Waarom beleggen in whisky?

Waarom beleggen in whisky? Vergeet alle crash-angsten en investeer in vloeibare waarden als whisky, of in wijn en cognac. Beleggers doen er goed aan om eens diep in het glas van de drankenindustrie te kijken want de handel in spirituosa is erg lucratief. Niet voor niets stond de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de markt in november 2014 officieel toe om whisky aan te bieden als beleggingsproduct aan kleinere beleggers.

Kleinere beleggingen in whisky onder toezicht AFM

Spaargeld levert niks meer op, beleggers in aandelen leven bij de waan van de dag, maar een product als whiskey wordt met het jaar zeldzamer en dus meer waard. De afgelopen pakweg 5 jaar werd een gemiddeld rendement van zo’n 15% behaald. Waar tot voor kort alleen beleggers met 100.000 euro of meer welkom waren, zijn onder toezicht van de AFM ook kleinere beleggingen toegestaan.

Drinken zullen we altijd blijven doen

Deze slimme spreuk heeft ieder van ons ongetwijfeld wel eens gehoord. Met die leus in het achterhoofd kan het ook aan de beurs toch niet zo moeilijk zijn, toch? Simpelweg enkele concerns in de portefeuille opnemen die hun geld verdienen met wijn, bier en sterke drank en aanstoten op vorstelijke rendementen. Maar wees voorzichtig! Zo eenvoudig gaat dat natuurlijk niet want de drankenmarkt is gecompliceerd en laat zich niet met zo’n simpele levenswijsheid verklaren. En belangrijk: je moet niet in cognac of whisky beleggen als je het geld mogelijk over enige maanden weer nodig hebt. Beschouw het als een langetermijnbelegging.

Vloeibare beleggingen: whisky of wijn?

Dat de handel in wijn maar vooral in whisky een bijzonder interessante markt voor beleggers is, staat vast. Maar welke aandelen beloven nu die stijgende prijzen? En waarom kopen voorzichtige beleggers liever een wijncertificaat terwijl echte liefhebbers en verzamelaars zweren bij whisky? Het voordeel van whisky vergeleken met wijn: wijn verliest na enige jaren aan kwaliteit. Whisky daarentegen blijft altijd goed, mits juist bewaard uiteraard. De duurste whisky is een fles Springbank die dateert uit 1919. Althans volgens de World Whisky index, de officiële beursgraadmeter voor whisky.

Vanwaar die stijgende winsten in de whiskybranche?

Vier zaken kunnen voor het succes van whiskyreuzen als Brown-Forman en Constellation Brands worden aangevoerd:
  • de individuele consument drinkt meer;
  • meer mensen over de hele wereld drinken;
  • de marges stijgen;
  • en de whiskyreuzen verdringen hun kleinere concurrenten.

De gulzige consument

Wees eens heel eerlijk: drinkt u meer dan vroeger? Tsja, wie weet dat nu precies. Maar uit een rapportage van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat we met zijn allen onverminderd veel drinken. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat elke consument zich permanent meer inschenkt. In een land als Duitsland bijvoorbeeld deed de wijnmarkt in 2013 zelfs een stapje terug, niet alleen in termen van geldbedragen, maar vooral in volume.

Stijgende marges, maar niet voor wijn

Bij wijnen ziet het er wat de marges betreft somber uit: de Liv-ex-Bordeaux500 index daalt namelijk al geruime tijd. Hoogwaardige Bordeauxwijnen verkopen met name in China beduidend slechter. Reden: de Chinese overheid heeft de wetten tegen corruptie verscherpt. Daarvoor was het er “chic” en volkomen normaal om schandalig dure wijnen te schenken, daarna stortte de markt in. Maar dat geldt slechts voor de duurste druivensoorten. Over het algemeen blijft de markt voor luxe wijnen groeien, zij het langzamer. De marges in de whiskybranche daarentegen zijn fors toegenomen: bij Brown-Forman steeg de brutomarge met 23,7 procent sinds 2010 en bij Constellation Brands was er in dezelfde periode een stijging met 14 procent te zien.
© 2014 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Risico's van het beleggen in vreemde valutaRisico's van het beleggen in vreemde valutaEr kunnen grote risico's verbonden zijn aan het beleggen in vreemde valuta. Beleggers gingen na de Kredietcrisis op zoek…
Waarom een clientprofiel maken voordat u gaat beleggen?Waarom een clientprofiel maken voordat u gaat beleggen?Vanuit de zorgplicht naar de client moeten adviseurs gedegen informatie van hun klant verkrijgen en zelf ook deugdelijke…
Beleggen met risicospreidingBeleggen met risicospreidingVoor veel beleggers is het interessant om voor een beleggingsfonds te kiezen, omdat er zo een betere risicospreiding ger…
Traditioneel beleggen versus CFD beleggenTraditioneel beleggen versus CFD beleggenAls u een beginnende belegger bent dan vliegen de beleggersbegrippen je om de oren. Begrippen zoals traditioneel belegge…

Wat is een short squeeze?Wat is een short squeeze?Wanneer een aandeel snel in waarde stijgt willen mensen met een short positie zo snel mogelijk deze positie kwijt. De re…
Aandelen kopen op de beursAandelen kopen op de beursDroom jij ook van hoge rendementen nu de intrest op je spaarrekening weinig geld opbrengt? Of ben je stiekem jaloers op…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Paeparadox, Pixabay
  • Bijdrage Dagblad De Limburger van 6 november 2014: "Whiskey rendeert beter dan wijn'.
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 08-11-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.