Beleggen - De rol van emoties

Bij het beleggen, vooral voor de beginnende belegger, is het vaak moeilijk om te handelen zonder daar gebruik te maken van emoties. Wanneer men gaat beleggen op basis van emoties dan kan dit grote gevolgen hebben voor het rendement. Gelukkig zijn er manieren waarmee een belegger dit risico zo goed mogelijk kan beperken.

Veel voorkomende emoties bij het beleggen

Een beginnende belegger zal merken dat wanneer hij of zij gaat beleggen, er verschillende emoties zijn waarmee deze belegger te maken krijgt. Deze emoties kunnen variëren van paniek tot euforie. Wanneer deze emoties bovenkomen is natuurlijk lastig te bepalen. Als een belegger zijn rendement ziet veranderen in verlies dan zal hij of zij te maken krijgen met paniek, angst, het verliezen van zelfvertrouwen etc. Dit kan ervoor zorgen dat deze persoon zijn vertrouwen in het beleggen verliest en zich hierdoor volledig terug trekt uit de beleggingswereld. Andersom werkt dit natuurlijk ook. Wanneer een belegger ziet dat hij veel rendement boekt dan zal hij of zij zich euforisch, blij en opgewekt kunnen gaan voelen. Ook kan het voorkomen dat door het boeken van veel winst de belegger zich hoogmoedig voelt en dat zijn hebzucht hierdoor nog groter wordt. Hebzucht is overigens absoluut niet slecht als het op beleggen aankomt aangezien men zonder hebzucht geen beurs zou hebben. Het is de kunst hier een balans in te vinden!

Mogelijke gevolgen van het beleggen met emoties

Een van gevolgen van het handelen op basis van emoties gaat over het feit dat wanneer een belegger rendement begint te boeken deze zijn positie te snel kan afsluiten door de angst de winst weer te verliezen, en hierdoor extra winst misloopt. Dit is natuurlijk zonde en had voorkomen kunnen worden als de belegger een rationele benadering had genomen. Ook is er de mogelijkheid dat wanneer een persoon merkt dat zijn beleggingen geen winst maar verlies opleveren, deze verliezen te lang laat staan, in de hoop dat de koers veranderd en weer winst zal gaan opleveren, en hierdoor juist een nog groter verlies zal draaien.
Wanneer een belegger in het begin grote risico's neemt en toevallig gigantische winsten boekt dan is het onvermijdelijk dat deze persoon zich hoogmoedig zal gaan voelen, hij of zij weet hoe de markt in elkaar steekt en zal zulke winsten blijven boeken. Helaas komt vaak het tegenovergestelde voor. Nadat een belegger veel rendement heeft weten te behalen en als gevolg hiervan grote risico's blijft nemen kan het gevolg zijn dat hij of zij zijn gehele portefeuille opblaast en uiteindelijk met niks overblijft.

Bruikbare oplossingen voor de gevolgen van het beleggen met emoties

Er zijn gelukkig een paar manieren waarop iemand zijn risico kan beperken en de emotionele factor zo goed mogelijk kan uitsluiten. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat winst behouden blijft en eventueel verlies beperkt.

Om te beginnen kun je, als een belegger rendement boekt, gebruik maken van een zogeheten 'stop limit'. Met deze stop kun je instellen dat wanneer de winst een bepaalde hoogte bereikt de positie zich automatisch afsluit en de winst overzet naar jouw rekening. Dit zorgt ervoor dat een belegger zich niet druk hoeft te maken over wanneer hij of zij de positie moet sluiten wanneer er rendement wordt behaald. Ook is er de mogelijkheid om een stop in te stellen wanneer een belegging verlies draait. Deze stop heet de 'stop loss' en zorgt ervoor dat een belegger kan instellen welk maximaal bedrag hij of zij accepteert als verlies. De positie zal zichzelf dan automatisch afsluiten wanneer dit bedrag de aangegeven grens bereikt heeft. Deze 'stops' zijn een goede eerste stap in het uitsluiten van de emotionele factor als het aankomt op beleggen. Een andere en mogelijk bruikbare oplossing is het vinden en ontwikkelen van een stabiele beleggingsstrategie. Dit kan er voor zorgen dat je structurele winsten zal gaan boeken i.p.v. risico's te nemen op basis van jouw emoties en dan maar hopen dat er rendement zal worden behaald. Met een stabiele strategie ontwikkel je ook richtlijnen waarmee je al je beleggingen kan benaderen.

Een laatste en goede oplossing om de emotionele factor zo goed mogelijk uit te sluiten gaat over het feit dat je niet al je eieren in een mandje moet leggen. Als je ervoor zorgt dat het risico wordt verspreid over verschillende soorten beleggingen dan zal de 'impact' van het verlies minder groot zijn dan wanneer een belegger al zijn geld op één belegging inzet.

Conclusie

Al deze bruikbare oplossingen samen zorgen ervoor dat een belegger de emotionele factor al een eind kan uitsluiten. Natuurlijk is dit geen garantie en moet je ook oefenen in het afsluiten van jouw emoties in het algemeen als het aankomt op beleggen!
© 2014 - 2024 Belegger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwen beleggen beter dan mannenVolgens onderzoek van SNS Fundcoach (2012) kunnen vrouwen beter beleggen dan mannen, doordat ze meer winst behalen. Dit…
Veilig beleggenVeilig beleggenDe beginnende belegger moet zich behoeden voor een aantal valkuilen op de beurs. Wil je gaan beleggen, dan is het belang…
Beleggen met risicospreidingBeleggen met risicospreidingVoor veel beleggers is het interessant om voor een beleggingsfonds te kiezen, omdat er zo een betere risicospreiding ger…
Traditioneel beleggen versus CFD beleggenTraditioneel beleggen versus CFD beleggenAls u een beginnende belegger bent dan vliegen de beleggersbegrippen je om de oren. Begrippen zoals traditioneel belegge…

Rijk worden met landbouwgrondRijk worden met landbouwgrondBeleggers kunnen met beursgenoteerde landbouwgronden profiteren van de spectaculaire groei in de voedingsmiddelensector.…
Beleggen in koffieBeleggen in koffieKoffie, in de volksmond ook wel een “ bakkie pleur” genoemd, is voor veel mensen belangrijk. Zonder koffie komen veel me…
Bronnen en referenties
  • http://www.findeaal.nl/2013/07/03/goed-beleggen-is-een-kwestie-van-emotie-uitsluiten/
  • http://www.trosradar.nl/columns/archief/detail/article/emotieloos-beleggen/
  • http://www.hpdetijd.nl/2013-10-23/particuliere-belegger-durft-weer-wegwezen-dus/
Belegger (50 artikelen)
Gepubliceerd: 15-04-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.