Tips voor het kiezen van een online beleggingsbank

Tips voor het kiezen van een online beleggingsbank Voordat men begint met beleggen is het kiezen van een beleggingsrekening een essentiële stap. Met de introductie van het online beleggen door Alex Vermogensbank in 1999 werd de transactietijd significant verkort. Sindsdien zijn er een groot aantal geduchte concurrenten opgericht. Met de introductie van een online broker (‘effectenmakelaar’) voor particulieren bieden een aantal van de grootbanken (ING, Rabobank en ABN-AMRO) en minder grote banken (bijvoorbeeld Binck, Alex en Lynx) een verscheidenheid aan financiële producten aan waarin men kan beleggen. De keuze kan, gezien de verscheidenheid van het aanbod en de afwezigheid van overzicht, een lastige puzzel vormen.

Inhoudsopgave


Wat doet een online broker?

Een broker handelt online voor zijn klant op bepaalde markten, in essentie vergelijkbaar met een supermarkt die zijn producten bij de groothandel aanschaft en in de supermarkt aan de klanten verkoopt. De winst wordt met name verdient door commissie in de vorm van transactiekosten, vaak bestaan deze uit een basisprijs met meestal een extra percentage. Een tweede manier voor de broker om geld te verdienen is op basis van rente. Terwijl geld dat niet in aandelen geïnvesteerd is wel op de bank staat, wordt hier frequent voor de klant geen rente uitgekeerd. Met dit geld is het voor een bank mogelijk om geld te verdienen. Andere vormen van inkomen voor de bank zijn het rekenen van rente over geld dat men schuldig is aan de bank en het rekenen van zogenaamde beheerderskosten.

Discountbrokers versus vermogensbeheer

Grofweg kan men twee soorten online brokers onderscheiden, namelijk als ene uiterste de voornamelijk op vermogensbeheer georiënteerde banken en anderzijds de zogenaamde discountbrokers. Een groot deel van de discountbrokers bieden zeer beperkte vormen van vermogensbeheer maar wel effectenhandel tegen zeer scherpe prijzen. Dit in contrast met vermogensbeheer, waarbij sprake is van het inhoudelijk mee denken over een plan. Desalniettemin zijn er een toenemend aantal discount brokers met uitstekende informatievoorziening betreffende bepaalde markten en zijn er een aantal vermogensbeheerders met relatief lage transactiekosten.

Het productaanbod

Ten eerste is het van belang een goed zicht te hebben op de voorkeur van financiële producten te hebben waarin men wil handelen. De verhandelbare rechten die een financiële waarde vertegenwoordigen, meestal op een beurs, noemt men effecten. Voorbeelden hiervan zijn:
  • Aandelen: Waardepapier met rechten ten aanzien van een vennootschap
  • Opties: Het recht om een bepaald goed/aandeel binnen een bepaald termijn te kopen/verkopen
  • Obligaties: Verhandelbaar schuldbewijs betreffende een lening van de overheid/ een bedrijf of instelling
  • Derivaten: Allerlei soorten afgeleide producten gerelateerd aan de aan- of verkoop van bepaalde producten, zoals bijvoorbeeld aandelen maar ook bijvoorbeeld grondstoffen, edelmetalen
Een andere beoordeling over het productaanbod is de mate van bereikbaarheid van exotische markten zoals bijvoorbeeld de Hong Kong stock exchange of pink sheets. Indien de gewenste markten met het huidige Nederlandse aanbod niet bereikbaar zijn, is een de keuze voor een buitenlandse online broker wellicht beter.

De transactiekosten

De transactiekosten zijn voornamelijk afhankelijk van de beleggingsstijl. Er zijn een aantal essentiële vragen die men zich vooraf kan stellen om een idee te vormen van de eigen beleggingsstijl. Op basis hiervan kan men vaak met de door de broker geleverde gegevens de jaarlijkse kosten in kaart brengen.

Gedurende wat voor termijn wil men beleggen en met welke frequentie?

Belangrijke factoren zijn het termijn van beleggen (beleggingshorizon) en de frequentie van beleggen. Men kan bijvoorbeeld streven naar het opbouwen van pensioen middels het beleggen in de index, met twee maal per jaar een aankoop. Het andere uiterste is de zogenaamde daghandel, waarbij men soms tientallen malen per dag bijvoorbeeld een derivaat aan- en verkoopt. Bij het vaak uitvoeren van transacties zijn lage transactiekosten belangrijk. Dit in contrast met een relatief laag aantal transacties, op dat moment spelen beheerskosten een belangrijkere rol.

