ING: Nederlandse bank met rijke geschiedenis

ING: Nederlandse bank met rijke geschiedenis De van oorsprong Nederlandse bank ING is een grote bank en internationaal gezien ook één van de grootste concerns ter wereld. Het hoofdkantoor van de ING is gevestigd te Amsterdam. De primaire business ligt bij consumenten bankieren, direct bankieren (o.a. internetbanken), zakenbankieren, vermogensbeheer, investeringsbank en verzekeringsdiensten. ING is ontstaan uit een fusie van de NMB Postbank en de Nationale Nederlanden. ING is een afkorting van de naam Internationale Nederlanden Groep. Vanaf oktober 2013 zal directeur Jan Hommen worden opgevolgd door Ralph Hamers. De oranje leeuw in het logo van ING is een verwijzing naar het Koninklijk Huis, de leeuw is overgenomen uit het logo van de voormalige Postbank waarmee ING is gefuseerd.

Geschiedenis

Drie verschillende banken bepalen het gezicht.

De ING Group is ontstaan uit een groot aantal andere bedrijven waarbij het begin teruggevoerd kan worden tot aan de jaren veertig van de negentiende eeuw. De drie meest bekende bedrijven waaruit ING is ontstaan, Nationale Nederlanden, de Postbank en de NMB hebben elk afzonderlijk een eigen geschiedenis. De NMB is ontstaan in 1927 vanuit het samengaan van vier Nederlandse bedrijven genaamd Algemeene Nederlandsche Centrale Middenstandsbank, de Hanzebanken, de BOAZ-banken en de Middenstandsbank voor Limburg. De NMB, de Nederlandse Middenstandsbank is een bekende bank geweest voordat ze fuseerden; het bedrijf richtte zich hoofdzakelijk op de middenstand. De Nationale Nederlanden heeft eveneens een rijke geschiedenis. Het bedrijf is ontstaan in 1962 na de fusie tussen de Assurantie Maatschappij tegen Brandschade De Nederlanden van 1845 (De Nederlanden) en de Nationale Levensverzekering-Bank (De Nationale). Dalende marktaandelen en dreigende overnames maakten dat de beide maatschappijen in april 1963 samen Nationale-Nederlanden vormden. Een andere belangrijke naam binnen het concern van de ING is de Postbank. Ook de Postbank heeft een gedegen geschiedenis die terugvoert tot de negentiende eeuw. Het bedrijf begon in 1881 als spaarbank onder de vleugels van de overheid en heette destijds Rijkspostspaarbank. Vanaf 1917 wordt er een landelijke instelling voor giraal betalingsverkeer gecreëerd, waarbij de postkantoren de administratie doen. In 1977 werden de Postgiro en Rijkspostspaarbank (RPS) één geheel en ze namen in 1979 de Gemeentegiro Amsterdam (GGA) over. Tot 1986 is het bedrijf altijd een staatsbank geweest maar vanaf dan opereren ze geprivatiseerd onder één naam: de Postbank. De Postbank fuseerde vervolgens met de NMB in 1989.

Het ontstaan van de ING

In 1991 werd de ING-Groep begonnen door het fuseren van de NMB-Postbank Groep en de Nationale-Nederlanden. De ING-Groep groeide gezwind. De eerste grote acquisitie vond plaats in 1995, op het moment dat ING de Britse Barings Bank overnam. Hierdoor kreeg ING van het ene op het andere moment wereldwijd naamsbekendheid. In 1997 werd de positie van de ING Groep in de Benelux verstevigd met de acquisitie van de Belgische bank Bank Brussel Lambert. Vanaf 1997 wordt stevig ingezet op direct banking (internetbankieren) en in de volgende jaren opent ING in veel landen internetbanken. Ook in Zuid-Oost Azië, de USA, Polen en Turkije is ING actief met het zich eigen maken van financiële instellingen in de jaren 2000 en 2006 en 2007.

Markten waarbinnen de ING zich beweegt

ING is een globaal opererend financieel concern en levert diensten op het gebied van bankieren, beleggen, levensverzekeringen en pensioenen, waarmee ze inspelen op de wensen van een brede klantengroep. ING richt zich op hun positie als internationale retail-, direct- en zakenbank, terwijl ze een optimale basis leggen voor een onafhankelijke toekomst van de verzekeringsactiviteiten alsmede vermogensbeheer. ING gaat de bank- en verzekeringsactiviteiten scheiden om de belangen van de stakeholders te continueren en blijvende waarde te creëren voor de aandeelhouders. Om een beeld te vormen van de omvang van ING op dit moment (2013) is een vergelijking van de verschillende beursgenoteerde bedrijven in dezelfde branche noodzakelijk. Morgan Stanley publiceert jaarlijks een overzicht van de beurswaarde van de beursgenoteerde financiële instellingen en ING bekleedde in 2012 de zestiende plaats met een waarde van zevenentwintig miljard Euro.


Financiële gegevens

De ING had een winst in 2012 van 2,9 miljard en een eigen vermogen van 54 miljard Euro. Er waren ruim 84.000 mensen aan personeel in dienst bij de ING in 2012. Het aantal aandelen dat ING uit had staan op de beurs bedroeg een kleine 3,5 miljard en die vertegenwoordigden op 31/12/12 een beurswaarde van 24,5 miljard. De waarde van het aandeel ING was 7,06 einde boekjaar 2012 echter net als voorgaande jaren is er geen dividend uitgekeerd. ING vind het op dit moment vanwege de financiële crisis ongepast om dividend uit te keren aan de aandeelhouders. ING is voornemens de dividenduitkering op gewone aandelen te hervatten wanneer alle resterende kernkapitaaleffecten zijn terugbetaald aan de Nederlandse Staat en is voldaan aan wettelijke kapitaalvereisten.
© 2013 - 2024 Jaccow, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is woz krediet?Het WOZ krediet is een lening die het beste te vergelijken is met een doorlopend krediet. Een belangrijke voorwaarde voo…
Nationale Nederlanden: spaarrente en beleggingsfondsenNationale Nederlanden: spaarrente en beleggingsfondsenNationale Nederlanden geeft u de mogelijkheid om te sparen op een spaarrekening of spaardeposito, maar u kunt ook kiezen…
Sparen - Sparen bij Westland Utrecht bankSparen - Sparen bij Westland Utrecht bankSparen bij de Westland Utrecht bank kan zowel particulier als zakelijk. Sparen doet u bij de Westland Utrecht bank, inmi…

Beleggen in een fonds? Check deze 10 puntenBeleggen in een fonds? Check deze 10 puntenSteeds meer consumenten komen er achter dat sparen niet loont. De spaarrente houdt de inflatie anno 2013 niet bij, wat b…
Alternatief investeren in je pensioenAlternatief investeren in je pensioenEen flink aantal Nederlanders maakt zich zorgen over hun pensioen. Pensioenfondsen staan onder druk en traditionele mani…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/ING_Groep
  • http://beurs.fd.nl/noteringen/11773/ing/kerncijfers
  • http://www.ing.com/Our-Company.htm
  • https://en.wikipedia.org/wiki/ING_Group
Jaccow (17 artikelen)
Gepubliceerd: 30-07-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.