Beleggen & een dolfijn is een betere belegger

Beleggen & een dolfijn is een betere belegger Regelmatig verschijnen enkele topadviseurs om aan te geven in welke aandelen u het komende jaar het beste kunt beleggen. Belangrijk, maar nu blijken niet alleen de chimpansees betere beleggers te zijn, maar zelfs de dolfijnen. De slimme belegger maakt wel de goede keuzes en kiest voor een beleggingsfonds met een goed track record. Fondsbeleggen kost u ook veel minder tijd.

Zelf beleggen of fondsbeleggen?

Beleggen, ja u kunt in bijna alles beleggen en daarmee veel geld verdienen. Hebt u daarvoor geen tijd, dan kiest u voor een uitstekend beleggingsfonds en gaat u niet zelf prutsen. Er zijn talloze beleggingsfondsen die goed presteren. Zoals het Skagen Global fund. Laat u niets wijs maken. Vele van die fondsen presteren heel goed. Wilt u lui beleggen dan kiest u voor index beleggen. wederom met goede resultaten.

Nova tv en Nieuwsuur

Toch verschijnen er elk jaar weer aan het eind van het jaar de topadviseurs van grote banken om u te overladen met de gouden tips. De analisten zijn in dienst van ABN AMRO, ING, Van Lanschot, Theodoor Gilissen en Finodex. Zij vertellen u welke aandelen het komende jaar de goudhaantjes zullen zijn op de beurzen. Een top vijf lijst noemen ze dat. Maar hoe succesvol zijn deze tips. Het Financieel Dagblad zocht het voor ons uit.

De analisten op de effectenbeurs

Analisten doen natuurlijk hun best om om van de goede informatie te voorzien en ervoor te zorgen dat u daardoor beter kunt beleggen. Anlisten krijgen daarvoor betaald. In de praktijk is het vaak wel opletten of de adviezen wel in uw straatje vallen. Soms is het advies om short te gaan omdat er een koersdaling aankomt. Maar omdat de beurs in golven beweegt, zegt een koersdaling niet zoveel, het gaat om het structurele plaatje. Voor de lange termijn beleggers kunnen analisten verwarrend zijn. Adviezen komen vaak niet uit.

Chimpansees weten wat beleggen is

Iedereen kent wel de beursaap, die beleggingskeuzes maakt door pijltjes te gooien. In de Verenigde Staten houden professionele beleggers jaarlijks een wedstrijd tegen de chimpansees. De professionals beleggen aan de hand van grondige analyses, de aap gooit wat pijltjes op een bord. Na een jaar blijkt de aap vrijwel altijd een beter rendement te hebben gerealiseerd. Niet alleen in de VS. Ook in Nederland. Gorilla Jacko pakt het iets anders aan, maar het resultaat is het zelfde. Hij beweegt zich in een bananenparadijs waarin elke vrucht een aandeel weerspiegelt. De bananen die hij eet, worden opgenomen in de portefeuille. Ook daar noteren we betere prestaties voor deze aap.

Dolfijnen beleggen prima

Soms is er ook een experiment met dolfijnen. In december 2006 bijvoorbeeld kozen dolfijnen uit Harderwijk elk vijf willekeurige ballen uit een bad van 49 ballen. Deze genummerde ballen stonden elk voor grote Nederlandse beursfondsen. Toen de resultaten van de dolfijnen op een rij werden gezet, bleek dat hun rendement veel groter was dan die van de hoogopgeleide en duur betaalde adviseurs. Die werden met glans verslagen. Of dat toeval is, zullen we het komende jaar wel weer zien. Eerst moeten de adviseurs eind december weer in Nova verschijnen.

Slot

Ach de dolfijn of chimp doen het leuk op televisie, maar vormen geen maatstaf voor de goede belegger en een goed vermogensbeheer. Goed beleggen heeft weinig met geluk te maken, maar met visie en een langere horizon. Die hebben de aap en de dolfijn natuurlijk niet.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fondsbeleggen, Skagen Global FundFondsbeleggen, Skagen Global FundSkagen Global Fund heeft de afgelopen jaren enorme rendementen behaald. Geen wonder dat dit Skagen fonds eerder uitgeroe…
Beleggen in een beleggingsfonds: de kosten zijn torenhoogBeleggen in een beleggingsfonds: de kosten zijn torenhoogWie zijn bank vraagt wat hij met zijn geld moet doen, krijgt vaak te horen dat beleggen in een beleggingsfonds het beste…
Beleggen in een beleggingsfondsBeleggen in een beleggingsfondsBeleggen in een beleggingsfonds is slim door de grotere spreiding van het risico en het is vooral erg eenvoudig. Met per…
Beleggen in vastgoed: VanEck Global Real Estate UCITS (ETF)Beleggen in vastgoed: VanEck Global Real Estate UCITS (ETF)Door te beleggen in VanEck Global Real Estate investeert de belegger in een goed gespreide portefeuille vastgoedaandelen…

Beleggen, gestructureerde beleggingsproductenBeleggen, gestructureerde beleggingsproductenKies voor meer zekerheid in beleggen door beleggingen in gegarandeerde beleggingen. Dit is veel veiliger op de beurs. Me…
Fondsbeleggen & beleggen in cultuurFondsbeleggen & beleggen in cultuurU kunt bij de Triodosbank slim fondsbeleggen in cultuur in 2017. Het Triodos Cultuurfonds is een groot succes. Denk aan…
Bronnen en referenties
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.