Technisch beleggen

Technisch beleggen Beleggen in aandelen blijft altijd risicovol en kan beladen zijn met emotie. Er zijn ook objectieve hulpmiddelen om een interpretatie te geven aan een bepaalde koerswaarde van een aandeel of een index. Het voordeel is dat deze hulpmiddelen de emotie en spanning in de markt negeren, wat soms een voordeel kan zijn.

Analyse

Binnen het beleggen onderkent men twee stromingen van analyse: de fundamentele en de technische. Bij de fundamentele analyse worden met name de bedrijfscijfers onder een microscoop gelegd en vormt men een mening en wellicht een emotie of een aandeel te hoog of te laag koerst op basis van deze cijfers. Bij de technische analyse wordt deze informatie uitgesloten en wordt er alleen naar de koersontwikkeling gekeken en probeert men juist meningen en emoties buiten de deur te houden.

Indicatoren

Bij de technische analyse maakt men gebruik van indicatoren. Deze indicatoren worden afgeleid uit de koersdata en worden met een formule berekend. De uitkomst doet dan een uitspraak of het beter is om het aandeel nu te kopen of te verkopen. Nu zijn er een groot aantal indicatoren, we beschrijven hier nu de veel gebruikte Relatieve Sterkte Index (RSI) en de Moving Average Convergence Divergence (MACD).

Relatieve Sterkte Index

De Relatieve Sterkte Index (RSI) is een indicator die tussen de 0 en 100 kan liggen en wordt als grafiek weergegeven in de zelfde tijdslijn als de koers die men analyseert. De waarde geeft aan of het fonds overbought (relatief duur) of oversold (relatief goedkoop) is. Het gebied tussen 0 en 30 wordt het koopgebied genoemd. Het gebied tussen de 70 en de 100 noemt men het verkoopgebied. Bij een dubbele bodem onder de 30 spreekt men over een koopsignaal, en bij een dubbele top boven de 70 spreekt men over een verkoopsignaal.

RSI Hulp

Meestal bieden de beleggingssites de RSI grafiek als een hulpmiddel aan. Daarbij is het mogelijk om een aantal extra parameters in te stellen. Zo kan men bijvoorbeeld uitgaan van kwartier-, uur-, dag-, week- of maandkoersen. Hiermee veranderd ook de functie van het signaal .Zo worden de kwartier- en uurkoersen veelal gebruikt voor de daghandel. De dag-, week- en maandkoersen bedienen meer de lange termijn belegger.

RSI voorbeeld

De onderstaande grafiek geeft de RSI waarde weer voor de AEX in van juni 2013 tot juni 2014, met de groene pijltjes worden de koopsignalen getoond, en de rode pijltjes tonen de verkoopsignalen.

Bron: Grafiek Alex.nlBron: Grafiek Alex.nl
In dit geval had de RSI het zeker bij het goede eind toen het koopsignaal kwam bij de stand 380 en het verkoopsignaal bij een stand rond de 410 punten. Uiteraard is er geen enkele harde garantie dat de RSI telkens het juiste signaal afgeeft. Wie weet is er nog meer winst te behalen door het laatste verkoopsignaal te negeren.

Update 2015: In dit voorbeeld was het verkoop signaal prima te gebruiken, de twee maanden daarop daalde de AEX naar 390. Dat een indicator vaak gelijk heeft is overigens nog steeds geen garantie dat deze altijd de juiste indicatie geeft. Zodra de markt in een zogenoemde bullmarket veranderd (waar de beurs maar blijft dalen) zal de RSI indicator telkens een koopsignaal afgeven waardoor je belegging zeker gedurende de bullmarket je zeker niets oplevert.


Moving Average Convergence Divergence

De Moving Average Convergence Divergence (MACD) is een indicator die het het enthousiasme of angst van de markt probeert weer te geven. Dit wordt gedaan met behulp van het verschil tussen twee moving averages met twee verschillende periodes van 12 en 26 dagen. Hoe grote het verschil, hoe groter het enthousiasme of de angst is. Een kruising van de verschillijn in een opwaartse richting is een koopsignaal, in neerwaartse richting een verkoopsignaal. Wanneer het signaal gepaard gaat met een stijgende waarde onder de nullijn dan kan dit de voorbode zijn van een sterke stijging van de koers. De doorbraak door de nullijn is hier een bevestiging van. Het omgekeerde geldt aan de vooravond van een sterke daling van koers met als bevestiging een neerwaartse doorbraak door de nullijn. Net als de RSI grafiek bieden de beleggingssites ook voor de MACD een grafiek optie aan.

MACD Voorbeeld

De onderstaande grafiek geeft de MACD waarden weer voor de AEX in van juni 2013 tot juni 2014, met de groene pijltjes worden de koopsignalen getoond, en de rode pijltjes tonen de verkoopsignalen.

Bron: Grafiek Alex.nlBron: Grafiek Alex.nl
In dit geval geeft de MACD wel goed het moment van instappen aan maar is het verkoopsignaal telkens laat, je zou dan een groot deel van je inleg zijn kwijt geweest als je gewacht had op het verkoopsignaal van deze indicator. Dit voorbeeld toont dus goed dat een technische indicator er ook naast kan zitten. Het is in dat verband ook goed om te melden dat de MACD niet gezien wordt als een van de beste indicatoren. Sinds de crash in 2000 is de MACD ook geen primaire methodiek van analyse meer binnen veel strategieën, maar eerder een monitoring gereedschap, bijvoorbeeld om het signaal van de RSI te bevestigen.

Tot Slot

Niemand kan de beurs voorspellen en dat geld ook voor de technische analyse. Je kunt technische analyse wellicht wel gebruiken als je soms merkt dat het beleggen op gevoel en emotie toch niet het resultaat brengt wat je in gedachten had. Het is dan een redelijk alternatief voor het beleggen op intuïtie en gevoel: immers hoe goed zijn die subjectieve indicatoren nu te benoemen en waarom zou je intuïtie altijd gelijk hebben? Een effect hebben de technische indicatoren zeker: ze wachten meestal geduldig af, en geduld is meestal een goede eigenschap bij beleggen.
© 2014 - 2025 Designatie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…
Beleggen met risicospreidingBeleggen met risicospreidingVoor veel beleggers is het interessant om voor een beleggingsfonds te kiezen, omdat er zo een betere risicospreiding ger…
Beleggen: splitsing en handel van aandelenBeleggen: splitsing en handel van aandelenAls een onderneming plannen bekendmaakt om de coupure van de aandelen te verkleinen, zijn de handelaren er als de kippen…
Waarom beleggen via beleggingsfondsen?Steeds meer mensen kiezen bij het beleggen voor beleggingsfondsen. Het beleggen via beleggingsfondsen biedt namelijk voo…

Beleggen: handige actuele nieuwsbronnenBeleggen: handige actuele nieuwsbronnenAfhankelijk van je beleggingshorizon zul je de behoefte hebben aan recente en nuttige informatie hoe het op de beurs gaa…
Binck Fundcoach, beleggen in fondsen en ETF'sBinck Fundcoach, beleggen in fondsen en ETF'sMet Binck Fundcoach heb je een platform waarmee je gemakkelijk in beleggingsfondsen en ETF's kunt handelen. De website v…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Relatieve_Sterkte_Index
  • Afbeelding bron 1: Grafiek Alex.nl
  • Afbeelding bron 2: Grafiek Alex.nl
Designatie (20 artikelen)
Laatste update: 08-01-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.