Beleggen in een fonds? Check deze 10 punten

Beleggen in een fonds? Check deze 10 punten Steeds meer consumenten komen er achter dat sparen niet loont. De spaarrente houdt de inflatie anno 2013 niet bij, wat betekent dat uw spaargeld elk jaar een paar procent minder waard wordt. Veel spaarders zoeken naar alternatieven. Beleggen? De beurskoersen laten weer een stijgende lijn zien. Instappen aan het begin van een opkrabbelende lijn kan veel rendement geven. De vooruitzichten zijn niet slecht. Begin eventueel voorzichtig met beleggen in een beleggingsfonds. In dit artikel een paar tips waarop u moet letten wanneer u wilt beleggen in een fonds. Beleggers doen er verstandig aan een soort checklist af te werken. Zo voorkomt u dat u in een gebrekkig beleggingsfonds stapt. Kijk met name naar de kosten, het rendement, de reputatie van de beheerder, het te lopen risico en de fee voor de beheerder.

Kosten

De meeste beleggers kijken naar het rendement maar kijk ook eens naar de kosten. Wanneer die hoger zijn dan bij vergelijkbare fondsen kan dat flink schelen. Een half procent meer kosten lijkt wellicht weinig, maar is op langere termijn fors minder rendement. De kosten worden uitgedrukt in de TER, total expense ratio. Kijk voor een overzicht eens in de fondsenvergelijker van de Vereniging van Effecten Bezitters (VEB) op de site van de Financiële Telegraaf: DFT.nl.

Rendement

Het gaat om het uiteindelijke rendement. U kunt helaas niet checken wat het rendement in de toekomst wordt, wel wat het was in de afgelopen jaren. Deze geschiedenis vertelt u iets over de aanpak van het fonds en of die succesvol was. Ga daarvoor niet te ver terug in de tijd. De kans is dan groot dat de beheerders, die verantwoordelijk waren voor een bepaalde aanpak, inmiddels ergens anders werken.

Beheerder

De persoon van de beheerder is niet onbelangrijk. Kan zelfs het verschil maken. Is het iemand die jarenlange ervaring heeft en ook in slechte jaren goede resultaten behaalde? Dan bent u wellicht op het juiste spoor.

Fondshuis

De aanbieder van het fonds is naast de beheerder ook een check waard. Is dit fondshuis al langer actief op een bepaalde markt of biedt het veel uiteenlopende fondsen aan? Is men gespecialiseerd of juist niet? Daarbij is ook de omvang van het fondshuis belangrijk. Wanneer een fondshuis klein is maar een breed, versnipperd fondsenpallet aanbiedt, verdient dat in het algemeen geen aanbeveling.

Risico

Hoeveel risico wenst u te nemen met uw belegde vermogen? Hoe bepaalt u of het risicoprofiel van een fonds bij u past. Meestal wordt daarbij gekeken naar de volatiliteit, de beweging in de koers. Wanneer die grillig is, met hoge pieken en diepe dalen, neemt het fonds waarschijnlijk redelijk veel risico. Een stabiele lijn, zeer geleidelijk (liefst omhoog), duidt op het tegenovergestelde. Kijk ook hiervoor op de eerdergenoemde fondsenvergelijker op DFT.nl.

Totaal belegd vermogen

Het totaal belegde vermogen van een fonds is van belang omdat er ook vaste kosten worden gemaakt. Deze drukken zwaarder op een klein fonds dan op een groot. Deze kosten drukken het rendement. Een fonds met tientallen miljoenen euro’s onder beheer heet een klein fonds te zijn. Bij een groot fonds gaat het om miljarden. Bij deze laatste fondsen beïnvloeden de vaste kosten het rendement niet of nauwelijks.

Benchmark

Vergelijk de resultaten van de fondsen. Gebruik als meetlat een onafhankelijke benchmark (een vergelijking met het rendement in de markt van vergelijkbare fondsen). Kijk niet alleen naar de benchmark die het betreffende fonds aanbiedt. Kijk ook naar objectieve onafhankelijke benchmarks als die van het financieel persbureau Bloomberg en fondsbeoordelaar Morningstar.

Fee

Krijgt een beheerder een fee bij een goede performance? Dat is prima, maar check altijd of er ook sprake is van een vaste fee. Hoe verhouden deze zich tot elkaar en lopen de kosten niet te zeer op wanneer de beheerder goede prestaties neerzet. Dit is het checken waard voordat u met een fonds in zee gaat.

Omloopsnelheid

Dan zijn er nog de transactiekosten. Wanneer de beheerder veel transacties uitvoert, vermeerdert dat de transactiekosten. U kunt de omloopsnelheid van een fondsportefeuille zien aan de hand van de turnover ratio. Is in een jaar de helft van de portefeuille vervangen, dan is de turnover ratio 50%. Bij 100% is de gehele portefeuille vervangen. Dit geeft een indicatie van het aantal transacties en dus de de transactiekosten, die het rendement uiteindelijk aardig kunnen drukken.
© 2013 - 2024 Lierop69, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom beleggen via beleggingsfondsen?Steeds meer mensen kiezen bij het beleggen voor beleggingsfondsen. Het beleggen via beleggingsfondsen biedt namelijk voo…
Voordeel van een beleggingsfondsVoordeel van een beleggingsfondsBeleggen in een beleggingsfonds kan zeer voordelig zijn. Wat is het grote voordeel van beleggen in een beleggingsfonds e…
Beleggingsfonds kiezen - TipsBeleggingsfonds kiezen - TipsDe Nederlandse belegger kan kiezen uit duizenden beleggingsfondsen. Door het grote aantal fondsen is het lastig om het j…
Beleggingsfonds kiezen: bruikbare tipsBeleggingsfonds kiezen: bruikbare tipsU wilt beleggen in een beleggingsfonds voor een mooi rendement tegen relatief weinig risico? Een goed beleggingsfonds is…

De ideale manier om te leren beleggenBeleggen, een leuke maar vooral ingewikkelde bezigheid met vele mooie, maar ook vele risico's. Beleggen is niet voor ied…
ING: Nederlandse bank met rijke geschiedenisING: Nederlandse bank met rijke geschiedenisDe van oorsprong Nederlandse bank ING is een grote bank en internationaal gezien ook één van de grootste concerns ter we…
Bronnen en referenties
  • De Financiële Telegraaf, 27 juli 2013
Lierop69 (99 artikelen)
Laatste update: 16-09-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.