Beleggen in koffie

Beleggen in koffie Koffie, in de volksmond ook wel een “ bakkie pleur” genoemd, is voor veel mensen belangrijk. Zonder koffie komen veel mensen de dag niet door, het sleept mensen door een werkdag heen. Het wordt op meerdere momenten op de dag gedronken zoals ontbijt, werk, lunchpauze of thuis aan de eettafel. Het is niet alleen populair voor consumptie, ook voor beleggingsdoeleinden is het erg geliefd. Er wordt veel belegd in de grondstof koffie, echter weten veel mensen niet hoe beleggen in koffie werkt.

Waar komt koffie vandaan?

Om te begrijpen hoe beleggen in koffie werkt, is er meer achtergrond informatie over koffie nodig. Koffie wordt gemaakt uit de zaden van koffiebonen. Er zijn verschillende soorten koffiebonen en daarom is de kwaliteit van koffie weer overal anders. Het werd voor het eerst gedronken in Ethiopië rond de 6e eeuw. Daarna werd rond het jaar 1200 in Turkije ontdekt dat de koffie veel lekkerder smaakt als de koffiebonen eerst werden geroosterd. Daarom werd in Arabische landen besloten om de koffiebonen eerst te roosteren en dit was een succes.

De Arabieren gingen koffie verbouwen en het vervolgens verhandelen. Het was in de Arabische landen een groot succes. Een tijd later werd koffie ook populair in de westerse landen. Het wordt vanuit de warmen landen naar ons land geïmporteerd omdat de koffieplant alleen in tropische gebieden kan groeien. Nederlanders en andere Europeanen drinken dagelijks veel koffie en daarom is er veel vraag naar koffie.

Hoe kan men in koffie beleggen?

Vanwege deze grote vraag kan het aantrekkelijk zijn om te gaan beleggen in koffie. Er zijn globaal twee manieren te onderscheiden om in koffie te beleggen: rechtstreeks of via de beurs. Als u voor de eerste manier kiest dan gaat u rechtstreeks koffie inkopen bij een koffieproducent en vervolgens slaat u het ergens op.

Als u voor de tweede manier kiest, de indirecte manier, dan koopt u koffie via de beurs. U heeft het dan niet fysiek in uw bezit, maar virtueel. U kunt bijvoorbeeld aandelen kopen van een bedrijf dat als hoofdactiviteit het produceren en verkopen van koffie heeft, voorbeelden van dergelijke bedrijven zijn: Douwe Egberts, Starbucks of Nestlé. Of u gaat juist op de beurs beleggen in de grondstof koffie, u koop bijvoorbeeld 100 aandelen koffie. Welke manier u kiest, hangt af van uw wensen.

Waarom beleggen in koffie?

Koffie is wereldwijd het meest gedronken drankje. Er is dus veel vraag naar en het is daarom aantrekkelijk om te gaan beleggen in de grondstof koffie. Er zijn nog meer redenen waarom u zou moeten overwegen om te beleggen in koffie:
  • Het is de op-een na meest verhandelde grondstof.
  • Koffie wordt verslagen door de grondstof olie.
  • De kostprijs van koffie schommelt regelmatig en het is daarom zowel interessant voor zowel kleine als grote beleggers.
  • Het is geschikt voor zowel de korte als lange termijn.
  • U kunt al beleggen in koffie met een klein bedrag, zoals 50 euro.

Andere grondstoffen

Naast het beleggen in koffie, is het ook mogelijk om te beleggen in andere grondstoffen. Zo is het ook mogelijk om te beleggen in goud, zilver, olie, klei, steenkool, koper, suiker, koffie, katoen, platina, aardgas, ijzererts, klei, granen of grind. Er zijn echter nog veel meer andere grondstoffen waar u in kunt beleggen, het aanbod is zeer groot. Onze samenleving kan niet meer zonder grondstoffen. Grondstoffen worden veranderd in bewerkbare producten en worden daarna verwerkt in een compleet eindproduct. Zo wordt de grondstof suiker in heel veel voedingsmiddelen gebruikt zoals in frisdrank, snoepjes, koekjes en ijsjes. En dankzij de grondstoffen olie en aardgas kunnen we in fabrieken weer producten produceren en kunnen we deze eindproducten weer vervoeren met vrachtwagens, schepen en andere vervoersmiddelen. Grondstoffen zijn cruciaal voor onze consumptiemaatschappij en er zijn veel verschillende soorten grondstoffen. Deze grondstoffen zijn globaal in vier categorieën in te delen:

  1. Energie
  2. Edelmetalen
  3. Metalen
  4. Landbouwproducten

Als men spreekt over energie dan bedoelt men meestal olie. Onder edelmetalen vallen de edele metalen zoals: goud, zilver en platina. En grondstoffen die behoren tot metalen zijn onder ander nikkel, zink en aluminium. En onder landbouwproducten vallen grondstoffen zoals suiker, tarwe, mais en granen.

Het aanbod van grondstoffen is dus erg groot. In het Engels worden deze grondstoffen vaak met de term commodities aangeduid. Er wordt onderscheid gemaakt van twee soorten commodities: hard commodities en soft commodities. Hard commodities zijn de grondstoffen die behoren tot de categorieën: energie, edelmetalen en metalen. De overige categorie landbouwproducten behoren tot de soft commodities.

Conclusie

Koffie is een eeuwenoud product dat erg interessant is om in te beleggen. Er is wereldwijd veel vraag naar koffie en het is de op één na meeste verhandelde grondstof. Als u wilt beleggen in koffie, dan kunt u dit doen via een directe of indirecte manier. Naast het beleggen in koffie, zijn er meerdere grondstoffen waarin u kunt beleggen. Zo kunt u ook beleggen in grondstoffen die behoren tot de categorie: energie, edelmetalen, metalen en landbouwproducten. Tenslotte zijn grondstoffen in te delen tot de hard commodities en soft commodities. Energie, edelmetalen en metalen behoren tot de hard commodities en landbouwproducten behoren tot de soft commodities.
© 2014 - 2024 Belegger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in houtBeleggen in houtEr is een toenemende vraag onder beleggers naar het beleggen in hout. Dit kan namelijk een zeer winstgevende manier van…
Beleggen met risicospreidingBeleggen met risicospreidingVoor veel beleggers is het interessant om voor een beleggingsfonds te kiezen, omdat er zo een betere risicospreiding ger…
Traditioneel beleggen versus CFD beleggenTraditioneel beleggen versus CFD beleggenAls u een beginnende belegger bent dan vliegen de beleggersbegrippen je om de oren. Begrippen zoals traditioneel belegge…
Zelf beleggen (of via de bank)?Zelf beleggen (of via de bank)?Als je gaat beleggen en je bent een beginnende belegger ga je je verdiepen in de ins en outs van beleggen. Dan is de vra…

Beleggen - De rol van emotiesBij het beleggen, vooral voor de beginnende belegger, is het vaak moeilijk om te handelen zonder daar gebruik te maken v…
Beleggen in staalEr zijn verschillende grondstoffen waar in kan worden belegd, een van deze grondstoffen is staal. Staal is een soort met…
Bronnen en referenties
Belegger (50 artikelen)
Gepubliceerd: 15-04-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.