Veilig beleggen

Veilig beleggen De beginnende belegger moet zich behoeden voor een aantal valkuilen op de beurs. Wil je gaan beleggen, dan is het belangrijk om dit veilig te doen. Grote verliezen van geld kan je nooit helemaal voorkomen, maar beleggen kan wel een stuk veiliger worden gemaakt.

Beleggen op de beurs

De meeste mensen hebben er al eens over nagedacht of zijn er daadwerkelijk mee begonnen: beleggen op de beurs. Beleggen is het kopen en verkopen van kleine stukjes bedrijf, met als doel om hier winstvoordeel mee te behalen. Is beleggen wel voor iedereen weg gelegd? In principe wel, maar het belangrijkste is om veilig te leren beleggen. Je moet namelijk de voor en nadelen van beleggen goed kennen en hier ook de gevolgen van kunnen dragen.

Tips om veilig te beleggen

Om veilig te beleggen op de beurs, moet je als beginner toch op de hoogte zijn van een aantal zaken.

tip 1: Ken je eigen budget: De grootste fout die beginnende beleggers kunnen maken, is om met geleend geld te gaan beleggen, of om geld te gaan gebruiken dat ze eigenlijk nog nodig hebben. Gebruik voor het beleggen altijd geld dat je niet nodig hebt. Ga ervan uit dat je al dit geld kan verliezen. Leen als beginnende belegger absoluut geen geld om te beleggen. Niet van een bank en ook niet van vrienden. Weet dat je als beginnende belegger fouten gaat maken. Deze kunnen ertoe dragen dat je het geld verliest. Wie een lening heeft afgesloten, moet vervolgens nog geld gaan terug betalen voor iets dat hij niet heeft. Beleg dus alleen met eigen geld dat je niet nodig hebt, in geen enkel geval.

tip 2: Beleg niet met emoties: Nog een fout die er gemaakt wordt: beleggen met emoties. natuurlijk doet het je wat als de koers van jouw aandeel omhoog of omlaag schiet. Vaak voel je dan de zenuwen door je keel gaan en je handen beginnen te trillen, je zweet en je slaapt slecht. Beleggen kan je behoorlijk in bedwang houden. Toch is het beter om niet al te veel je emoties de vrije loop te laten. Doe dan ook geen paniekverkopen omdat een aandeel in koers zakt. En ook geen paniekaankopen wanneer een aandeel plots stijgt.

tip 3: Bepaal je instapmoment: Een aandeel dat snel stijgt, zal vaak nog een tijdje doorstijgen. Dan raakt deze het plafond en zal stabiel blijven, of snel terug zakken. Soms zakt deze zo snel terug dat het aandeel zelfs nog lager zakt dan voorheen. Een koers wordt grotendeels bepaald door de emoties van beleggers. Houdt hier rekening mee en bepaal je instapmoment. Stap tijdig in wanneer een aandeel stijgt maar wacht niet te lang, een plafond is snel bereikt. Ook een aandeel dat zakt kan een goed instapmoment hebben. Bepaal van te voren op welk punt jij in wilt stappen en wijk hier niet van af, tenzij zich belangrijke ontwikkelingen voordoen.

tip 4: Neem tijdig je winst: Heb je winst gemaakt, wees dan tevreden. Wacht niet te lang met uitstappen. Een aandeel kan net zo hard, zo niet nog harder terug zakken. Wees dus tevreden met kleine winsten. De grote klapper komt echt wel een keer, maar begin klein.

tip 5: spreiding van aandelen: Staar je niet blind op één enkel onderdeel op de beurs. Probeer je portefeuille te spreiden door uit verschillende branches aandelen aan te schaffen. Neem de gezondheidszorg, de ICT, de telecommunicatie etc. Beter tien kleinere pakketjes aandelen uit verschillende hoeken dan één groot pakket aandelen van uit slechts één hoek. Wanneer die ene hoek mis gaat, ben je echt alles kwijt. Door te spreiden kan je je verlies uit een hoek opvangen met de winst uit een andere hoek.

Aan de slag met beleggen

Nu je weet hoe je veilig kan beleggen, kan je aan de slag. Open een rekening bij een bank die ook beleggingsrekeningen aanbiedt. De meeste banken bieden ook nog eens gratis realtime streaming koersen aan wanneer je een beleggingsrekening opent. Neem de tijd om de beurs te verkennen en noteer belangrijke details voor jezelf.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
5 Tips voor veilig en minder risicovol beleggenAls je wilt gaan beleggen is het verstandig om je goed voor te bereiden en te weten hoe alles in zijn werk gaat op de be…
Zelf beleggen (of via de bank)?Zelf beleggen (of via de bank)?Als je gaat beleggen en je bent een beginnende belegger ga je je verdiepen in de ins en outs van beleggen. Dan is de vra…
Garantie beleggen, veilig beleggen?Garantie beleggen, veilig beleggen?Garantie beleggen veilig beleggen? Geld beleggen, aandelen kopen en met winst verkopen, rijk worden met beleggen… Het is…
Vrouwen beleggen beter dan mannenVolgens onderzoek van SNS Fundcoach (2012) kunnen vrouwen beter beleggen dan mannen, doordat ze meer winst behalen. Dit…

Handel: beleggen in grondstoffenEr kan veel geld worden verdiend met het beleggen in grondstoffen. Dit komt omdat er sprake is van een toenemende schaar…
Geldzaken: beleggen voor dummiesGeldzaken: beleggen voor dummiesBeleggen kan op verschillende manieren; via obligaties, aandelen en opties. In dit artikel leg ik alle drie de onderdele…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 15-06-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.