Beleggen in rijst

Beleggen in rijst Als belegger zijnde kun je beleggen in verschillende grondstoffen. Zo kun je bijvoorbeeld beleggen in katoen, mais en aardappelen, dit zijn landbouwproducten. Er zijn nog veel meer landbouwproducten zoals katoen, aardappelen, cacao, tarwe en rijst. Vooral rijst is een erg populair landbouwproduct om in te beleggen. Het wordt vooral in de warme streken zoals in India en Thailand verbouwd op grote rijstvelden. Als er zich grote misoogsten voordoen heeft dit grote invloed op de beurskoers van rijst. Dit landbouwproduct wordt daarom steeds populairder om in te beleggen. Hoe moet je eigenlijk beleggen in rijst?

Wat is rijst?

Rijst is dus een landbouwproduct dat behoort tot de granensoorten. Omdat het deel uitmaakt van de granensoorten, behoort het tot de grassenfamilie. Rijst is er in verschillende soorten zoals: zilvervliesrijst, basmati rijst, meergranenrijst, jasmijnrijst of pandanrijst. Het wordt wereldwijd veel gegeten, vooral in de tropische streken wordt het veel gegeten. In vergelijking met deze warme streken eten we weinig rijst in Nederland. We eten gemiddeld 11 gram rijst per persoon per dag. Wereldwijd is dit gemiddelde veel hoger, men eet gemiddeld 235 gram rijst per dag.

Er zijn globaal twee soorten rijst te onderscheiden: langkorrelige rijst en kortkorrelige rijst. In ons land wordt voornamelijk rijst gegeten dat bestaat uit een lange korrel. De meeste rijst wordt geproduceerd in China en India, het grootste gedeelte hiervan is voor eigen gebruik. Een ander deel van de rijst wordt geëxporteerd naar landen zoals Thailand, Vietnam, Verenigde Staten en India.

Waar komt rijst vandaan?

Rijst is afkomstig van de rijstplant en het ontstaat door na het oogsten van de rijstplanten de korrels uit de planten te halen. Dit proces van de korrels uit de rijstplanten halen wordt dorsen genoemd. Rijst wordt geteeld op rijstvelden. De meest voorkomende manier van het telen van rijst is door middel van natte teelt. Er wordt doorgaans gebruik gemaakt van regenwater om de akkers van water te voorzien, dit gebeurt vooral bij kleinere rijsttelers. Grotere rijsttelers maken gebruik van grond of regenwater om de rijst te kunnen telen. Natte teelt levert twee tot vier oogsten per jaar. Droge teelt daarentegen levert maar één oogst per jaar op en dit is ook alleen maar geschikt voor export.

Hoe kun je beleggen in rijst?

De afgelopen jaren hebben zich er divers misoogsten voorgedaan en hierdoor fluctueerde de koers van rijst. Door deze misoogsten kan de beurskoers van rijst gaan stijgen en het kan daarom aantrekkelijk zijn om te gaan beleggen in rijst. Er zijn verschillende manieren om te gaan beleggen in rijst, hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende methodes:

De directe manier

Je koopt dan een bepaalde fysieke hoeveelheid rijst in en je gaat hierin dan vervolgens handelen. Dit is geen praktische manier, want rijst is niet onbeperkt houdbaar. Bovendien moet je beschikken over een grote opslagplaats om de rijst tijdelijk in te kunnen opslaan.

Op de beurs via een broker of beleggingsfonds

Een broker is een bemiddelaar tussen de koper en verkoper van diverse effecten zoals grondstoffen. Er zijn diverse brokers zoals: Etoro, Markets.com en Plus500. Het grote voordeel van een broker ten opzichte van een beleggingsfonds is dat je bij een broker zelfstandiger bent. Je bent namelijk niet afhankelijk van de openingstijden van het beleggingskantoor en je kunt altijd en overal beleggen in rijst. Als je kiest om te beleggen bij een broker of beleggingsfonds dan koop je dus een virtuele hoeveelheid rijst. Je hebt dus geen opslagplaats nodig. Je kunt ook altijd de rijst weer terugverkopen aan de broker of het beleggingsfonds.

Via een rijstturbo op de beurs

Naast de vorige methode van het kopen van rijst op de beurs kun je ook een rijstturbo kopen. Een rijstturbo is een turbo die de prijs van rijst volgt, het is net zoals aandelen en obligaties een financieel instrument. Bij een turbo wordt er gebruik gemaakt een hefboom. Hierdoor hoef je als belegger maar een deel van de turbo te financieren.

Via een indexfonds van rijst op de beurs beleggen

Een indexfonds van rijst volgt de rijstmarkt in zijn algemeen en hierdoor hoef je niet afzonderlijk de koersen van rijst te volgen. Het indexfonds zorgt er namelijk voor dat je de algemene koers van rijst automatisch kunt volgen en dit kan je veel tijd besparen.

Stappenplan voor het beleggen in rijst

In de vorige paragraaf is besproken via welke manieren je kunt beleggen in rijst. De eerst genoemde manier, de directe manier,
is niet erg praktisch. Als je wilt beleggen in rijst is het verstandiger om voor de overige manieren te kiezen. Deze overige manieren maken gebruik van financiële instrumenten. Bij deze drie manieren is er een globaal stappenplan te onderscheiden:

  1. Bepaal bij welke broker of beleggingsfonds je wilt gaan beleggen
  2. Bepaal in welk financieel instrument je wilt gaan beleggen. Een financieel instrument is bijvoorbeeld een aandeel of een grondstof. Ook turbo's of indexfondsen zijn voorbeelden van financiële instrumenten.
  3. Bepaal je inleg. Je bent vrij om zelf je eigen inleg te bepalen: vanaf 100 euro tot 1 miljoen euro.
  4. Bepaal of je een stijging of daling van het financiële instrument verwacht. Als je denkt dat prijs van rijst gaat stijgen dan kun je het beste rijst aankopen. Als je echter denkt dat de prijs van rijst gaat zakken dan is het juist slimmer om rijst te verkopen.
  5. De laatste stap is aangebroken: Bevestig je belegging.

Als je de belegging hebt bevestigd, is het vervolgens verstandig om de koers van rijst in de gaten te houden. Als je namelijk de koers in de gaten gaat houden dan kun je inspelen op koerswijzingen. Want als je ziet dat de koers flink stijgt en je verkoopt de rijst meteen terug aan de broker of het beleggingsfonds dan kan het zomaar zijn dat je winst maakt.
© 2014 - 2024 Belegger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in houtBeleggen in houtEr is een toenemende vraag onder beleggers naar het beleggen in hout. Dit kan namelijk een zeer winstgevende manier van…
Traditioneel beleggen versus CFD beleggenTraditioneel beleggen versus CFD beleggenAls u een beginnende belegger bent dan vliegen de beleggersbegrippen je om de oren. Begrippen zoals traditioneel belegge…
Cursus beleggenCursus beleggenVeel mensen die gaan beleggen weten niet goed waar ze aan beginnen. Daarom is het aan te raden op een cursus beleggen te…

Beleggen in tarweBeleggen in tarweAls belegger heb je veel keuze uit financiële instrumenten waarin je kunt beleggen. Zo kun je beleggen in aandelen, vree…
De broker eToroEToro is een online broker. Het is in 2007 opgericht in Tel-aviv. Deze online broker is gericht op particuliere belegger…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Simon-sake, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/rijst.aspx
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Rijst
  • http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/910462/2008/04/25/Speculeren-gebeurt-nu-ook-met-rijst.dhtml
Belegger (50 artikelen)
Gepubliceerd: 09-05-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.