Als de rente laag is en aandelen niet zonder risico zijn

Als de rente laag is en aandelen niet zonder risico zijn Als de spaarrente laag is en aandelen niet zonder risico zijn, vragen zich mensen steeds meer af: "waar kan ik mijn spaargeld in hemelsnaam nu nog in beleggen?” Wie echter zijn aandelen voldoende spreidt en verschillende landen en meerdere sectoren in zijn depot heeft, kan de risico's minimaliseren. Maar als particuliere belegger stoot je dan al gauw op grenzen: het beschikbare budget volstaat doorgaans niet om voldoende variatie aan te brengen. Wie een eigen pensioenvoorziening of vermogen willen opbouwen, kan daarom baat hebben bij een goed gespreid aandelenfonds. Overigens hebben particuliere beleggers anno 2018 ook de vakantiewoning als lucratieve belegging ontdekt, met rendementen die schommelen tussen 3 en 8 procent. Ook particulieren met een relatief klein vermogen, stappen in. In plaats van je spaargeld nagenoeg renteloos bij de bank te stallen, koop je er beter een vakantiehuisje van.

Leren leven met lage rente voor spaartegoeden

Bankklanten zullen waarschijnlijk voor langere tijd moeten leven met lage spaarrentes. Door de opeenvolgende renteverlagingen van de Europese Centrale Bank (ECB) is de rente op spaarrekeningen sterk verminderd en dat betekent voor spaarders een lager rendement. Dat voert al snel partijen met minder serieuze aanbiedingen ten tonele, waarschuwen consumentenorganisaties. Veel consumenten zijn oprecht bezorgd over hun oudedagsvoorziening en vermogensopbouw. De verleiding is dan ook groot voor niet-gereglementeerde financiële producten met goed klinkende beloften. Maar waar krijg je tegenwoordig nog waar (lees rendement) voor je geld? Een goed alternatief bij aanhoudend lage rente, zijn aandelenfondsen.

Wat zijn eigenlijk beleggingsfondsen?

Een beleggingsfonds is een vorm van geldbelegging die ook geschikt is voor beginnende beleggers met een klein budget. Er zijn al spaarplannen vanaf 25 euro per maand.

Hoe het werkt

Als kleine spaarder stort je (periodiek) geld in een grote pot en krijgt daarvoor aandelen in een beleggingsfonds. Fondsbeheerders beleggen het geld in bepaalde sectoren aan de beurs. Dat kunnen Nederlandse of internationale beursgenoteerde aandelen zijn, maar ook obligaties, vastgoed of grondstoffen zoals goud of ruwe olie. Wie in een fonds deelneemt, heeft wel een depot nodig waarin de fondsen worden beheerd. Dit kost extra geld bij de meeste banken.

Hoe kleine beleggers profiteren van risicospreiding

De belegger die deelneemt in een aandelenfonds koopt aandelen van een fonds in een hem passende orde van grootte. Dat is al mogelijk met kleine bedragen, vaak zelfs via maandelijkse spaarplannen. Het fonds op zijn beurt belegt in aandelen over de gehele wereld of stelt een depot samen dat een kopie is van een belangrijke aandelenindex. De belegger kan op die manier ook met een minimale investering deelnemen in tientallen of zelfs honderden verschillende aandelen. Daardoor profiteren ook kleine beleggers van risicospreiding.

Profiteren van expertise en ervaring fondsbeheerders

Een ander voordeel van een aandelenfonds ten opzichte van een zelf samengestelde portefeuille, is dat beleggers zich niet zelf hoeven bezig te houden met de selectie van individuele aandelen. Want het vinden van de juiste aandelen voor een eigen depot kan tijdrovend en moeilijk zijn. Wie fondsaandelen koopt, laat deze veeleisende arbeid aan de fondsbeheerders over die de nodige expertise en ervaring hebben. Daarmee kan een goed gespreid aandelenfonds een interessant alternatief zijn voor beleggers die niet over hoge bedragen beschikken of onvoldoende tijd hebben om zelf de juiste aandelen te selecteren.

Ook aandelenfondsen bieden geen absolute bescherming tegen risico's

Uiteraard kunnen ook aandelenfondsen met ver doorgevoerde spreiding geen absolute bescherming bieden tegen beleggingsrisico's zoals waardeschommelingen, koersverliezen of valutarisico's. Zoek daarom ten alle tijde in de beleggersinformatie naar details over de mogelijke risico's van het fonds.

Fondssparen, bruikbaar alternatief voor traditionele vormen van sparen

Veel consumenten vragen zich af of traditionele vormen van sparen nog zin hebben zijn nu de spaarrente onder de 1 à 2 procent duikt. Of is deelname in een aandelenfonds wellicht een bruikbaar alternatief om meer uit je spaargeld te halen. De term “investmentfund” mag dan klinken als ingewikkeld beursjargon voor grote beleggers, het is dat echter zeer zeker niet. Een kleine investering door spaarders, kan al volstaan voor een aantrekkelijk rendement.
© 2015 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen met risicospreidingBeleggen met risicospreidingVoor veel beleggers is het interessant om voor een beleggingsfonds te kiezen, omdat er zo een betere risicospreiding ger…
Wat zijn indexfondsen?Wat zijn indexfondsen? Wat zijn de voordelen en nadelen van indexfondsen en welke risico’s brengen deze beleggingsproduc…
ASN doelbeleggen: beleggen en sparenASN doelbeleggen: beleggen en sparenASN bank doelbeleggen maakt een slimme combinatie van sparen en beleggen mogelijk waardoor u een hoger rendement kunt be…
Lening met vaste renteLening met vaste renteEr zijn twee soorten leningen: leningen met een variabele rente en met een vaste rente. In dit artikel wordt de lening m…

Dividend als alternatief voor spaarrente?Dividend als alternatief voor spaarrente?Veel aandeelhouders verheugden zich aanvang 2015 wereldwijd weer op recorddividenden bij bedrijven. Dividend op aandelen…
Spaargeld investeren in een tweede huisSpaargeld investeren in een tweede huisIn tijden met lage spaarrentes is het interessant om te kiezen voor alternatieve manieren om rendement te maken op je sp…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
  • Bijdrage Dagblad De Limburger van 22 september 2018: "Vakantiehuis als belegging"
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 23-09-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.