Beleggen in hout

Beleggen in hout Er is een toenemende vraag onder beleggers naar het beleggen in hout. Dit kan namelijk een zeer winstgevende manier van beleggen zijn. Dit komt omdat er sprake is van een toenemende vraag naar hout doordat de wereldeconomie snel groeit. Het voordeel van hout is dat het een duurzame grondstof is. Het blijft doorgroeien. Het kan daardoor met name op de lange termijn een verstandige investering zijn. Beleggen in hout is de afgelopen jaren veel meer in de aandacht komen te staan. Dat komt doordat beleggers na de kredietcrisis op zoek gingen naar nieuwe vormen om hun geld in te beleggen. Destijds verloren ze namelijk veel geld op de aandelenmarkten en daardoor daalde hun vertrouwen in het beleggen op de beurs. Wat gebeurde er? De Amerikaanse huizenmarkt stortte in en als gevolg daarvan konden veel beleggers hun hypotheek niet meer aflossen. Als gevolg daarvan raakten veel banken weer in de problemen. Verschillende gingen failliet en anderen moesten weer overeind worden gehouden door de verschillende overheden. De aandelenmarkten stortte wereldwijd in elkaar.

Beleggen in hout

Als gevolg daarvan gingen beleggers op zoek naar alternatieve vormen waar ze hun geld in konden beleggen. Naast grondstoffen kwamen zij ook uit bij hout. Het beleggen in hout kan om meerdere redenen lucratief zijn. De eerste reden is dat hout een grondstof is die niet opraakt. Zij kan in principe eindeloos doorgroeien en er hoeft dus geen angst te zijn dat er onvoldoende van geproduceerd kan worden. In de tweede plaats is de groei naar hout de afgelopen jaren snel gegroeid. Dat komt met name door de toenemende wereldbevolking en de toenemende welvaart in landen als China en India. Daardoor is er een grote vraag naar bouwmateriaal in deze landen. De meeste gebouwen worden voor een belangrijk deel van hout gemaakt. De laatste reden is de toegenomen vraag naar duurzaam materiaal. Hout is duurzaam, omdat het zichzelf in principe ook weer afbreekt.

Waarschuwingen tegen het beleggen in hout

Tegelijkertijd heeft het beleggen in hout de afgelopen jaren in Nederland een slechte naam gekregen. Dat komt omdat er veel malafide aanbieders zijn. De afgelopen jaren zijn verschillende schandalen in het nieuws geweest vanwege oplichting. Het beleggen in hout heeft de afgelopen jaren ook de aandacht gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zij raadde beleggers in 2010 aan om goed onderzoek te doen voordat zij daadwerkelijk in hout gaan beleggen. Wanneer een vennootschap namelijk pas een kort tijd bestaat heeft zij geen vergunning nodig van het AFM. Zo zijn er aanbieders ie aanbieden om de aandelen in houtparticipaties op te kopen. In ruil daarvoor moet de belegger wel nieuwe aandelen kopen. De aanbieders verdienen daar veel geld aan, omdat zij de aandelen veel goedkoper inkopen dan weer verkopen. Vaak komt het ook voor dat een belegger niks meer hoort wanneer hij of zij het geld heeft overgemaakt.

Hoe kan ik beleggen in hout?

Wie toch wil beleggen in hout moet bedenken dat het vooral een lange termijnbelegging is. Er kan op verschillende manieren belegd worden in hout. Dit kan ten eerste op de beurs. Soms kan dat ook in specifieke soorten hout, zoals teakhout. Op de beurs kan ook in houtbedrijven worden gehandeld. Een andere mogelijkheid is door geld te investeren in bosgrond of in een houtplantage. Dit zijn wel echt investeringen voor de lange termijn. Meestal gaat deze vorm van beleggen via tussenpersonen. Het is dat wel verstandig te toetsen met wie u in zee gaat. Als u rechtstreeks wilt investeren in een houtbedrijf is het verstandig genoeg kennis in huis te hebben. Anders is het niet aan te raden.
© 2012 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in bosgrondBeleggen in bosgrondVeel beleggers zijn geïnteresseerd in het beleggen in bosgrond. Er kan veel geld worden verdiend met het kopen en verkop…
Teak fondsen maken beloftes helaas niet waarTeak fondsen maken beloftes helaas niet waarBeleggen in een teakfonds heeft een grote aaibaarheidsfactor. U kunt naar verluidt beleggen in duurzaam bosbeheer, meewe…
Duurzaam beleggenDuurzaam beleggenBeleggen, steeds meer in het nieuws. Steeds meer mensen willen gaan beleggen, maar er zijn ook steeds meer manieren van…
Risico's van het beleggen in vreemde valutaRisico's van het beleggen in vreemde valutaEr kunnen grote risico's verbonden zijn aan het beleggen in vreemde valuta. Beleggers gingen na de Kredietcrisis op zoek…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eleabarjavel, Pixabay
  • http://www.duurzaam-beleggen.nl/detail_page.phtml?act_id=18198&username=guest@DOMAIN.EXT&password=9999&publish=Y&username=guest@DOMAIN.EXT&password=9999&groups=DUBEL&categories=&text02=
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 15-11-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.