Spaargeld investeren in een tweede huis
In tijden met lage spaarrentes is het interessant om te kiezen voor alternatieve manieren om rendement te maken op je spaargeld. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het beleggen in aandelen of in goud, maar je moet wel rekening houden met de risico’s. Veiligere alternatieven kunnen een spaardeposito zijn of beleggen in obligaties. Het kopen van een tweede huis kan ook een manier zijn om een hoog rendement te maken, maar let ook hierbij op de risico’s.
Als je door te beleggen het rendement op een spaarrekening wilt overtreffen, moet je risico’s nemen. Een hoog risico betekent vaak een kans op een hoog rendement, maar je loopt ook het risico om tegen een negatief rendement aan te lopen. Door een deel van je spaargeld te gebruiken om een vakantiehuis te kopen neem je een aanzienlijk risico. Er komen namelijk vaste lasten uit voort en je loopt het risico dat de verkoopwaarde van het huis zakt. Eigenaren met de intentie om het huis te verhuren kunnen tegen het probleem aanlopen dat er te weinig belangstelling is voor het huis.
De risico’s zijn een stuk beperkter wanneer het huis gekocht is met de gedachte om er hoofdzakelijk zelf gebruik van te maken. In dat geval is het meer een manier om de kwaliteit van het leven te verbeteren.
Motivatie om een tweede huis te kopen
Uit een poll van belangenorganisatie Mondi blijkt dat 48,3% van de ondervraagde kopers van een tweede huis het huis gekocht hebben om er voornamelijk zelf gebruik van te maken. Van de ondervraagde kopers zag 21,7% het aangekochte tweede huis als een beleggingsobject. Ze willen profiteren van het verhuurrendement en de waardestijging van het huis.
Tweede huis kopen voor de verhuur of voor eigen gebruik
In de crisisjaren tussen 2008 en 2014 zijn de huizenprijzen hard onderuit gegaan. Ook in de vakantieoorden in Spanje en Portugal zijn de prijzen van de vroeger populaire beleggingsobjecten flink gedaald. Hieruit blijkt dat het zeker niet zonder risico’s is. Het maakt een groot verschil of je een huis koopt als investering of om er hoofdzakelijk zelf gebruik van te maken. Koop je een huis als beleggingsobject? Besef je dan goed dat je zware financiële risico’s loopt.
Is in een tweede huis geïnvesteerde kapitaal fiscaal belast?
De eigen woning valt samen met het inkomen in box één van ons belastingstelsel. Hierdoor kan de betaalde hypotheekrente voor de eigen woning fiscaal worden afgetrokken van het inkomen. Een overwaarde in het huis wordt niet belast. Een tweede woning valt in box drie van het belastingstelsel. Hierdoor is eventuele betaalde hypotheekrente niet aftrekbaar. Het in de tweede huis geïnvesteerde kapitaal wordt gelijkgesteld met spaargeld en wordt ook als zo danig belast. Een eventuele afgesloten lening wordt weer afgetrokken van de waarde van de tweede woning. Mogelijk niet de volledige schuld, in verband met de schulddrempel die geldt voor box drie.
Er zelf van genieten en een goed jaarlijks rendement
Ideaal is om zelf optimaal te genieten van de tweede woning en daarnaast nog inkomsten te genereren door het huis te verhuren. Dit is zeer goed mogelijk, maar het is wel de vraag in hoeverre het gaat lukken om met de huuropbrengsten voldoende rendement te maken om de kosten te dragen en om ook nog een rendement te maken op het geïnvesteerde bedrag. Houd hier rekening mee bij een dergelijke grote investering.