Wat is een short squeeze?

Wat is een short squeeze? Wanneer een aandeel snel in waarde stijgt willen mensen met een short positie zo snel mogelijk deze positie kwijt. De reden hiervoor is dat een zogenaamde shorter alleen winst behaald bij een verdere daling van het aandeel. Squeeze is het Engelse woord voor persen, bij een short squeeze worden shorters figuurlijk de markt uitgeperst. Om te kunnen begrijpen wat een zogenaamde short squeeze inhoudt is het van belang om te weten hoe short gaan werkt en op welke momenten het faalt.

Inhoudsopgave


Voorbeeld

Een bank bezit aandelen van het hypothetische bedrijf A. Deze aandelen kunnen in waarde stijgen en dalen, afhankelijk van een groot aantal factoren zoals de winstgevendheid van het bedrijf. Stel je voor dat de bank een groot aantal aandelen van dit bedrijf bezit. De bank kan deze aandelen zelf houden of verkopen op de markt. Een derde optie is om deze aandelen uit te lenen voor een bepaalde periode en in de tussentijd rente te vragen hiervoor. De kosten van de bank negeren we hier verder voor de eenvoudigheid. Met dit uitlenen kan iemand die de aandelen leent geld verdienen bij een waardedaling van het aandeel.

Hypothetische casus

Het aandeel A is op dit moment 50 euro waard. Een daling van de waarde wordt verwacht, het gaat slecht met de sector. De eigen verwachting is dat het aandeel maar maximaal 25 euro waard zou mogen zijn en dat deze correctie snel plaats zal vinden na de presentatie van de halfjaar cijfers morgen. Als deze verwachting uitkomt kun je hieraan verdienen door short te gaan. Je leent bijvoorbeeld 100 aandelen van 50 euro van de bank en verkoopt deze de avond voor de presentatie van de cijfers. Je maakt de afspraak met de bank dat je deze aandelen de volgende middag terug levert.

Casus A

De verwachtingen komen uit en de gepresenteerde cijfers zijn dramatisch. Het aandeel is nog maar 25 euro waard. De 100 stuks koopt men terug uit de markt en worden s middags aan de bank terug gegeven. De verdiensten bestaan dan uit de volgende som: Winst van verkoop aandelen minus kosten terugkoop aandelen. De winst die hier gemaakt wordt bestaat uit 100 x 50 euro (=5000) 100 x 25 euro (de kosten van het terugkopen) = 2500 euro winst.

Casus B

De markt reageert neutraal op de resultaten, ze waren niet goed maar ook niet slecht. Het aandeel blijft stil op 50 euro. In dit geval is er behoudens de aan- en verkoop kosten en extra kosten voor de bank geen significant winst of verlies aanwezig. Dus 0 euro winst.

Casus C

De verwachting kwam niet uit. De cijfers die gepresenteerd waren, waren positiever dan verwacht en het aandeel is 75 euro waard geworden. Echter dienen de aandelen nog wel aan de bank terug geleverd te worden en dienen ze voor 75 euro per stuk te worden gekocht. Hierbij ontstaat een verlies van: 100 x 50 euro (=5000) minus 100 x 75 euro voor het terugkopen. Dit resulteert in 2500 euro verlies.

Casus D

Maar wat gebeurt er als een groot aantal mensen short zitten bij een waardestijging? In casus D waren er nog veel meer mensen die slechte cijfers hadden verwacht. In de ochtend na de presentatie van de cijfers is het aandeel 75 euro waard. Een groot aantal shorters koopt de aandelen in. Bij het langere wachten nemen de verliezen toe. Gezien de snelle stijging willen mensen die het aandeel bezitten graag nog meer geld voor het aandeel terug zien. De aandelen bereiken eind van de middag een waarde van 600 euro. Aangezien de bank recht heeft op de aandelen moeten deze in de markt terug worden gekocht. Het netto resultaat bestaat uit de verkoop minus de terugkoop. Dus 100 x 50 euro minus 100 x 600 is - 55.000 euro. In casus D is sprake van een zogenaamde short squeeze. Het grote aantal shorters die hun positie willen dekken en de snelle waardestijging van het aandeel geven een sneeuwbal effect.

