Beginnen met beleggen: een korte handleiding

Beleggen wordt gezien als een prima alternatief voor sparen. Met name omdat er hogere rendementen mee te behalen zijn. Er zijn echter wel meer risico's aan verbonden en daarom zijn er een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden indien u besluit te starten met beleggen. Een goede voorbereiding en een duidelijk beleggingsplan zijn essentieel en kunnen ervoor zorgen dat u aanmerkelijk betere resultaten zult behalen op uw beleggingen.

De valkuil voor beginners

U wilt gaan beleggen en u koopt een pakketje met interessante aandelen. Na enige tijd blijken deze het toch niet zo goed te doen als u had gehoopt en u verkoopt ze met verlies. Ergens op internet leest u een 'gouden' tip over een aandeel wat het fantastisch gaat doen, maar u dient wel snel in te stappen anders gaat deze mooie kans aan u voorbij. Vaak worden dit soort tips begeleid door enthousiaste commentaren van reageerders. Na aankoop blijkt echter dat het aandeel bij lange na niet het beloofde rendement oplevert. U hebt inmiddels twee transacties met verlies afgerond en omdat de bank ook nog voor iedere transactie kosten rekent heeft u per saldo een behoorlijk verlies geleden. Dit overkomt vrijwel iedere nieuwe belegger, maar het is eenvoudig te voorkomen.
Met een beleggingsplan kunt u deze valkuil vermijden.

Een beleggingsplan opstellen

Dit klinkt moeilijker dan het is. Neem een vel papier en ga eens aan de keukentafel zitten. Stel uzelf vragen zoals: hoeveel geld kan ik beleggen? Wanneer heb ik dat geld weer nodig? Wat zijn de gevolgen als een belegging fout gaat en ik mijn geld verlies? Waar wil ik in beleggen en waarom? Waar wil ik niet in beleggen en waarom niet? Wat voor rendement verwacht ik? Hoeveel risico wil ik nemen? Schrijf de antwoorden op en u heeft een beleggingsplan. Dit beleggingsplan kan als leidraad dienen bij het samenstellen van uw beleggingsportefeuille.

Een beleggingsrekening openen

Een beleggingsrekening kunt u openen bij uw eigen bank of bij een online beleggingsbank (broker). U kunt via de website van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) controleren of een broker een vergunning heeft. Daarnaast is het van belang om na te gaan welke kosten een bank in rekening brengt. Meestal berekenen banken een vast bedrag per maand (het bewaarloon) en daarnaast een bedrag per transactie. Deze kosten gaan van uw rendement af. Hoe lager deze kosten zijn, hoe beter uw rendement wordt.

Een belegging uitzoeken

Er zijn diverse mogelijkheden om te beleggen. U kunt onder meer beleggen in aandelen, beleggingsfondsen, ETF's, obligaties, grondstoffen, opties of diverse gestructureerde producten. Voor een eerste belegging is het verstandig om een eenvoudig product te kiezen, opties en gestructureerde producten zijn meer geschikt voor ervaren beleggers. Een vuistregel is dat u een product kiest dat past binnen uw beleggingsplan en waarvan u zelf goed begrijpt hoe het is samengesteld. Op internet kunt u veel informatie vinden, zo publiceren beursgenoteerde bedrijven de jaarrekening op hun website en kunt u bij aanbieders van beleggingsfondsen een prospectus downloaden. Indien u als eerste belegging een beleggingsfonds of een ETF kiest, brengt u daarmee automatisch een spreiding aan binnen uw portefeuille. Het wordt in het algemeen aangeraden om uw beleggingen te spreiden, omdat hiermee ook het risico gespreid wordt.

Uw eerste transactie

Het is gebruikelijk om beleggingorders online door te geven, al bieden vrijwel alle brokers ook de mogelijkheid om dit (tegen meerkosten) telefonisch te doen. Met behulp van de ISIN-code kunt u gemakkelijk een specifiek aandeel of beleggingsfonds zoeken. Selecteer uw belegging, geef het aantal in en vul de prijs in die u wilt betalen (u ziet in het orderboek wat de bied- en laatprijzen zijn). U kunt beter niet 'bestens' kopen, want dan heeft u geen controle over de prijs. Verstuur de transactie en wacht totdat de bank een verkoper voor u heeft gevonden. De snelste afhandeling van uw beleggingsorder kunt u verwachten wanneer u uw order tijdens de openingstijden van de betreffende beursplaats doorgeeft, echter u kunt er ook voor kiezen om uw order een aantal dagen te laten staan. Indien er binnen deze periode een verkoper wordt gevonden voor de door u opgegeven prijs, dan zal de order worden uitgevoerd. Wordt er geen verkoper gevonden, dan zal de order komen te vervallen.

Uw portefeuille beheren

Indien een portefeuille is samengesteld op basis van een weloverwogen beleggingsplan, is het niet noodzakelijk om hier dagelijks aandacht aan te geven. Een periodieke evaluatie is echter wel noodzakelijk. Tijdens deze evaluatie kunt u nagaan of de beleggingen voldoen aan uw verwachtingen, of er sprake is van eventuele nieuwe risico's en of uw beleggingen nog passen binnen uw strategie. Door koerswijzigingen kunnen bepaalde beleggingen een te groot of juist te klein deel van uw portefeuille gaan uitmaken. Op basis van de periodieke evaluatie kan uw portefeuille dan weer in evenwicht gebracht worden.
© 2015 - 2024 Johnm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voordeel van een beleggingsfondsVoordeel van een beleggingsfondsBeleggen in een beleggingsfonds kan zeer voordelig zijn. Wat is het grote voordeel van beleggen in een beleggingsfonds e…
Waarom beleggen via beleggingsfondsen?Steeds meer mensen kiezen bij het beleggen voor beleggingsfondsen. Het beleggen via beleggingsfondsen biedt namelijk voo…
Beleggingsfonds kiezen - TipsBeleggingsfonds kiezen - TipsDe Nederlandse belegger kan kiezen uit duizenden beleggingsfondsen. Door het grote aantal fondsen is het lastig om het j…
Jongeren en geld beleggenHeb je je geld een tijdje niet nodig? En kun je wel wat extra geld gebruiken? Dan is beleggen misschien wel wat voor jou…

Beleggen in ETF'sEen ETF (Exchange Traded Fund) is een beleggingsinstrument dat zich in een steeds groter wordende populariteit mag verhe…
De volatiliteit van de Chinese beursDe volatiliteit van de Chinese beursNaast de Amerikaanse aandelenbeurs is de beurs van China (Shanghai) ook één van ’s werelds grootste beurzen. De Chinese…
Johnm (5 artikelen)
Gepubliceerd: 11-08-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.