Groen beleggen, maatschappelijk verantwoord sparen 2020

Groen beleggen, maatschappelijk verantwoord sparen 2020 Groene beleggingen, maatschappelijk verantwoord sparen, durfkapitaal, groen en duurzaam sparen? Benut de overgebleven fiscale voordelen en vrijstellingen bij groene beleggingen in 2019 en 2020. Groen beleggen, maak zo meer rendement. Duurzaam groen sparen en belastingvrij beleggen kan bij banken als de ABN AMRO, de RABOBANK, ASN Bank en de Triodos Bank. Ze doen goede zaken met maatschappelijke beleggingen en duurzaam sparen, en trekken veel spaarders en beleggers aan. U krijgt in een aantal gevallen ook fiscale steun van de Belastingdienst. Groen sparen en beleggen heeft de toekomst. Benut de fiscale voordelen.

Maatschappelijk verantwoord sparen en duurzaam sparen: maatschappelijke beleggingen

De termen lopen nogal uiteen. Maatschappelijk verantwoord sparen, duurzaam sparen, groen sparen, ethisch sparen. Noem maar op. Alle hebben ze wel hun specialismen, maar de kern is dat het gespaarde en belegde geld gaat naar investeringen met een maatschappelijke en duurzame meerwaarde voor mens en milieu. Denk aan:
  • Reserveringen en investeringen voor sociale doelen;
  • Investeringen waar een duurzaam personeelsbeleid wordt gevoerd;
  • Productie van duurzame goederen of diensten;
  • Een minimale milieuvervuiling in de productie;
  • Eerlijke handel met de derde wereld landen bij productie of aanschaf van grondstoffen. En zo verder.

Voor een relatieve leek is nauwelijks na te gaan waar u uw geld dan in moet stoppen. Daarom zijn er allerlei banken die u die last uit handen nemen. Belasting vrij sparen en beleggen, wie wil dat niet. Er zijn een aantal mogelijkheden, waarover straks meer. Wilt u meer weten over beleggen in 2020 in het algemeen, kijk dan eens naar de visie over beleggen in 2020, de verwachting en prognose.

Duurzaam sparen en groen sparen

De eerste banken die duurzaam sparen aanboden, zijn de ASN bank en de Triodos Bank. Deze banken stoppen het geld in bedrijven en projecten die goed bezig zijn met de mensenrechten, sociale betrokkenheid en milieubeleid. De ASN bank biedt ook groene beleggingsfondsen aan: alles over groensparen, fiscaal zeer voordelig sparen. In 2019 en 2020 kunt u met groen beleggen dus nog profiteren van 0,7% extra rendement.

Groene certificaten en duurzaam beleggen

Groene certificaten worden onder meer uitgegeven door:
  • De Rabobank;
  • De ING bank.

Beleggen in duurzame fondsen, optimaal beleggen in 2020

Er zijn meerdere duurzame fondsen waarin u kunt beleggen en dit verloopt allemaal via uw rekening optimaal beleggen. Bij ASN bank kunt u bijvoorbeeld kiezen voor het Groenprojectenfonds. Ook de Triodos bank haalt steeds meer spaargeld op. Blijkbaar wordt ook hun strategie om duurzaam geld te beleggen door de Nederlanders zeer gewaardeerd. Er zijn nog vele andere projecten, zoals die van Meewind.

Vrijstellingen groen beleggen geven u een extra fiscaal voordeel

Groen beleggen geeft u de volgende voordelen:
  • De vrijstelling groene beleggingen, waardoor u als particulier minder vermogensrendementsheffing betaalt;
  • Een vrijstelling bij een vermogen boven 30.360 en van maximaal 58.540 per persoon in 2019 ( 117.080 vrijstelling samen met uw partner) en maximaal 59.477 per persoon in 2020 ( 118.954 vrijstelling samen).
  • Een extra heffingskorting in 2019 en 2020 van 0,7% op groene beleggingen;

Wat scheelt dat fiscaal?

De extra vrijstelling op vermogen die u krijgt scheelt u vermogensbelasting. Als u veel vermogensbelasting betaalt en samen met uw partner een ton investeert scheelt u dat dus direct 1.600 euro. Het is zelfs iets meer omdat u een extra heffingskorting hebt van 0,7% over de investering die u doet.

Slot

Maatschappelijk verantwoord en duurzaam beleggen is populair. Het is het beleggen van en in de toekomst. U kunt terecht bij enkele grootbanken, maar ook andere groenprojecten. Ook de speciaal daarvoor aangemerkte groene beleggingsfondsen van ASN en Triodos geven u ook een extra fiscaal voordeel en daardoor extra rendement.

Lees verder

© 2007 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sparen: groen sparen & beleggen met belastingvoordeelSparen: groen sparen & beleggen met belastingvoordeelJe kunt je spaargeld wel storten bij een willekeurige bank die de hoogste rente geeft, maar je kunt ook kiezen voor een…
Fondsbeleggen & beleggen in cultuurFondsbeleggen & beleggen in cultuurU kunt bij de Triodosbank slim fondsbeleggen in cultuur in 2017. Het Triodos Cultuurfonds is een groot succes. Denk aan…
Groendeposito is belastingvrij sparen en beleggenGroendeposito is belastingvrij sparen en beleggenEen groendeposito is groen sparen met een mooi rendement. Zowel de ING bank als de Rabobank bieden een groendeposito aan…
Groen beleggen: Fiscale voordelen van duurzaam beleggenMensen gaan bewuster om met hun leefklimaat. Inmiddels zijn er niet meer alleen biologische en groene voedingsmiddelen m…

Starten met beleggen in aandelenStarten met beleggen in aandelenVoordat je met een geldbedrag in de wereld van beleggen stapt, is het belangrijk van te voren het een en ander op een ri…

Reageer op het artikel "Groen beleggen, maatschappelijk verantwoord sparen 2020"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Mirjam, 05-01-2012 16:44 #2
Na het lezen van de bovenstaande info ben ik meteen naar de ASN site gegaan om een ASN ideaalsparen rekening te openen omdat ik begreep uit de bovenstaande tekst dat daar een vrijstelling box 3 van 55000 voor geldt, maar dit blijkt als je de ASN voorwaarden leest helemaal niet zo te zijn. Ik vind bovenstaande info dan ook echt misleidend en zie nu ik reageer dat er zelfs een eerdere reactie over is geweest. Meerdere mensen dus met hetzelfde commentaar. Moet lijkt me echt aangepast worden want dit klopt gewoon niet. Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Mirjam,
1. De ASN bank biedt geen producten meer aan met het fiscaal voordeel voor maatschappelijke beleggingen maar wel vele producten die duurzaam zijn.
2. Zoals aangegeven in het artikel kunt u voor uw extra fiscale voordeel wel terecht bij de Triodos bank.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Annemieke, 29-09-2011 10:37 #1
De informatie over maatschappelijk verantwoord sparen en beleggen op deze site, suggereert dat de spaarrekeningen van ASN en Triodos bij de belastingaangifte op te voeren zijn in box 3: maatschappelijke verantwoorde beleggingen. Dat is niet juist. Alleen beleggingen in de speciaal daarvoor aangemerkte maatschappelijk verantwoorde beleggingsfondsen van ASN en Triodos mogen daar worden opgevoerd. Niet de spaarrekeningen en niet de overige beleggingsfondsen. Kunnen jullie deze informatie wijzigen? Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Annemieke,
Zoals aangegeven kan er verwarring ontstaan in de termen die de banken hanteren. Ik probeer dat hier juist te verduidelijken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 14-01-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Special: Beleg verstandig
Reacties: 2
Schrijf mee!