CasusWinst per verkoop geleend aandeel dag vóór cijfersWaarde bij terugkopen ná cijfersNetto resultaat per aandeel
A50 25+25
B50 50+0
C50 75-25
D50 600-550

Praktijkvoorbeeld

Shortsqueeze Volkswagen in 2008 / Bron: Thomas Steiner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Shortsqueeze Volkswagen in 2008 / Bron: Thomas Steiner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
In 2008 werden aandelen van het bedrijf Volkswagen door Porsche gekocht. Hedgefondsen hadden een relatief groot deel van de short posities in handen. Toen 95% van de aandelen in vaste handen was, was er nog maar 5% over om vrij te handelen. Alleen deze waren beschikbaar om het grote aantal shortposities te dekken, wat resulteerde in een prijsstijging van meer dan 400% (van 210 naar meer dan 1005 euro per aandeel). Het aandeel Volkswagen werd op dat moment kortdurend plotseling het meest waardevolle bedrijf ter wereld.

Short interest percentage

Het percentage shorters geeft aan welk deel van de aandelen zijn verkocht door shorters ten opzichte van het totaal aantal aandelen (en dus gedekt moet worden bij een waardestijging). Bijvoorbeeld indien 20.000 aandelen door shorters zijn verkocht van het totaal aantal van 200.000 dan is het short interest percentage 10%. Een stijging hiervan in combinatie met goed nieuws over een aandeel kan de kans op een short squeeze vergroten.

Conclusie

Door een short positie aan te nemen is geld te verdienen met aandelen die in waarde dalen. Dit is echter zeker niet zonder risico, aangezien de aandelen ook bij een waardestijging terug gekocht dienen te worden. Een shortsqueeze is een heftige reactie van de markt op een moment dat er veel vraag is naar aandelen om short posities te dekken. Bij het bezit van aandelen is het maximale risico over het algemeen 100% verlies van de waarde, terwijl bij het shorten dit een veelvoud hiervan kan zijn.

Disclaimer: De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
© 2014 - 2024 Grimfandango, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Naakt short gaan op de effectenbeurs - short sellingNaakt short gaan op de effectenbeurs - short sellingNaakt short gaan op de volatiele effectenbeurs bestaat al heel lang en is een manier om veel geld te verdienen. De specu…
Daytrading: long en short gaanDaytrading: long en short gaanIn de zoektocht naar de beste strategie voor daytrading, en daarmee geld te verdienen, passeert er veel de revue. Bijvoo…
Beleggen in een 130/30 fondsBeleggen in een 130/30 fondsFondsen die zowel long als short beleggen om zo nog meer rendement te maken, trekken steeds meer de aandacht. Ze hantere…

Belegging in whisky: vloeibaar goud?Belegging in whisky: vloeibaar goud?De vraag is hoog, de prijzen stijgen en oude voorraden raken op veel plaatsen op. Ideale vooruitzichten derhalve om in w…
Waarom beleggen in whisky?Waarom beleggen in whisky?Vergeet alle crash-angsten en investeer in vloeibare waarden als whisky, of in wijn en cognac. Beleggers doen er goed aa…
Bronnen en referenties
  • http://financial-fraud.blogspot.nl/2012/07/porsches-big-squeeze-mother-of-all.html
  • http://www.investopedia.com/articles/stocks/08/short-squeeze-profits.asp
  • http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/84/VW-Intraday-oct2008.png (plaatje shortsqueeze)
  • Afbeelding bron 1: Thomas Steiner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Grimfandango (52 artikelen)
Gepubliceerd: 14-11-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.