een eenmaal gekozen strategie.
Meer onafhankelijkheid
Afhankelijk van de vraag hoe erg je behoefte aan controle is, kan het je een goed gevoel geven de teugels zelf in handen te houden met betrekking tot je eigen financiën. Want laten we eerlijk wezen, voor veel beleggers is hun beleggingsportefeuille en het geld dat ze er met enige regelmaat instoppen, min of meer een black box. Zijn het wel de beleggingsproducten die je echt nodig hebt? Het punt is: je weet het niet. En om die reden moet je altijd een adviseur raadplegen en om opheldering vragen. Niet zo slim … Wie eigen inzicht heeft in zijn financiën, is veel meer onafhankelijk.
Soms gaan financiële "adviseurs" bewust in de fout
Een door financiële adviseurs regelmatig geuite zorg is dat de doorsnee particuliere belegger in de dichte jungle van de financiële sector, nauwelijks overlevingskans heeft en dus een heldhaftig iemand aan zijn zijde moet hebben die hem een pad door het dichte struikgewas baant. Wie zich moederziel alleen op het pad van vermogensvorming begeeft, wordt ofwel opgegeten door de wilde dieren of trapt nietsvermoedend in een valkuil. Maar praktijk is helaas ook, dat veel van deze zogenaamde “gidsen” hun diensten aanbieden en zich niet alleen voor elke afgelegde meter laten betalen. Ze laten onhandige beleggers liever een paar kostenplichtige rondjes extra laten lopen in plaats van de kortste route naar financieel succes te kiezen.
Een beleggingsportefeuille zelf beheren
Hoewel men vaak het tegendeel beweert, kunnen ook particulieren met succes een beleggingsportefeuille beheren. Maar ze moeten wel bereid zijn om in het begin wat tijd daarin te steken. Open een depot bij een
goedkope online broker en vul dit (bij voorkeur geleidelijk) met solide effecten. Afhankelijk van je risicovoorkeur kunnen dat aandelen of obligaties zijn. Enkele tips in dat verband:
- Mijd beleggingen met verborgen kosten en “open eindjes” waarbij de kosten hoger kunnen uitvallen dan je opbrengsten. Dat geldt met name in tijden van lage rente. Alle beleggingen met het woord "verzekering" erin, mag je in een dergelijke fase gevoegelijk vergeten;
- Laat je geen diversificatiewaanzin aanpraten: Je hebt geen 100 verschillende aandelen nodig. Dat is een mythe die vooral door beleggingsfondsen verspreid wordt, zodat je hun kostenplichtige producten koopt. In een zorgvuldig samengestelde aandelenportefeuille kan je met 10 tot 12 posities volstaan;
- Laat je niet in met “tradingwaanzin”. Veel adviseurs huldigen tegenwoordig het principe dat "buy-and-hold” uit de gratie is en dat je in je portefeuille voortdurend heen en weer moet schuiven om succes te hebben. Maar doorlopend aan- en verkopen maakt doorgaans vooral je broker rijk;
- En als de keuze van effecten je al moeilijk valt, opteer dan voor liquide ETF’s of indexfondsen, waarvan de beheerskosten laag zijn.