Beleggen in staatsobligaties

Beleggen in staatsobligaties Een staatsobligatie is een obligatie die wordt uitgeven door de overheid om de staatsschuld te dekken. De obligaties in Nederland worden uitgegeven door het Agentschap van het ministerie van Financiën. Deze is gevestigd in Amsterdam. Er worden zowel kortlopende als langlopende leningen uitgegeven. De obligaties worden enkele keren per jaar uitgeschreven waarna bedrijven en particulieren vervolgens de mogelijkheid krijgen om daar op in te schrijven.

Staatsobligaties

Er zijn verschillende manieren waarop deze staatsobligaties worden uitgegeven. Het eerste systeem is het toonbanksysteem. Beleggers kunnen dan tegen een van te voren afgesproken prijs inschrijven. Wanneer er meer belangstelling is dan kan het Agentschap de prijs verhogen. Als er meer vraag is dan zal er ook minder rendement over een aandeel worden gegeven. Dit komt omdat de staat zich dat kan veroorloven. Er wordt wel altijd rekening gehouden met de rente van obligaties die eerder zijn uitgegeven zodat de prijzen niet te veel verschillen.

Tendersysteem

De tweede manier waarop staatsobligaties worden uitgeschreven is in het tendersysteem. In dit systeem maakt het Agentschap bekend tegen welke rente er geleend kan worden, maar de koers van de uitgifte van de lening wordt pas na afloop van de inschrijving definitief vastgelegd. Beleggers kunnen laten weten wat de hoogste koers is waartegen ze willen lenen. Hoe hoger de rente is, des te hoger is de koers waar ze tegen zouden willen lenen.

Uitgiftekoers

Een lage uitgiftekoers betekent dat er meer geld binnenkomt, maar dat de lening voor de staat wel duurder is. Na afloop van de looptijd krijgt de belegger zijn geld en de daarover gegeven rente terug. Op het moment met de kredietcrisis is het voor de verschillende overheden heel lastig om genoeg geld binnen te krijgen via staatsobligaties. De vraag ernaar is wel toegenomen omdat staatsobligaties worden gezien als veilig. De overheid kan het namelijk niet maken om hun schuld niet terug te betalen. Maar met alle reddingsplannen hebben de verschillende overheden vele miljarden nodig en er is een stuk minder kapitaal op de markt aanwezig dan voorheen. Ook banken hebben veel minder geld om te investeren in staatsobligaties.

China en de Verenigde Staten

In de Verenigde Staten worden veel staatsobligaties gekocht door China, maar China heeft ook te maken met de gevolgen van de crisis en heeft aangekondigd meer in de eigen economie te willen investeren. Bovendien wil de Amerikaanse overheid niet te veel afhankelijk worden van China. China's macht neemt namelijk toe naarmate zij meer Amerikaanse staatsobligaties zij hebben, omdat ze hiermee invloed kunnen uitoefenen op de Amerikaanse economie. Als China haar staatsobligaties van de hand zou doen, dan stort de Amerikaanse economie in.

Afrikaanse staatsobligaties

Ongeveer vanaf 2014 worden de staatsobligaties van verschillende Afrikaanse landen, zoals Ghana, Nigeria en Oeganda, ook gezien als interessante investering. Dat komt omdat de Afrikaanse economie snel aan het aantrekken is. Tegelijkertijd zijn de risico's van deze obligaties nog steeds relatief groot, omdat Afrika een instabiel continent blijft.
© 2009 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is beleggen in obligaties veilig?Wanneer er veel onrust op de aandelenmarkt heerst, zullen de meeste mensen niets met beleggen te maken willen hebben van…
Obligatielening afsluitenObligatielening afsluitenDe obligatielening is een lening die voor de langere termijn wordt afgesloten. Meestal is het de overheid die obligaties…
De gevaren van het beleggen in staatsobligatiesDe gevaren van het beleggen in staatsobligatiesStaatsobligaties zijn een populair product om in te beleggen. Ze gelden als een veilige belegging roerige tijden. Veel a…
Staatsobligaties: betekenis, waarde en mogelijkhedenStaatsobligaties: betekenis, waarde en mogelijkhedenStaatsobligaties worden vaak genoemd als veilig alternatief voor het beleggen in aandelen van bedrijven. Toch zijn deze…

Beleggingskansen in Bulgarijemijn kijk opBeleggingskansen in BulgarijeSinds Bulgarije in 2007 is toegetreden tot de EU, ontwikkelt het land zich gestaag en is het een interessant land geword…
Obligaties voor veilig sparen met hoog rendementObligaties voor veilig sparen met hoog rendementVeilig obligaties kopen als belegging is erg aantrekkelijk, maar welke soort obligatie koopt u dan en wat zijn de kenmer…
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 15-11-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.