De grootte van de orders

Een andere factor is de grootte van de orders. Hoe kleiner het bedrag per transactie, hoe relatief groter de veelgerekende basiskosten van een transactie een rol zullen spelen. Bij transacties met relatief grote bedragen wordt juist vaak een procentuele korting gegeven. Daarnaast verwachten bepaalde beleggingsbanken een minimale initiële inleg.

Verborgen kosten

Bij het online beleggen is vaak sprake van een aantal niet direct zichtbare kosten die wel degelijk effect hebben op het rendement. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld het omrekenen van de ene valuta (bijvoorbeeld dollars) in de andere valuta (euro’s). Wanneer een dollarrekening bijvoorbeeld geen optie is, worden deze kosten na elke aan- en verkoop van Amerikaanse aandelen berekend. Een ander voorbeeld zijn de kosten van het deelnemen aan een emissie en over het uitbetalen van dividend. Het is verstandig hiervan vooraf een beeld te vormen om nare verrassingen te voorkomen. Een andere kostenpost is de rente die wordt betaalt op het moment dat er sprake is van schuld, deze kan interbancair aanzienlijk verschillen.

Klantenservice

Een belangrijke factor vormt de klantenservice. Soms kan het de moeite lonen om zich vooraf te verdiepen in de geleverde service van bepaalde banken met beleggingsproducten. Bijvoorbeeld de coulance betreffende een onopzettelijke fout van een klant of een mogelijke vergoeding voor geleden schade tijdens de uitval van een website.

Twijfel?

Bij twijfel kan men bij veel online brokers eerst een periode met een simulatie proef draaien. Op deze manier kan men erachter komen of het platform bevalt en de broker aan de andere wensen voldoet. Wees voorzichtig met het betrekken van een eenmalige bonus (bijvoorbeeld in de vorm van een bepaald bedrag aan gratis transactiekosten) bij het maken van een keuze, soms is men door deze keuze op de langere termijn uiteindelijk duurder uit.

Welke brokers bestaan er in Nederland?

De banken die momenteel een effectenrekening aanbieden zijn ondermeer: ABN AMRO, Alex Vermogensbeheer, Binck, de Giro, ING, Plus500, Lynx, SNS bank, de Rabobank, Robeco, Tradzster en Fortomorrow. Een groot aantal van de kleinere, specifiek op beleggers gerichte banken, zijn vaak dochterondernemingen van grotere (Amerikaanse) banken. Meer informatie over deze banken en de risico's van beleggen in het algemeen is beschikbaar via de site van Autoriteit Financiële Markten.

Disclaimer: Auteur kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. 
© 2015 - 2024 Grimfandango, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop beleggen - goedkoopste online brokerGoedkoop beleggen - goedkoopste online brokerGoedkoop online beleggen met weinig transactiekosten doet u vooral zelf online en via de goedkoopste broker. Vaak zijn e…
Gratis beleggen met Flatex onlineGratis beleggen met Flatex onlineGratis beleggen kan, u betaalt geen transactiekosten en geen service fees. Wie bij grootbanken belegt, maar ook bij een…
Goedkoop beleggen via LynxGoedkoop beleggen via LynxU kunt goedkoop online beleggen in 2022 via de goedkope broker Lynx, profiteer van de voordelen. Zo kunt u kiezen voor g…
DeGiro: goedkoop beleggen, ook voor uw pensioenDeGiro: goedkoop beleggen, ook voor uw pensioenVia DeGiro beleggen is vaak extra goedkoop vanwege de lage tarieven, ook via een pensioenrekening voor uw pensioen. Dit…

Verschillende vormen van beleggen in goudVerschillende vormen van beleggen in goudGoud is gedurende de afgelopen millennia een relatief waardevast metaal gebleven. Al sinds meer dan 3000 jaar voor Chris…
Beleggen in ETF's of trackersBeleggen in ETF's of trackersETF's, voluit Exchange Traded Funds worden in het Nederlands meestal aangegeven als trackers of indextrackers. Zoals de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Katrina.Tuliao, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • http://www.z24.nl/ondernemen/keuze-online-beleggingsbank-is-ingewikkelde-puzzel
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Broker
  • Filippijnse stock plaatje: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d7/Philippine-stock-market-board.jpg
  • Het Financieele Dagblad 2014: Wisselen van broker loont meer dan ooit
  • www.afm.nl
Grimfandango (52 artikelen)
Gepubliceerd: 21-01-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.