Beleggen in Afrikaanse obligaties

Beleggen in Afrikaanse obligaties Afrikaanse staatsobligaties kunnen een aantrekkelijke investering zijn voor westerse beleggers vanwege de hoge rente. De Afrikaanse landen hebben de staatsobligaties ook ontdekt als middel om geld te lenen buiten buitenlandse donoren en regeringen om. Deze stellen in hun ogen allemaal vervelende eisen. De economische groei in de verschillende Afrikaanse landen ligt erg hoog. Tegelijkertijd is de kans op nieuwe conflicten en (burger)oorlogen in veel landen nog steeds erg groot. Dat maakt de Afrikaanse staatsobligaties ook een relatief risicovolle belegging. Afrikaanse staatsobligaties worden steeds populairder onder beleggers. Dat komt omdat er onder andere op andere beleggingen steeds minder rendement valt te halen. De reden daarvoor is vooral dat de Europese Centrale Bank en Amerikaanse Federal Reserve beiden de rente fors hebben verlaagd en veel geld bij zijn gaan drukken. Als gevolg daarvan zijn de rentes op de meeste spaarrekeningen tot onder de een procent gedaald. Kort na de uitbraak van de Kredietcrisis waren vooral de staatsobligaties van de verschillende Europese landen erg populair. Beleggers schreven massaal in op de obligaties van onder andere Duitsland en Nederland. Het gevolg van de massale vraag was dat de rente enorm daalde. Soms ontvangen beleggers zelfs een negatieve rente over hun investering. Zij kiezen daarvoor omdat hun geld dan tenminste veilig is.

Economische groei in Afrika

Het rendement op veel andere investeringen is ook laag of de belegging is zeer risicovol. Beleggers zijn op hun zoektocht naar een hoger rendement uitgekomen bij verschillende Afrikaanse landen. De economie begon na het jaar 2000 te groeien en dat ging steeds sneller. Vanaf 2005 groeide de Afrikaanse economie jaarlijks met meer dan 5 procent. Het groeipercentage ligt bij verschillende landen op 8 procent. Afrika komt van ver, dus dit betekent niet dat alle problemen meteen zijn opgelost, maar het is wel een stap in de goede richting. Bovendien zijn verschillende Afrikaanse landen, zoals Nigeria en Angela, rijk aan grondstoffen. Dat geeft veel investeerders genoeg vertrouwen om te beleggen in staatsobligaties van verschillende Afrikaanse landen.

Geen bemoeienis

Veel Afrikaanse landen hebben de staatsobligaties ook ontdekt als manier om op korte termijn geld binnen te krijgen. Veel Afrikaanse landen kampen namelijk met grote overheidstekorten. De enige manier om via leningen veel geld binnen te krijgen was doorgaans door een lening bij het Internationaal Monetair Fonds aan te vragen. Het IMF stelde echter allerlei voorwaarden aan een lening, zoals een hervorming van de economie en het tegengaan van de corruptie. Ook andere internationale donoren stellen allerlei voorwaarden aan een lening.

Lage rente

De rente op staatsobligaties voor de Afrikaanse landen is relatief laag, terwijl het voor westerse beleggers juist een aantrekkelijke investering was. Rwanda betaalde een rente van 6,875 procent over een obligatie met een looptijd van tien jaar. Voor Ghana lag de rente zelfs op 5,4 procent. In totaal hebben elf verschillende landen ongeveer 15 miljard euro aan fondsen binnen gehaald. Tegelijkertijd gelden de obligaties nog steeds wel als een relatief risicovolle belegging. In de Afrikaanse landen die obligaties uitzetten is de situatie relatief stabiel, maar de geschiedenis van Afrika leert ook dat een oorlog makkelijk en snel kan uitbreken. Verder moeten de obligaties in dollars worden terugbetaald. Het is ook risico dat de lokale munt van bepaalde landen hard onderuit gaat, waardoor het voor hun opeens veel meer kost om de obligaties terug te betalen. Beleggers kunnen in dat geval fluiten naar hun geld.

Hoe kan ik beleggen in Afrikaanse obligaties?

In principe heeft iemand die wil beleggen in Afrikaanse staatsobligaties alleen een beleggingsrekening nodig bij een grote Nederlandse bank. Verschillende Nederlandse banken, zoals de ING Bank, de Rabobank, ABN Amro en SNB Bank, bieden deze mogelijkheid. Ook is het mogelijk om in beleggingsfondsen te beleggen, zodat de risico's over verschillende landen worden gespreid.
© 2015 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in staatsobligatiesBeleggen in staatsobligatiesEen staatsobligatie is een obligatie die wordt uitgeven door de overheid om de staatsschuld te dekken. De obligaties in…
De gevaren van het beleggen in staatsobligatiesDe gevaren van het beleggen in staatsobligatiesStaatsobligaties zijn een populair product om in te beleggen. Ze gelden als een veilige belegging roerige tijden. Veel a…
Beleggen in vastgoed: risico's en rendementBeleggen in vastgoed: risico's en rendementOnroerend goed heeft vaak nogal een saai imago. Niet veel beleggers hebben dan ook - behalve dan eventueel hun eigen hui…
Koop en verkoop van Indiase staatsobligatiesKoop en verkoop van Indiase staatsobligatiesMet het kopen en verkopen van Indiase staatsobligaties kan er goed geld worden verdiend. De staatsobligaties van het Azi…

Hoe rentegevoelig zijn obligaties?Hoe rentegevoelig zijn obligaties?Obligaties zijn rentegevoelig. Wijzigt de marktrente gedurende de looptijd van een obligatie, dan werkt dat door in de k…
Profiteren van een zwakke euroProfiteren van een zwakke euroBij een zwakke euro kunnen beleggers goede zaken doen. Als ze ervan uitgaan dat de wisselkoers op korte termijn niet ste…
Bronnen en referenties
  • http://www.volkskrant.nl/dossier-archief/afrikaanse-landen-vallen-voor-obligaties~a3457114/
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 19-12-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.