Beleggen in tarwe

Beleggen in tarwe Als belegger heb je veel keuze uit financiële instrumenten waarin je kunt beleggen. Zo kun je beleggen in aandelen, vreemde valuta, obligaties en in grondstoffen. Grondstoffen kun je onder verdelen in diverse soorten zoals in metalen, edelmetalen, energie en in landbouwproducten. Er is een groot verscheidenheid aan landbouwproducten. Een landbouwproduct dat in ons land erg belangrijk is, is tarwe. Er wordt steeds meer belegd in het landbouwproduct tarwe. Echter hoe moet je beleggen in tarwe?

Wat is tarwe?

Tarwe is een graansoort en het is de meest verbouwde graansoort ter wereld. Er zijn diverse tarwesoorten zoals: spelt, emmer, durum tarwe en broodtarwe. Tarwe is naast rijst en mais een van de meest gegeten granen wereldwijd. Er zijn verschillende soorten tarwe en het is een eenjarig gewas en het moet daarom elk jaar opnieuw worden ingezaaid. De verschillende tarwesoorten worden ingedeeld naar het groeiseizoen: wintertarwe, zomertarwe en overgangstarwe. Wintertarwe wordt in oktober gezaaid en zomertarwe wordt vroeg in het voorjaar gezaaid. De oogst van zowel wintertarwe als zomertarwe is meestal in augustus of september. De overgangstarwe zit precies tussen wintertarwe en zomertarwe in en het wordt ergens in december gezaaid.

In Nederland wordt er veel tarwe geteeld, echter is dit niet voor consumptie bedoeld. Het grootste deel van de tarwe in Nederland is namelijk bestemd als veevoer. De meeste tarwe voor consumptie wordt verbouwd in China, India, Verenigde Staten, Rusland, Duitsland en Frankrijk. De tarwe voor tarwemeel komt voornamelijk uit Duitsland en Frankrijk. Spelt wordt kleinschalig verbouwd in de Zwitserse en Franse Jura en in Nederland.

Ontwikkelingen in de prijs van tarwe

Tarweplanten groeien het beste als ze op vruchtbare grond staan en ze houden van zonlicht en warmte. Deze factoren zijn van invloed op de grootte van de oogst. Het kan gebeuren dat tarweplanten last hebben van verschillende schimmels zoals de moederkoren, roest, aspergillus en tarwehalmdoder. Ook insecten zoals sprinkhanen, krekels en onkruid kunnen de oogst van tarwe negatief beïnvloeden. Ook aanhoudende droogte of een misoogst kan invloed uitoefenen op de prijs van tarwe. Volgens de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties gaan de tarweprijzen steeds verder omhoog. Dit komt omdat er sprake is van wereldwijd dalende voorraden en een aantrekkende vraag. In VS is er minder tarwe ingezaaid dan voorheen en de oogst in Brazilië en Argentinië viel in 2013 erg tegen. Vooral in Argentinië gaat de oogst erg slecht en zowel in 2012 als in 2013 komt de volume van de oogst onder het vijfjarig gemiddelde. Daarnaast hebben Russische problemen met het inzaaien van winteroogst en daarom heeft de Food and Agriculture Organization aangegeven dat de tarweprijzen nog verder omhoog gaan.

Hoe kan je beleggen in tarwe?

In de vorige paragraaf is besproken welke ontwikkelingen invloed kunnen uitoefenen op de prijs van tarwe. Deze prijsontwikkelingen hebben een directe invloed op de effectenbeurs en dus ook op de prijs van de grondstof tarwe. Er zijn diverse manieren om te beleggen in tarwe, hieronder volgt een overzicht:

Via een directe manier in tarwe beleggen

Als je voor deze methode gaat, dan ga je naar een tarweproducent en je koopt een bepaalde fysieke hoeveelheid in. Vervolgens moet je de tarwe opslaan in een grote loods en je kunt het vervolgens gaan verhandelen. Als je voor deze methode kiest dan moet je beschikken over een opslagplaats en je moet er rekening mee houden dat tarwe niet onbeperkt houdbaar is.

Via een broker of via een beleggingsfonds in tarwe beleggen

Je kunt gaan beleggen in het landbouwproduct tarwe via een broker of een beleggingsfonds. Een broker is een tussenpersoon die bemiddelt tussen de koper en verkoper van effecten, zoals grondstoffen. Een zeer bekende broker waarbij je kunt beleggen in tarwe is Plus500. Het grote voordeel van een broker ten opzichte van een beleggingsfonds is dat je bij een broker over een grotere mate van zelfstandigheid beschikt. Daarnaast heb je meer vrijheid en kun je altijd en overal gaan beleggen in tarwe. Als je ervoor kiest om tarwe te gaan beleggen via een broker of beleggingskantoor dan is het grote voordeel dat je de tarwe altijd weer kunt verkopen. Je hebt bovendien de tarwe niet fysiek in je bezit, maar juist virtueel.

