Hoger rendement met Turbo’s, Sprinters en Boosters

Hoger rendement met Turbo’s, Sprinters en Boosters Het rendement op ons spaargeld is de laatste paar jaren bijzonder laag door de lage rente op onze spaarrekening. Beleggen wordt meestal genoemd om mogelijk een hoger rendement te halen. Alleen met de beurs (AEX) zit het soms ook niet heel erg mee en zijn er soms grote schommelingen. Hoe is het dan toch mogelijk om een hoger rendement te halen, al blijft het rendement op de beurs ook beperkt?

Aandelen

Beleggen kan tegenwoordig in een grote variatie aan beleggingsproducten. De meest bekende zijn de aandelen van een bedrijf wat aan een beurs zoals de AEX genoteerd is. Het rendement wordt daar verkregen door koersstijging en dividend uitkeringen.
Het is niet eenvoudig om de juiste aandelen te kiezen. Er zijn talloze adviezen te vinden en je moet een aardige specialist zijn om te begrijpen hoe het bedrijf er nu precies voorstaat. Daarnaast is de reactie op de koers onvoorspelbaar omdat analisten een jaar- of kwartaalverslag soms anders interpreteren met een onverwachte koersverandering tot gevolg. Ook is het een relatief groot risico om aandelen te kopen van een enkel bedrijf. Mocht er bijvoorbeeld een fraude zaak aan het licht komen, dan zal de koers flink dalen. Om het verlies in dat geval te beperken adviseert men te spreiden. Dit kan dan door aandelen van verschillende bedrijven te kopen uit verschillende sectoren. Veelal leidt het spreiden van de aandelen er toe dat het rendement in de pas loopt met de index van de beurs waar de aandelen genoteerd staan zoals de AEX.

Trackers

Een erg makkelijke en goedkope manier van spreiden is het volgen van een beurs index zoals de AEX index. Dit kan door middel van een tracker die dan de AEX koers een op een volgt. De koes van een AEX tracker heeft dan de waarde van de AEX gedeeld door tien. Dus als de AEX op 400 staat, dan is de waarde van de AEX tracker 40 euro. Alleen bij een beperkt of dalend rendement op de hele beurs zal ook het rendement op de zorgvuldig gespreide aandelen of trackers afnemen of zelfs negatief kunnen worden, dus we zijn er nog niet.

Hefboom

Hoe kunnen we nu toch nog een goed rendement maken bij een matig of zelfs dalend beursklimaat? Dit is mogelijk met hefboom producten. Een hefboom product kan gekocht worden voor een bepaalde koers waarbij de koers “versterkt” stijgt of daalt afhankelijk van het onderliggende aandeel of index waarop het hefboom product gebaseerd is. Om deze reden worden dit soort producten ook wel derivaten genoemd. Zodra de beurs bijvoorbeeld maar 1% stijgt, is het mogelijk door middel van een hefboom product een hoger rendement te krijgen. Afhankelijk van het risico wat je wilt lopen kan dit rendement oplopen tot zelfs 50%. Nu zal de oplettende lezer vast denken: maar wat nu als de beurs 1% daalt? Inderdaad in dat geval zal een hefboom product ook met dezelfde “versterking” dalen dus in het dit voorbeeld ook 50%. Dus kun je ook veel meer verliezen dan bij een gewoon aandeel.

Omgekeerde hefboom

Binnen de hefboom producten is het ook mogelijk te kiezen in welke richting de hefboom werkt. Dus in het bovenstaande geval is het ook mogelijk om zodra de beurs met 1% daalt een rendement te behalen van 50%. Alleen zal de omgekeerde hefboom je ook op een groot verlies zetten als het onderliggende aandeel of index niet doet wat jij had verwacht. In de belegging vaktermen heeft men het over Long en Short.

Long en Short

Het Long gaan in aandelen of een index betekent feitelijk dat je een hefboom product aanschaft voor een bepaalde waarde, en speculeert op een (lichte) stijging van het aandeel of index. Het Short gaan in aandelen of index betekent feitelijk dat je een omgekeerd hefboom product aanschaft voor een bepaalde waarde, en speculeert op een (lichte) daling van het aandeel of index.
Het zijn de banken zoals ING en Royal Bank Of Schotland (RBS) die dit soort hefboom producten aanbieden met de klinkende namen zoals een Turbo, Booster, Sprinter en Sprinter BEST. Het handelen in deze aandelen kan via beleggingssites zoals de Giro, Alex.nl, Binck. In de naam van het product zit ook de aanduiding hoe het hefboom effect werkt. Turbo’s en Sprinters zullen nog een rest waarde houden en Boosters en Sprinters BEST worden waardeloos zodra de onderliggende waarde door een bepaalde grens gaat. Je bent dan ook de hele inleg kwijt als dit gebeurt. Deze laatste varianten houden dus meer risico in maar leveren in het algemeen ook een groter hefboom effect. De grens die je kiest bij een hefboom product is erg belangrijk. Deze grens bepaalt het punt waarop het product “uitgewerkt” is en je dus definitief op verlies zet. Tegelijk bepaalt deze grens ook in welke mate het hefboom effect werkt en dus hoe sterk een kleine daling of stijging versterkt wordt. Deze grens wordt stoploss genoemd en maakt ook onderdeel uit van de naam van het product.

