Beleggen in ETF's of trackers

Beleggen in ETF's of trackers ETF's, voluit Exchange Traded Funds worden in het Nederlands meestal aangegeven als trackers of indextrackers. Zoals de naam al doet vermoeden, volgen de ETF's de index van een onderliggende markt. Door gebruik te maken van trackers, koopt u eigenlijk een complete onderliggende markt. Hierdoor is het mogelijk om met slechts één product een grote spreiding aan te brengen in uw portefeuille. Beleggen in trackers is een vrij veilige en transparante methode van beleggen en is daardoor ook zeer geschikt voor de minder ervaren of beginnende belegger.

Wat zijn Exchange Traded Funds?

ETF's zijn producten welke de index van een onderliggende markt volgen. Wanneer u bijvoorbeeld een AEX indextracker aanschaft, welke de AEX nagenoeg gelijk op volgt, koopt u eigenlijk de 25 meest verhandelde aandelen op de NYSE Euronext Amsterdam in één product. U koopt hiermee dus eigenlijk 25 van de meest verhandelde Nederlandse aandelen. Hieronder vallen bedrijven als ING, Philips, Heineken en Shell.

Zoals aangegeven volgt een tracker de waarde van een onderliggende markt. Wanneer de waarde van de onderliggende markt met 5% daalt, zal ook de waarde van de tracker met 5% dalen. Andersom is dit ook van toepassing wanneer de onderliggende waarde van de markt juist stijgt, ook het product zal dan in waarde stijgen.

Spreiding aanbrengen in uw portefeuille

Door gebruik te maken van trackers is het mogelijk om meer spreiding aan te brengen in uw portefeuille. Ze zijn immers in grote diversiteit in allerlei verschillende soorten te verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan trackers welke de marktwaarde volgen in een bepaalde sector, een bepaalde markt, bepaalde grondstoffen of valuta-eenheden.

Door gebruik te maken van trackers brengt u automatisch een grotere spreiding aan in uw portefeuille. Als we het eerder genoemde voorbeeld van de AEX indextracker opnieuw hanteren, er wordt niet belegt in slechts één bedrijf, maar in 25 van de meest verhandelde aandelen in Nederland. Eigenlijk bezit u dus aandelen van 25 verschillende bedrijven, welke gezamenlijk een bepaalde marktwaarde hebben, de index. Als een van de bedrijven in deze index slechter presteert, verliest de marktwaarde van de index niet direct een enorm percentage, de overige bedrijven zullen dit voor een deel opvangen. Andersom geldt hetzelfde, wanneer één bedrijf zeer goed presteert, zal de indexwaarde niet direct enorm stijgen.

Voordelen van trackers in het kort

  • Bieden een grote spreiding aan met slechts één transactie(denk hierbij bijvoorbeeld aan de Euro STOXX 50 - 50 Europese bedrijven in één product)
  • Trackers zijn transparant
  • Trackers zijn zeer geschikt voor de beginnende belegger
  • Beleggen tegen lage kosten: de beheerskosten zijn minimaal, Daarnaast bieden veel brokers en banken trackers aan zonder transactiekosten

Wat zijn de risico's van trackers?

Aan het handelen in trackers zijn risico's verbonden, net zoals iedere vorm van beleggen bepaalde risico's met zich meebrengt. Hoewel een tracker een redelijk veilige belegging is, aangezien de inleg verdeeld wordt over een groot aantal verschillende onderdelen, bijvoorbeeld bedrijven, blijft het risico op een koersdaling altijd aanwezig. Daarnaast is het mogelijk dat de koersen afwijken van de onderliggende marktwaarde. Dit kan tot stand komen wanneer er een hoge mate van volatiliteit in de markt is, de prijzen in de markt zijn zeer beweeglijk. Een van de grotere risico's bij het beleggen in ETF's is de mogelijkheid dat er valutarisico optreed. Valutarisico komt tot stand wanneer u in een andere valuta dan de euro belegt.

Waar kan ik handelen in trackers?

Beleggen in trackers is mogelijk bij de meeste banken en brokers welke gevestigd zijn in Nederland. De verschillende partijen bieden verschillende kosten in rekening voor het handelen. Als u van plan bent om alleen te gaan beleggen in trackers, is het verstandig om één van de partijen te gebruiken welke geen transactiekosten in rekening brengen voor dit type product. Enkele voorbeelden van banken en brokers waar u kunt beleggen in trackers zijn Binck Bank, ING, IG Markets, ABN AMRO en Lynx.
© 2015 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in ETF-trackers of beleggingsfondsen?Beleggen in ETF-trackers of beleggingsfondsen?Veel mensen die beginnen met beleggen weten niet zo goed waar ze moeten beginnen. Anno 2019 zijn er zoveel beleggingspro…
Beleggen in trackers of ETF'sBeleggen in trackers of ETF'sBeleggen in trackers en indexbeleggen kan voor elke belegger aantrekkelijk zijn. Bij ABN AMRO kan dit vaak zonder transa…

Tips voor het kiezen van een online beleggingsbankTips voor het kiezen van een online beleggingsbankVoordat men begint met beleggen is het kiezen van een beleggingsrekening een essentiële stap. Met de introductie van het…
Beleggen in olie, een goede keus?In december 2014 is het prominent aanwezig in het nieuws, de dalende koers van de olie. Nu de prijs zo laag is, rijst bi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://www.afm.nl/nl/consumenten/producten/belegging/soorten/indextrackers.aspx
  • https://www.ing.nl/particulier/beleggen/meer-over-beleggen/efts-trackers/index.html
  • http://www.telegraaf.nl/dft/specials/ishares/ishares-academie/article22965697.ece
  • https://www.binck.nl/handelsmogelijkheden/etfs
  • http://www.ishares.com/nl/particuliere-belegger/nl/site-entry?targetUrl=%2Fnl%2Fparticuliere-belegger%2Fnl%2Fproducten%2F251712%2Fishares-aex-ucits-etf%3FsiteEntryPassthrough%3Dtrue
Anteur (147 artikelen)
Gepubliceerd: 18-01-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.