Via een tarweturbo op de beurs gaan beleggen

Een turbo is net als een aandeel of obligatie een financieel instrument op de effectenbeurs. Een tarweturbo volgt de prijs van tarwe en een turbo maakt gebruik van een hefboomwerking. Door deze hefboomwerking hoef je als belegger zijnde maar een deel van de tarwe te financieren, het overige deel wordt gefinancierd door de broker.

Via een indexfonds in tarwe op de beurs beleggen

Nog een andere manier is door op de effectenbeurs een indexfonds van tarwe te gaan volgen. Een indexfonds is een financieel instrument dat de tarwemarkt in zijn algemeen volgt. Hierdoor hoef je niet elke afzonderlijke tarwemarkt te gaan volgen, dit doet het tarwefonds voor jou. Door gebruik te maken van een tarwefonds kan dit je veel tijd besparen.

Stap voor stap beleggen in tarwe

Er is globaal besproken hoe je kunt beleggen in tarwe. De eerste manier, de directe manier, van beleggen in tarwe wordt niet aangeraden. Het is beter om te beleggen via een broker of beleggingsfonds. Als je ervoor kiest om te gaan beleggen via een broker of beleggingsfonds kun je vervolgens kiezen om te gaan beleggen in de grondstof tarwe. Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van een financieel instrument zoals een tarweturbo of indexfonds. Als je gaat beleggen zijn er een paar globale stappen te onderscheiden:

  1. Kies een broker of beleggingsfonds waarmee je wilt gaan beleggen
  2. Kies waarin je wilt gaan beleggen. Dit kunnen bijvoorbeeld aandelen, obligaties of in dit geval grondstoffen zijn.
  3. Kies de hoeveelheid waarmee je wilt beleggen. Je kunt zelf bepalen met hoeveel geld je wilt gaan beleggen. Je kunt al beleggen met een inleg vanaf 100 euro.
  4. Bepaal of je een stijging of daling verwacht in de koers van je belegging. Als je denkt dat de tarweprijs gaat stijgen, dan kun je het beste tarwe kopen. Echter als je denkt dat de koers van tarwe gaat zakken dan is het verstandiger om tarwe te verkopen.
  5. Bevestig je keuze.

Als je alle stappen doorlopen hebt, is het vervolgens belangrijk dat je de koers in de gaten blijft houden. Als er zich sterke dalingen of stijgingen in de koers voordoen dan kun je hierop inspelen door je tarwe te kopen of juist te verkopen. Door op het juiste moment je tarwe weer te kopen of te verkopen, kun je een bepaalde winst behalen. Voordat je gaat beleggen met echt geld is het aan te raden om eerst te oefenen in het beleggen in tarwe. Dit kun je doen door het spelen van een beursspel. Wat je ook kunt doen is demosoftware bij een broker downloaden zodat je kunt oefenen met het beleggen in tarwe.
© 2014 - 2024 Belegger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis: termijncontracten en derivatenGeschiedenis: termijncontracten en derivatenRuim 3000 jaar voor Christus ontwikkelde het concept van geld en bankieren zich in het oude Mesopotamie. Toch duurde het…
Handel in grondstoffen: commodities of commodityHandel in grondstoffen: commodities of commodityDe handel in grondstoffen en basisgoederen die de mens nodig heeft, commodities, een vorm van beleggen, bestaat al duize…
'Moderne tarwe is chronisch gif en maakt ziek en dik''Moderne tarwe is chronisch gif en maakt ziek en dik'Volgens Dr. William Davis is moderne tarwe een perfect, chronisch gif . Dr. Davis is een cardioloog die een boek heeft g…
Traditioneel beleggen versus CFD beleggenTraditioneel beleggen versus CFD beleggenAls u een beginnende belegger bent dan vliegen de beleggersbegrippen je om de oren. Begrippen zoals traditioneel belegge…

Hoger rendement met Turbo’s, Sprinters en BoostersHoger rendement met Turbo’s, Sprinters en BoostersHet rendement op ons spaargeld is de laatste paar jaren bijzonder laag door de lage rente op onze spaarrekening. Belegge…
Beleggen in rijstBeleggen in rijstAls belegger zijnde kun je beleggen in verschillende grondstoffen. Zo kun je bijvoorbeeld beleggen in katoen, mais en aa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_tarwe
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/tarwe_meel_bloem.aspx
Belegger (50 artikelen)
Gepubliceerd: 09-05-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.