Beleggen in een fonds? Check deze 10 punten
Steeds meer consumenten komen er achter dat sparen niet loont. De spaarrente houdt de inflatie anno 2013 niet bij, wat betekent dat uw spaargeld elk jaar een paar procent minder waard wordt. Veel spaarders zoeken naar alternatieven. Beleggen? De beurskoersen laten weer een stijgende lijn zien. Instappen aan het begin van een opkrabbelende lijn kan veel rendement geven. De vooruitzichten zijn niet slecht. Begin eventueel voorzichtig met beleggen in een beleggingsfonds. In dit artikel een paar tips waarop u moet letten wanneer u wilt beleggen in een fonds.
Beleggers doen er verstandig aan een soort checklist af te werken. Zo voorkomt u dat u in een gebrekkig beleggingsfonds stapt. Kijk met name naar de kosten, het rendement, de reputatie van de beheerder, het te lopen risico en de fee voor de beheerder.
Kosten
De meeste beleggers kijken naar het rendement maar kijk ook eens naar de kosten. Wanneer die hoger zijn dan bij vergelijkbare fondsen kan dat flink schelen. Een half procent meer kosten lijkt wellicht weinig, maar is op langere termijn fors minder rendement. De kosten worden uitgedrukt in de TER, total expense ratio. Kijk voor een overzicht eens in de fondsenvergelijker van de Vereniging van Effecten Bezitters (VEB) op de site van de Financiële Telegraaf: DFT.nl.
Rendement
Het gaat om het uiteindelijke rendement. U kunt helaas niet checken wat het rendement in de toekomst wordt, wel wat het was in de afgelopen jaren. Deze geschiedenis vertelt u iets over de aanpak van het fonds en of die succesvol was. Ga daarvoor niet te ver terug in de tijd. De kans is dan groot dat de beheerders, die verantwoordelijk waren voor een bepaalde aanpak, inmiddels ergens anders werken.
Beheerder
De persoon van de beheerder is niet onbelangrijk. Kan zelfs het verschil maken. Is het iemand die jarenlange ervaring heeft en ook in slechte jaren goede resultaten behaalde? Dan bent u wellicht op het juiste spoor.
Fondshuis
De aanbieder van het fonds is naast de beheerder ook een check waard. Is dit fondshuis al langer actief op een bepaalde markt of biedt het veel uiteenlopende fondsen aan? Is men gespecialiseerd of juist niet? Daarbij is ook de omvang van het fondshuis belangrijk. Wanneer een fondshuis klein is maar een breed, versnipperd fondsenpallet aanbiedt, verdient dat in het algemeen geen aanbeveling.
Risico
Hoeveel risico wenst u te nemen met uw belegde vermogen? Hoe bepaalt u of het risicoprofiel van een fonds bij u past. Meestal wordt daarbij gekeken naar de volatiliteit, de beweging in de koers. Wanneer die grillig is, met hoge pieken en diepe dalen, neemt het fonds waarschijnlijk redelijk veel risico. Een stabiele lijn, zeer geleidelijk (liefst omhoog), duidt op het tegenovergestelde. Kijk ook hiervoor op de eerdergenoemde fondsenvergelijker op DFT.nl.
Totaal belegd vermogen
Het totaal belegde vermogen van een fonds is van belang omdat er ook vaste kosten worden gemaakt. Deze drukken zwaarder op een klein fonds dan op een groot. Deze kosten drukken het rendement. Een fonds met tientallen miljoenen euro’s onder beheer heet een klein fonds te zijn. Bij een groot fonds gaat het om miljarden. Bij deze laatste fondsen beïnvloeden de vaste kosten het rendement niet of nauwelijks.
Benchmark
Vergelijk de resultaten van de fondsen. Gebruik als meetlat een onafhankelijke benchmark (een vergelijking met het rendement in de markt van vergelijkbare fondsen). Kijk niet alleen naar de benchmark die het betreffende fonds aanbiedt. Kijk ook naar objectieve onafhankelijke benchmarks als die van het financieel persbureau Bloomberg en fondsbeoordelaar Morningstar.
Fee
Krijgt een beheerder een fee bij een goede performance? Dat is prima, maar check altijd of er ook sprake is van een vaste fee. Hoe verhouden deze zich tot elkaar en lopen de kosten niet te zeer op wanneer de beheerder goede prestaties neerzet. Dit is het checken waard voordat u met een fonds in zee gaat.
Omloopsnelheid
Dan zijn er nog de transactiekosten. Wanneer de beheerder veel transacties uitvoert, vermeerdert dat de transactiekosten. U kunt de omloopsnelheid van een fondsportefeuille zien aan de hand van de turnover ratio. Is in een jaar de helft van de portefeuille vervangen, dan is de turnover ratio 50%. Bij 100% is de gehele portefeuille vervangen. Dit geeft een indicatie van het aantal transacties en dus de de transactiekosten, die het rendement uiteindelijk aardig kunnen drukken.