De gevaren van het beleggen in staatsobligaties

De gevaren van het beleggen in staatsobligaties Staatsobligaties zijn een populair product om in te beleggen. Ze gelden als een veilige belegging roerige tijden. Veel aandeelhouders en beleggers nemen op de beurs hun toevlucht tot de obligaties. Dat komt omdat de staatsobligaties worden uitgegeven door overheden. Overheden kunnen weliswaar failliet gaan, tegelijkertijd gebeurd dat hoogst zelden. Vooral na de uitbraak van de Kredietcrisis werden staatsobligaties een populair product. Toen de enorme bubbel rondom de huizenmarkt en hypotheken is barstte en de Kredietcris uitbrak waren de gevolgen daarvan groot. Op de beurs werden weinig fondsen nog als veilig gezien en daarom kochten beleggers en investeerder massaal staatsobligaties op. Volgens de Franse bank Société is daardoor een nieuwe zeepbel aan het ontstaan die op een gegeven moment ook uit elkaar zal barsten. Vermogensbeheerder Pimco sloot zich aan bij deze constatering van de bank uit Frankrijk. Die voorspellingen zijn niet uitgekomen en tegelijkertijd geven ze wel aan dat er bepaalde risico's verbonden zijn aan het beleggen in staatsobligaties.

Winst op staatsobligaties

Veel beleggers kopen staatsobligaties omdat deze als veilig te boek staan. Onder andere Amerikaanse obligaties zijn erg populair. Maar doordat de vraag zo enorm toeneemt is de prijs aan het afnemen en is het rendement op deze obligaties een stuk kleiner. Het rendement staat op ongeveer hetzelfde niveau als de inflatie. In termen van koopkracht heeft deze belegging dus nauwelijks zin omdat het de waarde niet vermeerderd. Beleggers nemen dus genoegen met bijna geen winst. In veel gevallen is het verstandiger om te kijken hoe hoog de spaarrente is, omdat daar mogelijk een groter rendement mee te behalen is.

Belgische staatsobligaties

Belgische staatsobligaties waren bijvoorbeeld altijd redelijk winstgevend. Het gemiddelde rendement stond de laatste tien jaar op bijna vierenhalf procent. Rond 2015 daalde de rente echter na ongeveer een half procent. Over een langere periode lijkt het dus wel een veilige, maar zeker geen hele winstgevende belegging. Voor Duitse en Nederlandse staatsobligaties gold dat de rente zelfs nog een stuk lager stond. De inflatie lag hoger dan de rente op de staatsobligaties, waardoor het belegde geld eigenlijk minder waard werd.

Aanbod en vraag

Wat er nu gebeurd is dat overheden massaal bezig zijn met het uitschrijven van schuldpapieren. Dan doen ze om genoeg bij elkaar te krijgen voor reddingsplannen voor de grote banken en voor stimuleringsprogramma's om de economie weer aan de praat te krijgen. Doordat het aanbod toeneemt kunnen investeerders hogere vergoedingen eisen en dat betekent dat hogere rendementen, maar meteen ook een daling van de waarde.

Een land failliet

Verder bestaat het risico dat een overheid failliet gaat. Op het hoogtepunt van de Eurocrisis hielden veel beleggers er rekening mee dat Griekenland, en wellicht ook landen als Spanje en Italië, niet genoeg geld meer hadden om schulden af te lossen. In dat geval waren beleggers hun geld massaal kwijt geweest.
© 2009 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is beleggen in obligaties veilig?Wanneer er veel onrust op de aandelenmarkt heerst, zullen de meeste mensen niets met beleggen te maken willen hebben van…
Staatsobligaties: betekenis, waarde en mogelijkhedenStaatsobligaties: betekenis, waarde en mogelijkhedenStaatsobligaties worden vaak genoemd als veilig alternatief voor het beleggen in aandelen van bedrijven. Toch zijn deze…
Beleggen met risicospreidingBeleggen met risicospreidingVoor veel beleggers is het interessant om voor een beleggingsfonds te kiezen, omdat er zo een betere risicospreiding ger…
Slim beleggen in aandelen en obligaties + verschillen (info)Beleggen, ongeveer de helft van onze bevolking belegt. Je kan belegen in verschillende dingen, zo zijn er obligaties en…

De kracht van obligatiesEen obligatie is een lening, uitgegeven door een onderneming of door de staat met een bepaalde looptijd. Veel mensen ver…
Cursus beleggenCursus beleggenVeel mensen die gaan beleggen weten niet goed waar ze aan beginnen. Daarom is het aan te raden op een cursus beleggen te…
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 19-12-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.