Beleggen in een beleggingsfonds: de kosten zijn torenhoog

Beleggen in een beleggingsfonds: de kosten zijn torenhoog Wie zijn bank vraagt wat hij met zijn geld moet doen, krijgt vaak te horen dat beleggen in een beleggingsfonds het beste is. En dan natuurlijk het liefst in een beleggingsfonds van die bank zelf. Maar wat is nu een beleggingsfonds? En is beleggen in een beleggingsfonds wel slim? De kosten die beleggingsfondsen in rekening brengen kunnen een groot verschil in de winst maken. Een verschil van 1,5 procent in de kosten kan al tienduizenden euro's minder opleveren.

Wat is een beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds is een fonds waarin allerlei verschillende beleggers hun geld stoppen. Zij willen allemaal winst maken, maar hebben wel eenzelfde ideaal. De een wil beleggen in duurzaamheid, de ander in BRIC landen, weer een ander in grondstoffen in bepaalde delen van de wereld. Een beleggingsfonds spreidt de risico’s, althans dat is het idee achter een beleggingsfonds. Want:
  • Het risico wordt over verschillende beleggingen verspreid
  • De kosten worden gedeeld met al die andere beleggers

Beleggingsfondsen hebben vaak niet een groot rendement

Het lijkt dus heel eenvoudig om rijk te worden met een beleggingsfonds. Maar de waarheid is helaas anders. Wat zijn daarvan de oorzaken:
  • De kosten van de beleggingsfondsen zijn vaak erg hoog. Werkelijk alles wordt namelijk in rekening gebracht. Van instap- en uitstapkosten tot spreadkosten en van beheerkosten tot rentekosten.
  • Ook moet geld betaald worden voor de transacties zelf.
  • Bovendien maakt geen enkele bank die kosten allemaal inzichtelijk. Wel staan al die kosten in de financiële bijsluiter van het fonds. Dat moet beschikbaar worden gesteld als iemand zich aansluit bij zo’n fonds.

Waar vind je de financiële bijsluiter van een beleggingsfonds?

De financiële bijsluiter van een beleggingsfonds is te vinden op internet. Door de naam van het fonds en het woord bijsluiter in te typen komt die financiële bijsluiter er wel uitrollen op het internet. Daarna moet de gebruiker naar het kopje kosten gaan en daar staat dan waar allemaal voor betaald moet worden.

Welke kosten zijn belangrijk bij een beleggingsfonds?

Van groot belang bij een beleggingsfonds zijn de volgende kosten:
  1. Kostenratio ook wel TER genoemd
  2. Omloopsnelheid

Hoe bereken je de globale jaarkosten van een beleggingsfonds aan de hand van de financiële bijsluiter?

De kosten die per jaar moeten worden opgebracht door een belegger die belegt in een beleggingsfonds zijn te berekenen door eerst 0,008 keer de omloopsnelheid in procenten te nemen. Tel daarbij op de kostenratio die in de bijsluiter. Dit geeft ongeveer de kosten die betaald moeten worden per jaar voor een beleggingsfonds.

Kosten voor een aantal beleggiungsfondsen al uitgerekend en bij benadering voor 2010:

  • ING Global Opportunities 2,6 procent
  • BNP Paribas Global High Income Equity Fund 2,7 procent
  • T&P Allegretto Fund 3,9 procent (zonder bonus over de winst)
  • Friesland Bank Aandelenfonds 1,5 procent
  • Delta Llpoyd Investment Fund 1,5 procent
  • Robeco 1,5 procent

Goedkoper zijn de indexfondsen

Indexfondsen als iShares MSCI World, Vanguard Global Stock Index Fund en Meesman Global Stock Index Fund berekenen maar zo’n 0.5 procent kosten.

Kostenverschillen in beleggingsfondsen laten de winst behoorlijk dalen

Hoe hoger de kosten hoe minder winst voor de beleggers. Een voorbeeld:
  • In een aandelenmarkt met 8 procent groei komt een fonds waarbij 10.000 euro is ingelegd en die 0,5 procent kosten heeft na 25 jaar uit op 61.000 euro
  • Een fonds met ook 8 procent groei, ook van 10.000 euro inleg, maar met 2 procent kosten levert na die 25 jaar maar 43.000 euro op. Dat is bijna 20.000 euro verschil. Het is dus zeker de moeite waard om de kosten eerst goed inzichtelijk te krijgen.

Beleggingsfondsen met hogere kosten leveren geen hogere winsten

Dure beleggingsfondsen presteren bovendien ook nog eens veel minder goed dat beleggingsfondsen die minder kosten in rekening brengen aan de belegger. Daarom hoeft een belegger het dus ook niet te doen.

De beste manier op te beleggen: goedkope indexfondsen

Mensen die zelf geen verstand van beleggen hebben, maar hun geld toch graag zien groeien kunnen het beste in indexfondsen beleggen die hun risico’s goed gespreid hebben en die weinig kosten in rekening brengen.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom beleggen via beleggingsfondsen?Steeds meer mensen kiezen bij het beleggen voor beleggingsfondsen. Het beleggen via beleggingsfondsen biedt namelijk voo…
Beleggingsfonds kiezen - TipsBeleggingsfonds kiezen - TipsDe Nederlandse belegger kan kiezen uit duizenden beleggingsfondsen. Door het grote aantal fondsen is het lastig om het j…
Voordeel van een beleggingsfondsVoordeel van een beleggingsfondsBeleggen in een beleggingsfonds kan zeer voordelig zijn. Wat is het grote voordeel van beleggen in een beleggingsfonds e…
Jongeren en geld beleggenHeb je je geld een tijdje niet nodig? En kun je wel wat extra geld gebruiken? Dan is beleggen misschien wel wat voor jou…

Duurzaam vastgoed, de achtergrondDuurzaam vastgoed, de achtergrondHalverwege de jaren tachtig zijn de begrippen milieu en duurzaamheid geïntroduceerd aan de hand van een slogan. Deze slo…
Beleggingsinstrumenten en de risico'sBeleggingsinstrumenten en de risico'sBeleggingsinstrumenten kennen verschillende risico's. De hoogte van het risico van een beleggingsproduct bepaalt vaak de…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant ONderzoek Bloomberg onder de grootste beleggingsinstellingen over de hele wereld
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 09-12-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.