Wat is swingtraden?

Wat is swingtraden? Veel rendement maken op de beurs met beleggen? Met swingtraden kunt u op korte termijn op de beurs veel winst maken door op de juiste golf te stappen, de juiste swing. Swingtraden is een lucratieve handel op de beurs als u op het juiste moment short of long gaat. De beweging van de beurskoers van de aandelen of andere beleggingsproducten, bepaalt uw winst of verlies. Zorg voor een goed money management en voor een goede stop loss. Neem als swingtrader nooit te veel risico en test vooraf een trading plan een aantal weken uit.

Swingtraden voor een hoog rendement op de beurs


H]Swingtraden als beleggingsstrategie[/H]
Genoeg beleggers zien swingtraden niet als beleggen, maar het tegendeel is waar. Bij beleggen koopt u aandelen of andere beleggingsproducten op de beurs om winst en rendement te maken. En dat is met swingtraden niet anders. Het grote verschil is dat een belegger zijn aandelen vaak lange tijd vasthoudt en alle tussentijdse bewegingen in de beurskoersen mist. De koers van uw aandeel kan in een jaar 5% stijgen om daarna in hetzelfde jaar te dalen naar de aankoopprijs. In dat geval hebt u als gewone belegger geen winst gemaakt, terwijl swingtraden tweemaal winst kan opleveren: zowel bij de stijging met 5% als met de daling van 5%.

Swingtraden is geld verdienen, long gaan of short gaan?

Als u het goed doet, is swingtraden geld verdienen. Swingtraden is geen daghandel (daytraden). U hoeft niet elke dag uw positie op de beurs te sluiten zoals een daytrader dat doet. U hebt meer tijd. In de praktijk houdt een swingtrader zijn positie maximaal twee weken aan. Anderzijds zijn er wel gelijkenissen met de daghandel. Ook u wilt profiteren van veranderingen op de beurs, zowel als een koers daalt als stijgt. De horizon is langer, het doel hetzelfde: winst maken.

Swingtraden vergt een goed money management systeem en swingtrading plan

Een ervaren swingtrader weet hoeveel risico hij kan nemen en wedt niet op één paard. Iedereen weet dat beurskoersen in golven gaan en daarom bestaat de beleggingsportefeuille van een swingtrader uit posities die geld opleveren bij een opgaande beurs (long gaan), maar ook beleggingen die renderen bij een neergaande beurs (short gaan). Waar een daghandelaar bij een koersdaling bijna direct van zijn belegging af wil, kan de swingtrader ervoor kiezen om zijn positie op de beurs nog even aan te houden omdat hij verwacht dat straks de beurs weer omhoog zal gaan. Dit managet deze beurstrader door telkens een juiste stop loss-niveau te kiezen en ook voorwaardelijke trades te doen die pas worden geactiveerd als de beurskoers de juist kant op beweegt. Per trade is het verstandig om niet meer dan 3% risico te nemen (stop loss-waarde ten opzichte van aankoopkoers), en sommigen gaan niet verder dan 1% maar moeten dan wel steeds alert zijn. Als u tegelijkertijd meerdere trades open hebt staan, worden die bewaakt door uw systeem en de vooraf ingestelde stop loss. Zorg zo voor voldoende bescherming van uw portefeuille. U kunt profitstops ook kunt markeren en dan nog even op de swing doorgaan, maar dat is aan u en aan de beurs. Het gaat in golven, maar sommige golven kunnen lang duren en misschien breekt u uw belegging wel te vroeg af. De ervaring met uw systeem moet dit uitwijzen. Beleg zo in meerdere aandelen, maar kies er weer niet te veel uit, want het moet wel beheersbaar blijven. Genoeg traders richten zich op één markt of één bedrijf.

Technische analyse en economische analyse

Bij swing trading gebruikt u niet alleen de technieken uit de technische analyse om uw momenten van instappen dan wel uitstappen te bepalen. U kijkt ook naar wat er in het nieuws gebeurt. Bij de grafieken bekijkt u niet alleen de minutengrafiek, maar vooral de urengrafieken, de daggrafieken en waar mogelijk de weekgrafieken. Het blijft immers de kunst om telkens weer de juiste trend en swing te pakken te krijgen.

Hoeveel geld heb ik nodig voor swing traden?

Bij elke belegging en zeker ook bij swing trading moeten de kosten van aankoop en verkoop niet te hoog zijn. U moet die kosten immers eerst met uw trade goedmaken voordat er sprake kan zijn van winst. Een kritische rondgang langs enkele brokers is zeker aan te bevelen. Daarbij is belangrijk waarin u gaat handelen en hoe groot de trades zullen zijn. In zijn algemeenheid wordt aangenomen dat een minimaal bedrag van 10.000 dollar (zo u wilt euro) nodig is voor een rendabel beheer. Vaak wordt gebruik gemaakt van een hefboom, waardoor de beurswaarde van uw belegging vele malen hoger kan zijn dan uw inleg.

Swing trading plan uittesten

Er zijn meerdere boeken te krijgen over swingtraden, maar u zult het beleggen toch zelf moeten doen en zelf uw systeem moeten opzetten. De gouden tips vindt u niet terug in een boek. Daarom is het altijd verstandig om uw trading plan een aantal weken te testen voordat u echt de beurs opgaat. Swingtraden is toch vooral voor mensen die met deze manier van beleggen voldoende ervaring hebben opgedaan. Niet elke trade zal winst opleveren, dat zal duidelijk zijn. Maar uw tradingplan moet zo in elkaar zitten dat de winsten die wel worden gemaakt aanzienlijk hoger zijn dan de eventuele verliezen op de beurs. Begin rustig en test uw visie uit, wees nooit te gretig op de beurs en leer van eventueel foute keuzes. Zo zult u steeds beter worden in het maken van grote rendementen op de beursvloer.

Lees verder

© 2014 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
In goud handelen: CFD's kopen en verkopenIn goud handelen: CFD's kopen en verkopenIn goud handelen en geld verdienen met beleggen in CFD's? De handel in goud is vooral aantrekkelijk voor wie de goudprij…
Beleggen in sprinters ING bank in plaats van turbo'sBeleggen in sprinters ING bank in plaats van turbo'sBeleggen met zeer hoog rendement in de sprinters van de ING bank is qua werking vergelijkbaar met het beleggen in de tur…
Beleggen in een 130/30 fondsBeleggen in een 130/30 fondsFondsen die zowel long als short beleggen om zo nog meer rendement te maken, trekken steeds meer de aandacht. Ze hantere…
Naakt short gaan op de effectenbeurs - short sellingNaakt short gaan op de effectenbeurs - short sellingNaakt short gaan op de volatiele effectenbeurs bestaat al heel lang en is een manier om veel geld te verdienen. De specu…

Vrouwen beleggen beter dan mannenVolgens onderzoek van SNS Fundcoach (2012) kunnen vrouwen beter beleggen dan mannen, doordat ze meer winst behalen. Dit…
Hoger rendement met Turbo’s, Sprinters en BoostersHoger rendement met Turbo’s, Sprinters en BoostersHet rendement op ons spaargeld is de laatste paar jaren bijzonder laag door de lage rente op onze spaarrekening. Belegge…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 01-10-2023
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.