Gouden bergen in het verschiet

Goud wordt al sinds vroeger in verband gebracht met geld en rijkdom. De reden hiervoor is dat er signalen zijn dat in de 26e eeuw v.Chr. goud al gebruikt werd als betaalmiddel. Goud wordt ook wel gezien als de koning van de metalen. Het werd tot ongeveer 1950 nog regelmatig gebruikt voor munten. Aan de hand van beleggen kan er echter ook worden gespeculeerd op de prijs van goud.

Waar bestaat goud uit?

Goud is, zoals eerder vermeld, een vorm van metaal. Sterker nog, goud valt onder de groep edelmetalen. Er speelt zich een proces af voordat goud gebruikt kan worden. Het moet namelijk gezuiverd worden en voor veel eindproducten is het van zichzelf te zacht. Zo is goud bijvoorbeeld te zacht om als sieraad gebruikt te worden. Om goud toch te kunnen gebruiken als sieraad wordt het gecombineerd met andere producten. In het geval van sieraden wordt goud gemeten in karaat, waarbij de hoogste vorm 24 karaat is. De meest voorkomende vorm van karaat in Nederland ligt tussen de 14 karaat en 22 karaat. Daarbij is goud zeer goed vervormbaar bij kamertemperatuur, wat de mogelijkheid tot bladgoud creëert.

Goud wordt echter voor meer gebruikt dan slechts sieraden of, zoals in het verleden, als betaalmiddel. Het product geleidt stroom erg goed en het is vrijwel roestvrij. Dit maakt het perfect bruikbaar voor de industrie. Zo wordt goud al jaren gebruikt voor schakelaars, als kroon bij de tandarts en voor het maken van papiergeld. Daarbij werd goud vroeger veelvuldig gebruikt voor kunst- en gebruiksvoorwerpen. Denk daarbij aan klokken en kandelaars.

Goudmijnen

Goud komt op allerlei plaatsen in de wereld voor, veelal als sporenelement. Om er geld aan te verdienen zijn er echter grote ophopingen van goud nodig en deze zijn gezocht en gevonden. De grootste hoeveelheden goud worden gevonden in Zuid-Afrika, al zijn er ook enorme mijnen te vinden in de Verenigde Staten, een land dat altijd een rol heeft gespeeld in de verhalen over zoektochten naar goud. Voornamelijk in Nevada en South Dakota zijn bijzonder grote mijnen gevonden.

Voor de verwerking van goud zijn meerdere manieren. Een bekende manier werkt met natriumcanide, een zeer giftige stof. Een andere manier werkt met kwik, ook een stof die niet goed voor je is. Zo heeft de eerste manier een milieuramp veroorzaakt in de buurt van een goudmijn in Colorado. Het is opvallend hoeveel afval er komt kijken bij de verwerking van goud in een relatief klein sieraad. De verwerking van 5 gram 18 karaats goud zorgt al gauw voor 9000 kilogram afval.

Als een mijn volledig op is, dan wordt dit een uitgeputte mijn genoemd. In de geschiedenis zorgden de goudmijnen overal over de wereld voor emigranten. Deze emigranten verlieten hun eigen dorp of stad om geld te gaan verdienen door goud te vinden. Hier zijn ook allerlei boeken en films op gebaseerd.

Goud op de beurs

Nu wordt het woord goudmijn vaak gebruikt om een kans op de markt aan te duiden. Het ontdekken van een manier om ineens veel geld te gaan verdienen, door op de juiste manier iets aan te pakken. Daarbij kan er tegenwoordig nog steeds geld worden verdiend aan goud. Het handelen in goud om precies te zijn. De mogelijkheid bestaat om te beleggen in grondstoffen. Beleggen kan dus ook in goud. Dit kan vanuit huis of waar dan ook. Men koopt dan ounces goud. De prijs per ounce verschilt per dag.

Goud wordt over het algemeen uitgedrukt in Amerikaanse dollars per ‘troy ounce’. Anno 1985 was er een record: er werd maar liefst 887 dollar betaald per eenheid. In 2011 werd dit record enorm verhoogd door een prijs van 1900 dollar. Tien jaar daarvoor was er echter één van de laagste punten in de geschiedenis van het beleggen waarbij maar 254 dollar werd betaald voor één ounce. In het geval van goud is het moeilijk om te voorspellen of de prijs gaat stijgen of dalen, aangezien het om het verband tussen vraag en aanbod draait.
© 2015 - 2024 Belegger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld voor je gouden sieradenGeld voor je gouden sieradenGoud is op dit moment een populaire middel om je geld in te beleggen. Andersom is er ook veel vraag naar goud en kun je…
Het inruilen van (oud) goudHet inruilen van (oud) goudHeb je thuis nog wat goud liggen? Een erfenis missschien, of wat sieraden die je niet meer gebruikt? Hier wat tips die j…
Goud en gouden sieraden verkopenGoud en gouden sieraden verkopenCash geld krijgen voor gouden sieraden is eenvoudig, er is niets moeilijks aan en dat maakt goud interessant. Maar wat i…
Hoe herken je echt goud?Hoe herken je echt goud?Het onderscheid tussen nepgoud en echt goud is moeilijk te zien. Toch zijn er enkele eenvoudige manieren om er achter te…

Zilver op de marktZilver op de marktZilver, ofwel ‘poor man’s gold’, is een edelmetaal dat ver voor onze jaartelling werd gebruikt als betaalmiddel. Dit ede…
Beleggen: hoe werkt een optie?Beleggen: hoe werkt een optie?Opties zijn zeer interessante beleggingsinstrumenten. Door te beleggen in opties kan je uiteraard winst maken wanneer de…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia. https://nl.wikipedia.org/wiki/Goud. Bezocht op 02-09-2015.
  • Wikipedia. https://nl.wikipedia.org/wiki/Goudmijn. Bezocht op 02-09-2015.
Belegger (50 artikelen)
Gepubliceerd: 23-09-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.