Voorbeeld

Stel dat de AEX op de koers 400 staat en dat we er vanuit gaan dat de beurs over de komende maanden toch nog wel 3% kan stijgen en dat je ook verwacht dat de AEX voorlopig niet onder de 388 meer daalt. Je kunt dan bij de RBS een product aanschaffen wat AEX RBS Booster Long 388 heet. De naam van het product geeft dus aan in welke richting (Long = stijging) je speculeert en ook het punt waarop je product waardeloos (nul euro) wordt (als de AEX index onder de 388 komt). De waarde van deze booster wordt door een formule bepaald en zal rond de 1 euro en 25 cent zijn als de AEX op 400 staat. Zodra de AEX met 3% gestegen is naar 412, dan zal op dat moment deze booster rond de 2 euro 50 waard zijn – een waarde stijging van dus 100%. Uiteraard werkt het de andere kant ook zo op, mocht de AEX 3% dalen dan zal de waarde tot nul dalen en daalt de AEX verder dan is deze booster ook niets meer waard. Hoe de berekening van de waarde precies werkt staat o.a. uitgelegd in de documentatie van de producten zoals bij de ING en Royal Bank Of Schotland.

Aankoopmoment is belangrijk

Nu kent iedereen wel het “golf” patroon wat men in de vele beurs index ziet. Bij dit soort producten is het dus zaak om het product precies op het goede moment aan te schaffen. Dat is het moment voordat een stijging of daling inzet in jouw voorspelde richting. Het moment van aankoop kun je bijvoorbeeld bepalen door een technische analyse van de koers ontwikkeling van het onderliggende aandeel of index. Zo zijn er veel technieken bekend om het koers verloop te analyseren. Een voorbeeld van een van de indicatoren is de Relatieve Sterkte Index (RSI). Deze indicator krijgt een lage waarde (onder de 30) zodra het golfpatroon omkeert in een stijgende richting, en een hoge waarde (boven de 70) zodra het golfpatroon omkeert in een dalende richting. De RSI indicator kan hiermee gebruikt worden om het aankoop moment te bepalen en tegelijk is ook de voorspelde richting bekend. Uiteraard geeft de RSI indicator niet altijd 100% de richting goed aan en zul je zelf ook andere indicatoren en ook de emotie in de markt moeten beoordelen om het risico in te schatten.

Tot slot

Een goed rendement halen in een beurs die maar beperkt stijgt of zelf daalt is mogelijk door het aanschaffen en verkopen van hefboom producten zoals Turbo's, Sprinters en Boosters. Helaas loop je een veel groter risico een groot deel of zelfs je hele inleg kwijt te raken als de beurs niet deed wat je net verwacht. Om die reden is het wellicht een goed plan om te werken met slechts een beperkte inleg, bijvoorbeeld een paar procent van je spaargeld. Mocht de beurs dan toch redelijk bewegen in de door jouw voorspelde richting dan haal je hoog rendement waarmee je het totaal rendement op je hele spaargeld toch aanzienlijk kunt verhogen, terwijl je op je hele spaargeld niet meer risico loopt dan de gekozen inleg van een paar procent te verliezen.
© 2014 - 2024 Designatie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in speeders: alternatief voor de turbo'sBeleggen in speeders: alternatief voor de turbo'sBeleggen in speeders met een hoog rendement (alternatief voor de turbo) maakt het mogelijk om veel winst te maken als de…
Beleggen in sprinters ING bank in plaats van turbo'sBeleggen in sprinters ING bank in plaats van turbo'sBeleggen met zeer hoog rendement in de sprinters van de ING bank is qua werking vergelijkbaar met het beleggen in de tur…
Voordelen turbo als beleggingVoordelen turbo als beleggingBeleg eens anders voor een hoog rendement, beleg als alternatief in een turbo of sprinter en maak superwinsten. Met een…
Turbo beleggen met geleend geldTurbo beleggen met geleend geldTurbo beleggen is beleggen met hefboom, met voor een gedeelte geleend geld. Doordat u minder eigen geld inlegt voor de b…

Wat is swingtraden?Wat is swingtraden?Veel rendement maken op de beurs met beleggen? Met swingtraden kunt u op korte termijn op de beurs veel winst maken door…
Beleggen in tarweBeleggen in tarweAls belegger heb je veel keuze uit financiële instrumenten waarin je kunt beleggen. Zo kun je beleggen in aandelen, vree…
Designatie (20 artikelen)
Laatste update: 13-01-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.